Minimalizmas būste (tęsinys)

Minimalizmo tendencijos, ko gero, nesąmoningai plinta ir Lietuvoje – sienų griovimas, erdvės atidarymas senuose daugiabučiuose, atviros gyvenamosios erdvės kaip modernumo simbolio būste teigimas, jau tapo visuotiniu reiškiniu. Nauji daugiabučiai projektuojami ir statomi neretai visai be vidinių pertvarų. Toks reiškinys ypač sveikintinas kalbant apie mažus būstus. Tačiau neretai naujakuriai planuoja erdvę patys, nepasikonsultavę su profesionalais, ir neišvengia tiek funkcinių, tiek optimalaus zonavimo, tiek estetinių klaidų. Daugeliu atvejų, planuojant vidaus erdvę pagal gyventojų skaičių ir individualius poreikius, galima išvengti tradicinių, nemažai ir darbo, ir atitinkamo pasiruošimo reikalaujančių vidaus mūrijimo darbų, jei erdvė formuojama lengvomis stumdomomis pertvaromis. UAB „Slenkančios sistemos“ tokiam sprendimui siūlo savo atstovaujamos Norvegijos įmonės „Rival“ pertvaras iš aliuminio profilių. Tokiomis mobiliomis sienomis galima atitverti virtuvę nuo svetainės, miegamąjį nuo gyvenamųjų patalpų; biure formuoti atskiras darbo vietas, kabinetus. Šios bendrovės siūlomos vienos pertvaros durys gali būti iki 3,20 m aukščio ir 2,00 m pločio. Jei neužtenka tokio aukščio, virš stumdomųjų dalių gali būti įmontuojamos stacionarios dalys. „Rival“ pertvaros gali judėti ne tik bėgeliais, sumontuotais ant grindų, bet ir specialiu viršutiniu pakabinamu bėgeliu su pakabinamais ratukais. Naudojant siūlomą technologiją – guolinius ratukus – pertvaros juda be garso ir lengvai, todėl taip suformuotos erdvės privalumais gali naudotis visi, net ir mažiausi šeimos nariai. Pertvarinių sistemų aliuminio profilių užpildams naudojamas įvairus: matinis, tamsintas, raštuotas ar skaidrus, dengtas įvairiaspalvėmis plėvelėmis stiklas; LMD ir pintos plokštės, taip pat plokštės su natūralaus plaušo sienų apmušalais. Stumdomųjų pertvarų raiška gali būti įvairi – užpildus (stiklo ir plokščių) galima kombinuoti vienus su kitais, skirstyti horizontaliais įvairiaspalvio aliuminio intarpais.

Šviesos gėris

Šiuolaikiniame, o ypač – minimalistiniame interjere viena svarbiausių ir pagrindinių vertybių yra šviesa. Šviesa šiuolaikinėje architektūroje yra siejama ne tik su funkcija – apšviesti interjere tai, kas reikalauja apšvietimo, bet ir su gėrio bei grožio samprata. Modernusis filosofas A. Šopenhaueris siejo šviesos teikiamą džiaugsmą ir palaimą su visose religijose akcentuojamu gėriu ir grožiu. Jis pabrėžė šviesos reikšmę, įvardydamas ją kaip būtiną sąlygą pažinimui, mat jos palankus kritimas sustiprina ir atskleidžia pačių gražiausių dalykų grožį. Teisingai sklindanti šviesa ne tik atskleidžia grožį, tačiau yra ir būtina sąlyga žmogaus egzistavimui. Gyvenamajame būste pirmiausia turi vyrauti natūralus apšvietimas. Tai lengviausia įgyvendinti pasirinkus skaidrias ar matines sienas, stumdomas pertvaras. Stiklas teikia lengvumo įspūdį, praleidžia šviesą bei puikiai atitinka minimalistinių vertybių sampratą.

Taupydami šilumą bei plėsdami gyvenamąją erdvę, daugiabučių gyventojai paprastai stiklina balkonus. Tačiau įprasti mediniai balkonų rėmai neretai yra nekokybiški, sunkiai varstosi, stori ir neestetiški. „Slenkančios sistemos“ gali pasiūlyti „Rival“ balto dažyto aliuminio profilių ir ratukų stumdomąją sistemą su 4 mm storio stiklu. Puikiai funkcionuojanti žiemą, lengvai valoma (patogu išimti), o svarbiausia ilgaamžė, neužšąlanti sistema apsaugo nuo vėjo, lietaus ir pustomo sniego. Taip įstiklinti balkonai beveik neužstoja šviesos − vertikalių profilių plotis tik 30 mm. Uždarant stumdomi skydai susikabina tarpusavyje, juos galima užrakinti. Namai bus apsaugoti ne tik nuo nepageidaujamų įsibrovėlių, bet ir nuo dulkių, vėjo, triukšmo − balkonų stiklinimo konstrukcijose naudojami dvigubi sandarinimo šepetėliai, guminės stiklo tvirtinimo tarpinės. Minimalus rėmas nedarys įtakos nei išorės, nei vidaus architektūriniams sprendimams, būsto gyventojai nesiskųs šviesos trūkumu, mat prireikus galima atidaryti iki 75 proc. įstiklinto ploto.

Abejojantiesiems

Visi šie paprasti ir bene kiekvienam prieinami sprendimai neretam sukelia abejonių. Kiekviena naujovė pirmiausia susiduria su patikimumo problema. Galbūt stumdomos pertvaros ir nėra kiekvienam žinomas sprendimas, tačiau integruotas spintas su stumdomosiomis durimis žino jau didelė dalis gyventojų. Spintinių sistemų privalumus įvertina ne tik minimalistinių interjerų gerbėjai, bet ir vertinantieji funkcionalumą. Norintiesiems vientiso interjero UAB „Slenkančios sistemos“ gali pagaminti ir kitus baldus – lovas, knygų lentynas ar komodas, korpusines spintas, ir taip sukurti darnų namų interjerą. Ši įmonė visiems judantiems mechanizmams teikia 10 metų garantiją, o klientų aptarnavimas bei operatyvi reakcija į nusiskundimus – vienas iš bendrovės prioritetų. Jei abejojate dėl kainos, įmonė siūlo pirkimo išsimokėtinai paslaugą. Taigi įsirengti stumdomąsias sistemas ir savo namuose sukurti šiuolaikišką minimalistinį interjerą gali bene kiekvienas. Tereikia pasikviesti įmonės konsultantą į namus, jis vietoje išmatuos, patars, kaip geriau išnaudoti erdvę, kokią įrangą pasirinkti. Tad kurti higienišką erdvę minčiai nėra nepasiekiama, tereikia pačios minties.

yra Kita
Mineralinės vatos gaminių vandens įgerties kinetika