Mitai apie dantų priežiūrą ir higieną

Sveiki dantys ir spindinti šypsena yra kiekvieno žmogaus svajonė. Tačiau kartais svajonė gali tapti nepasiekiama dėl tikėjimo įsigalėjusiais mitais. Šiandien odontologijos klinika Fabrica Dentis sklaido mitus apie dantų priežiūrą ir burnos higieną. Pasitikrink ar tikrai viską žinai ir ką galėtum pakeisti, jog galėtum džiaugtis sveikais dantimis.

Mitas: dantų priežiūrai užtenka dantų šepetėlio

Nors šiuo klausimu esama įvairių nuomonių, odontologai sutaria, jog dantų šepetėlio tikrai nepakanka. Tinkamai burnos higienai užtikrinti papildomai reikia dantų siūlo ir dantų skalavimo (dezinfekavimo) skysčio. Dantų siūlu rekomenduojama naudotis po kiekvieno valgio, nes tik juo galima pašalinti absoliučiai visus į dantų tarpus įstrigusius maisto likučius, ko negali padaryti dantų šepetėlis. Šepetėliu dantis rekomenduojama plautis du kartus per dieną ir vieną kartą dezinfekuoti burną dantų skalavimo skysčiu. Valant dantis reikia nepamiršti ir liežuvio, gumulio, vidinių skuostų – jų valymas taip pat užtikrina gerą burnos higieną.

Mitas: Paskaudės ir praeis

Jei pradėjo skaudėti dantį, skausmas tikrai nepraeis. Jokie liaudies medicinos receptai skausmo malšinimui ar vaistai nuo skausmo nepadės ir problemos nepanaikins. Todėl pajutus pirmuosius skausmo požymius reikia kuo skubiau apsilankyti odontologijos klinikoje ir nustačius skausmo priežastį ją pašalinti. Iš tikro, pajutus skausmą jau yra vėlu, lankantis profilaktiškai, būtų galima užbėgti problemai už akių ir susitvarkyti dantis kol nepradėjo skaudėti. Tačiau jei to nepadaryta, svarbu nedelsti suskaudus. Skausmas simbolizuoja greitą ligos progresą ir norint, jog nebūtų sukelta dar daugiau skausmo ar dantis neišgestų dar labiau, reikia skubiai apsilankyti pas odontologą.

Mitas: Higieninis dantų apnašų šalinimas kenkia dantims

Iš senų laikų atėjęs mitas vis dar gajus ir šiandien tarp vyresnio amžiaus žmonių. Teigiama, jog higieninis apnašų valymas kenkia dantims ir atliekant jį dažnai galima visai juos sugadinti. Tai nėra tiesa. Priešingai, apnašos gali sukelti dantenų ligas, suakmenėjusios apnašos atrodo neestetiškai, be to, apnašos nuo odontologo gali slėpti ryškias dantų problemas. Todėl paprastai rekomenduojama prieš apsilankymą pas odontologą pirmiausia apsilankyti pas higienistą ir nusivalyti apnašas. Tokias paslaugas teikia kiekviena odontologijos klinika, tad toli ieškoti tikrai nereikia.

Mitas: Vyresniame amžiuje dantys turi gesti

Vyresnio amžiaus žmonės pradeda mažiau kreipti dėmesį į dantų gedimus, nes yra susidaręs mitas, jog vyresniems turi gesti ir nieko čia nepadarysi. Tačiau tai nėra visiška tiesa. Žinoma, dantys dėvisi, genda, bėgant metams susikaupia problemų, tačiau tai nereiškia, jog pasiekus tam tikrą amžiaus ribą, jau natūralu vaikščioti sugedusiais dantimis ir visiškai jais nesirūpinti bei laukti kol visi iškris. Nuolat rūpinantis burnos higiena, reguliariai lankantis pas odontologą galima ilgus metus džiaugtis sveikais ir tvirtais dantimis.

yra Kita
Žemės ūkio technikos pasirinkimas lietuvoje