Moderniame interjere išryškėjanti daniška jaukumo samprata

Nesvarbu, ką kuriate, visada turite pradėti nuo naudotojui aktualių dalykų, tikrų kasdienių poreikių ir norų... Atrodytų, paprasta ir visiems suprantama, tačiau tai įgyvendinti toli gražu nėra lengva.

Tobiasas Jacobsenas

Sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, ir dar Naujųjų laikų pradžioje suformuotas gero, subtilaus skonio suvokimas nubrėžia interjero dizaino aptarimo ribas, užkirsdamas kelią nepagrįstai interpretacijai. Estetika, kaip ir kiti įprasti gyvenimo aspektai, gali būti vertinama įvairiais atžvilgiais, tačiau paskutinieji „juokiasi“ tie, kurie turi pagrįstų argumentų. Postmodernus grožio suvokimas ypač liberalus, tačiau jo fone visada nesunku įžvelgti originalios idėjos žavesį. Šiuolaikinio interjero detalių idėjos kyla iš praeities, tačiau tų detalių kokybė ir paskirtis neišvengiamai nulemti visuomenės gyvenimo pokyčių bei modernaus mąstymo būdo.

Neatsiejama šiuolaikinių būstų dalimi vis dažniau tampa židiniai. Įprasti (vadinamieji kaimiško stiliaus) židiniai, be jokios abejonės, visada turės savo gerbėjų, tačiau moderniausiuose Europos minimalistiniuose interjeruose šiandien vyrauja skandinaviški židiniai bei krosnelės, palaipsniui prigyjantys ir mūsų šalyje. Minimali šių židinių bei krosnelių apdaila suteikia galimybę mėgautis liepsna gryniausia jos forma. Danų gamintojų įsitikinimu, tai viena sąlygų būstą padaryti kokybės bei gero skonio erdve, į kurią šeimininkui visada būtų malonu grįžti.

Židinių gamyba, be abejo, panaši į bet kokio kito produkto gamybą: vieną kartą išmokus tai daryti kokybiškai, vėliau viskas atrodo gana paprasta, taigi kiekvienas garsių danų židinių gamintojų gamyklas paliekantis naujas židinys liudija gamintojų patirtį, meistriškumą ir aukščiausios kokybės reikalavimą. Būtent dėl tokio požiūrio danų gamintojai „Scan“ bei „Hwam“ išsikovojo puikią vietą pasaulio židinių rinkoje.

Židiniai bei krosnelės po truputį tampa estetikos preke, ypatingas dėmesys skiriamas jų dizainui, todėl danai savo produkcijai kelia itin aukštus kūrybingumo bei techninius reikalavimus, atsižvelgdami į galutinių naudotojų poreikius bei šiuolaikinę madą. Du patyrę pramonės dizaineriai Tobiasas Jacobsenas ir Henrikas Sørigas Thomsenas, kurdami „Hwam“ krosneles, atskleidė paslaptį, kaip tokio tipo produktui suteikti patrauklią išvaizdą, harmoningai derančią interjere.

Tinkamas dizainas − dialogo bei kūrybiško proceso rezultatas. Tai reiškia, kad kuriantiems dizaineriams privalu susikoncentruoti ties techninėmis detalėmis, apgalvoti visas kylančias bei galinčias kilti problemas ir jų sprendimus. H. S. Thomsenas pabrėžia, kad, nors jo ir T. Jacobseno nuomonės gana dažnai skiriasi, dėl dizaino jie daugeliu atvejų sutaria iš karto.

Šie danų kūrėjai išplėtojo savitą, unikalią židinių dizaino filosofiją.Jųtikslingos pastangos pateisinti vartotojų formos bei funkcijos lūkesčius remiasi „B&O“, „Ikea“ ir tokių garsių dizainerių kaip Arbe Jacobsenas sėkme bei patirtimi. H. S. Thomseno bei T. Jacobseno sukurtos krosnelės pripažįstamos tobula aistringų paieškų bei naujoviško mąstymo išraiška.

Labiausiai akį traukianti naujųjų „Hwam“ židinių dizaino ypatybė, anot T. Jacobseno, − jiems būdingas status penkių laipsnių priekinės dalies kampas. Ši idėja dizaineriams gimė, kai jie laužė galvą, kaip pagerinti vizualų liepsnos įspūdį. Galiausiai nuspręsta krosnelės degimo kamerai suteikti šiek tiek atsikišusią formą ir įstatyti platėjančias lenkto stiklo dureles.

H. S. Thomsenas prisimena, kad, židinio „kūnui“ suteikdami išlinkusias vidines linijas, jie siekė patraukti būsimus vartotojus ir pakviesti juos susiburti aplink židinį − kaip senais laikais aplink jaukų stovyklos laužą. Pagrindinis naujųjų modelių išskirtinumas − paprastumas, harmonija ir grynos linijos, kuris pasiekiamas naudojant tokias detales kaip ilgos vertikalios nerūdijančio plieno rankenėlės, paslėptos peleninės ir viršuje bei apačioje įrengti konvekcijos kanalai. Dėl šių kruopščiai apgalvotų ir puikiai viena su kita derančių detalių židinys tampa ne tik labai efektyviai naudojamu, bet ir pabrėžtinai išskirtinio dizaino interjero akcentu.

yra Kita
Ekologiški muilo akmens židiniai – ir Lietuvoje