Moderniausios akytojo betono gamybos technologijos

Dar neseniai akytojo betono rinka Lietuvoje buvo visiškai pamiršta. Nebeliko šios statybinės medžiagos gamintojų: senos gamyklos uždarytos, o naujų nestatoma. Tačiau statybų specialistai visada žinojo gerąsias šios medžiagos charakteristikas ir noriai jomis naudojosi. Akytojo betono blokeliai puikiai tinka ir individualiai statybai, ir daugiabučiams namams, ir pramoniniams objektams. Todėl pastatams iš akytojo betono blokelių statyti buvo naudojama iš užsienio atvežama produkcija. Mokslininkų duomenimis, akytojo betono blokelių gamybos ir iš jų pastatytų pastatų šildymo energijos sąnaudos – vienos mažiausių, palyginti su kitomis sienų konstrukcijoms naudojamomis medžiagomis, o toks energijos ir gamtos tausojimas šiais laikais ypač aktualus

Siekis visiškai patenkinti rinkos poreikius

Atsižvelgiant į Lietuvos statybų rinkoje esantį akytojo betono blokelių poreikį, dar 2004 m. Matuizų kaime (Varėnos r.) buvo pastatyta „Svanholm“ technologijos akytojo betono gamykla. Tačiau ši gamykla nesugebėjo visiškai patenkinti esamų rinkos poreikių – reikėjo didesnio gamybinio našumo ir dar aukštesnės produkcijos kokybės.
 
Siekiant visiškai patenkinti augančią statybinių medžiagų paklausą rinkoje ir užsakovams pasiūlyti dar kokybiškesnius produktus, šių metų pavasarį veiklą pradės nauja moderni UAB „Simpras“ akytojo betono blokelių „Poritas“ gamykla, kurios našumas siekia net 600 kub. m per parą, arba apie 200 tūkst. kub. m per metus. Išaugę gamybos pajėgumai leis patenkinti Lietuvos statybos rinkos poreikius, o aukštos kokybės gaminius siūlyti ir gretimų šalių užsakovtams. Siekiant išsiaiškinti Lietuvos statybinių medžiagų rinkos poreikius, norint parinkti tinkamą gamyklos našumą ir gamybos technologiją, buvo atlikti rinkos tyrimai, konsultuojamasi su statybininkais, statybinių medžiagų specialistais, mokslininkais ir projektuotojais. Pagaliau technologiniams įrenginiams gaminti ir diegti pasirinkta Vokietijos pramonės srityje ilgametę patirtį sukaupusi įmonė „MASA-Henke“, dėl įrenginių kokybės ir aukšto technologinio lygio jau daugybę metų žinoma visame pasaulyje.

Aplinką tausojančių technologijų diegimas

Naujojoje akytojo betono blokelių „Poritas“ gamykloje sumontuoti visiškai nauji įrenginiai, išsiskiriantys pažangiosiomis technologijomis ir leidžiantys automatizuoti gamybą. Produkcijai kietinti parinkti autoklavai leidžia optimaliai išnaudoti jų tūrį, tad reikia mažiau prisotintų garų ir katilinė sunaudoja mažiau kuro, o tai leidžia taupyti energijos išteklius ir tausoti gamtą. Bendrovės veiklos strategiją, kurioje daug vietos skiriama ekoloagijai, liudija ir tai, kad autoklavuose naudojami garai bus neišmetami į atmosferą, o pritaikomi pastatams, technologiniam ir buitiniam vandeniui šildyti, taip nešvaistant šilumos. Produkcijai pakuoti naudojami mediniai „Euro“ tipo padėklai ir šildomoji susitraukianti plėvelė. Kadangi ant naujų padėklų galima sudėti daugiau produkcijos, pakuojant sunaudojama mažiau medienos ir plėvelės.

Visiškai automatizuotas gamybos procesas užtikrins kokybę

2007 m. pavasarį pradėta statyti gamykla jau baigta ir netrukus pradės dirbti visu pajėgumu. Tačiau, kaip teigia UAB „Matuizų dujų silikatas“ generalinis direktorius Vytautas Česnauskas, „tai, kad tokio dydžio gamykla buvo pastatyta ir ėmė veikti gana greitai, tikrai nereiškia, kad darbai buvo atliekami skubotai. Bendradarbiaudami su „MASA-Henke“ specialistais, gaminusiais ir diegusiais gamybinius įrenginius bei technologijas, kaip tik orientavomės į kokybę, o ne greitį. Juk tik kokybiškai sumontuoti ir kruopščiai patikrinti įrenginiai galės gaminti aukštos kokybės produkciją.“
 
Senojoje bendrovei priklausančioje gamykloje akytojo betono blokelių gamybos procesas buvo tik iš dalies automatizuotas. Visiškai automatizuota naujoji gamykla leis sumažinti žmogiškojo veiksnio įtaką gamybos procese, taip garantuojant tikslius blokelių matmenis, svorį ir tankį. Pavyzdžiui, medžiagų dozavimas prieš jas maišant visiškai automatizuotas, tad speciali programa gramų tikslumu pasveria reikiamą medžiagos kiekį. Viso gamybos proceso priežiūra vykdoma centralizuotai: operatorius iš valdymo pulto seka kiekvieną procesą ir jo eigą. Siekiant apsisaugoti nuo galimo broko, visuose įrenginiuose sumontuoti davikliai, perspėjantys apie įvykusius gedimus ar nukrypimus nuo normos. Tai leidžia itin operatyviai pašalinti galimus gedimus ir toliau tęsti gamybą. Pavyzdžiui, anksčiau didelių problemų sukeldavo dingusi įtampa ir staiga sustoję techniniai prietaisai. Elektroninė stebėjimo sistema leidžia tiksliai nustatyti, kuriuo metu įrenginiai nustojo veikti ir, pašalinus problemas, sėkmingai tęsti pradėtą darbą.

Didesnės našumo ir produkcijos įvairovės galimybės

Modernios gamybos technologijos suteikia ir naujų galimybių produkcijos asortimento srityje. Dirbiniai gaminami įvairesnių matmenų: storiausias siekia 42 cm, ploniausias – 5 centimetrus. Anksčiau gaminamų blokelių standartinis aukštis buvo 250 mm, naujoje gamykloje gaminami dar ir 200 mm aukščio blokeliai. Tai užsakovui suteikia galimybę, pritaikant 100 mm aukščio kartotinumą, sujungti blokelių ir plytų mūrą. Taip pat naujųjų 200 mm aukščio blokelių svoris mažesnis, o tai gerokai palengvins mūrininkų darbą naudojant storesnius blokelius, ypač mūrijant aukštybinius pastatus.
 
Gaminami ir blokeliai su įlaidomis bei išėmomis – tai leidžia paspartinti darbus ir taupyti mūrijimo skiedinį, nes nereikia klijuoti vertikalios siūlės. Orientuojantis į montavimo patogumą, blokeliai turi specialias kišenėles, dėl kurių juos daug lengviau paimti ir padėti.
 
Gaminamų blokelių tankis yra 400, 500 ir 600 kg/m3. Taigi – daug daugiau laisvės akytąjį betoną naudojantiems projektuotojams. Kaip žinoma, 400 kg/m3 blokelis pats lengviausias, taigi mažiausiai apkrauna konstrukcijas. Taip pat šio tankio blokelis dėl didesnio akytumo labai gerai izoliuoja šilumą. 600 kg/m3 tankio blokelis patrauklus užsakovams, ieškantiems itin geromis garso izoliavimo ir stiprio ypatybėmis išsiskiriančio produkto. 500 kg/m3 tankio blokelis – tarytum „aukso viduriukas“ tarp anksčiau išvardytų gaminių. Jis puikiai izoliuoja šilumą ir garsą, taip pat išsiskiria gerais stiprio duomenimis. Toks įvairus produkcijos asortimentas suteikia galimybę užsakovui individualiai rinktis akytojo betono blokelių charakteristikas ir užtikrinti optimalų poreikių patenkinimą.

Profesionalų konsultacijos

Pirkėjų patogumui, be akytojo betono blokelių, gamintojas gali pasiūlyti ir kitus susijusius reikmenis. Bendrovei priklauso sausų skiedinių gamykla, taigi tuo pat metu galima įsigyti ir medžiagų blokeliams sumūryti. Be to, siūlomas ir sienų tinkas, skirtas tiek išorinei, tiek vidinei apdailai. UAB „Matuizų dujų silikato“ veikla orientuojam ne tik į pardavimo procesą, bet ir į bendradarbiavimą su klientais bei konsultacijų teikimą. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus, „žmogus, nusipirkęs mūsų pagamintų akytojo betono blokelių ir mūrijimo skiedinio, pagal pateiktus aprašymus ir techninius patarimus gali ir pats atlikti statybos darbus. Jei reikia, mūsų specialistai atvyksta į objektą, atsako į kilusius klausimus, padeda kartu spręsti problemas. Juk esame įgiję didelę darbo su šiomis medžiagomis patirtį, tad noriai ja dalijamės su klientais, kad įsigytas produktas visiškai patenkintų jo poreikius. Taip pat dar galime nuomoti statybų techniką – tinkavimo mašinas, silosus norintiesiems darbus atlikti ne rankomis, o mechanizuotai.“
yra Kita
Modernią izoliacinių plokščių gamyklą suomių „Finnfoam OY“ ketina statyti Kaune