Mokymai modernizavimo projektų įgyvendintojams – daugiabučių renovacijos sėkmės laidas

Aplinkos ministerija kartu su Būsto energijos taupymo agentūra baigė mokymų, skirtų savivaldybių paskirtiems daugiabučių namų modernizavimo programų įgyvendinimo administratoriams, ciklą. „Šiems administratoriams keliami aukšti reikalavimai. Nuo jų kvalifikacijos ir gebėjimų labai priklauso daugiabučių renovacijos sėkmė. Mokymus organizavome, siekdami padėti tiek teoriniais, tiek praktiniais patarimais, kad daugiabučių modernizavimo programos įgyvendintojai galėtų užtikrinti maksimalią renovacijos spartą ir darbų kokybę“, – sako aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.
Gegužės- birželio mėnesiais mokymai buvo surengti visose dešimt Lietuvos apskričių. Juose dalyvavo apie tris šimtus klausytojų – Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo administratoriai, savivaldybių ir daugiabučių namų savininkų bendrijų atstovai. Jie buvo išsamiai supažindinti su minėtąja programa, projektų finansavimo galimybėmis ir rengiamomis finansų valdymo priemonėmis, teisinio reguliavimo ypatumais ir pokyčiais, investicinių planų rengimu, statybos procesų valdymu ir kitais renovacijai svarbiais klausimais. Diskusijų metu taip pat aptarti mokymų dalyviams aktualūs daugiabučių namų atnaujinimo programų rengimo ir įgyvendinimo aspektai.
Būsimieji modernizavimo projektų įgyvendintojai mokymus įvertino kaip savalaikius ir išsamius. Jie pageidavo daugiau tokių susitikimų ir išreiškė viltį, kad pradėjus praktiškai vykdyti pastatų energinio efektyvumo didinimo projektus bus organizuojami detalesni mokymai, kaip organizuoti rangos darbų pirkimus, valdyti projekto finansus ir kitais aktualiais klausimais.
Pasak aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, jau atsižvelgta į šį poreikį ir liepos pabaigoje bus surengti papildomi mokymai rangos darbų pirkimų specialistams. Tokių mokymų medžiaga su praktiniais pavyzdžiais jau yra pradėta rengti. Taip pat iki liepos pabaigos bus baigta ruošti speciali kompiuterinė programa, kuri padės modernizavimo projektų įgyvendintojams tinkamai valdyti finansus. Iš karto, kai tik bus parengta ši programa ir jos vartojimo instrukcija, bus organizuojami mokymai, kaip ją valdyti.
Modernizavimo projektų įgyvendintojų gebėjimams tobulinti ir ateityje planuojama organizuoti mokymus, seminarus ir susitikimus, atsižvelgiant į sektoriaus aktualijas ir pagrindinius daugiabučių namų atnaujinimo programos vykdymo pagal naująjį modelį etapus.
yra Kita
Mokestį už aplinkos teršimą reikės mokėti jau tik kartą per metus