Namai be dūmų

Prieš montuojant kaminą, būtina kruopščiai paruošti projektą, įsitikinti, kad užtikrinama reikiama trauka, nekintamas dūmtraukio skerspjūvis nuo apačios iki dūmų išėjimo angos, atsparumas ugniai, numatant pakankamą erdvę kamino ir kitų konstrukcijų šiluminiam plėtimuisi. Kamino įdėklą, šilumos izoliaciją (jei pastaroji būtina) ir konstrukcinius blokelius pirkėjas gali įsigyti atskirai iš skirtingų gamintojų, tačiau daug patogiau, kai pasiūloma visiškai sukomplektuota sistema.

Trisluoksnė saugi šamotinio kamino sistema

UAB „Saint-Gobain statybos gaminiai“ gaminamas trisluoksnis kaminas „Fibo“ – tai visiškai sukomplektuota trisluoksnio kamino sistema, kurią sudaro šamotinis įdėklas, mineralinės vatos tarpsluoksnis, pagamintas be organinio rišiklio, ir išorinis keramzitbetonio apvalkalas – modulinis blokelis. Tarp įdėklo ir blokelio esanti mineralinė vata neleidžia kamino išorei per daug įkaisti, dėl to net prilietus ranka išorė nebus per karšta, nenudegins. Taip pat svarbu ir tai, kad karštis neperduodamas į prigludusias konstrukcijas. Kadangi sistema atspari aukštai temperatūrai, net užsidegus neprižiūrimo kamino suodžiams, kaminas liks nepažeistas, įdėklas nesideformuos. Speciali vatos vėdinimo sistema užtikrina, kad kamino ypatybės bėgant laikui nesikeis, jei kaminas bus tinkamai eksploatuojamas. Kadangi kamino šamotinis įdėklas ir išorinis apvalkalas veikia kaip dvi atskiros sistemos, įdėklo terminis judėjimas neperduodamas į išorę, taigi išvengiama skilimų matomose vietose. Klientui siūlomi trijų tipų įdėklai – 140, 160 ir 200 mm skersmens. Tai leidžia sistemą optimaliai pritaikyti prie pasirinkto katilo ir užtikrinti gerą trauką.

Sprendimai mažesnio galingumo katilams

Siekdama plėsti produkcijos asortimentą, tiek kalbant apie įdėklų tipą, tiek jų skersmenis, bendrovė „Saint-Gobain statybos gaminiai“ rinkai pristato metalinius kaminus. Naujas produktas puikiai papildo turimą kaminų diametrų pasirinkimą – siūlomi 120, 130, 150 ir 180 mm diametro įdėklai. UAB „Saint-Gobain statybos gaminiai“ projektų vadybininkas Gediminas Četyrkovskis vardija pranašumus: „Naujoji kaminų sistema leidžia pasiūlyti sprendimus klientams, kurių anksčiau netenkino šamotinių kaminų pasirinkimas. Juk kamino įdėklo skersmuo turi būti kruopščiai parenkamas pagal katilo galingumą, tik taip galima užtikrinti gerą dūmų trauką sistemoje. Ši naujovė skirta individualių namų rinkai. Pirkėjus džiugina ir tai, kad metalinių kaminų, palyginti su šamotiniais, kaina yra šiek tiek mažesnė“.

Taisyklingai naudosite – ilgiau džiaugsitės

Metalinis naujojo kamino įdėklas gaminamas iš nerūdijančio plieno su legiruojančiais molibdeno priedais. Tai leidžia užtikrinti atsparumą rūgštims. Šitai itin aktualu dujinių katilų savininkams, kadangi iš šio tipo katilo išeinančių garų temperatūra yra žema. Dūmas, kildamas išėjimo angos link, vėsta, kondensuojasi ir virsta drėgme, nusėdančia ant vidinių sienelių. Tais atvejais, kai įdėklas nėra legiruotas, dėl atsiradusios drėgmės gali prasidėti korozija, rūdys įdėkle gali „išgraužti“ skylutes ir šis taptų nesandarus, taigi netinkamas naudoti. Gamintojas kamino sistemai suteikia penkerių metų garantiją, tačiau kaminas turi būti tinkamai eksploatuojamas. Beje, kuriant šią sistemą buvo dirbama su kita lietuvių bendrove, gaminančia kaminų įdėklus. Bendrovė „Saint-Gobain statybos gaminiai“ pasiūlė jiems puikiai tinkamus blokelius ir sėkmingas bendradarbiavimas leido rinkai pasiūlyti visiškai sukomplektuotą sistemą.
 
Pagrindinis skirtumas, eksploatuojant kaminą su šamotiniu ar su metaliniu įdėklu, yra tai, kad naudojant pastarąjį šildymo įrenginyje negalima kūrenti jokių šiukšlių, tik sausas, chemiškai neapdorotas malkas ar briketus (lyginamos būtent su kietojo kuro katilu sujungtos kaminų sistemos). Deginant nenatūralią medieną, susidaro įvairių cheminių junginių, keliančių grėsmę metalinio kamino patvarumui ir kokybei. Dėl to negalima deginti net senų baldų, kadangi jie dažniausiai gaminami iš medžio drožlių plokščių, kurios gaminamos naudojant klijus. Taip pat patariama katilinėje nelaikyti lakių skysčių, pavyzdžiui, benzino, kadangi jiems garuojant išsiskiria garų, kurie per katilą gali patekti į dūmtraukį ir taip pat jam pakenkti.

Speciali programinė įranga elementams apskaičiuoti

Dar viena gamintojo pristatoma naujovė – kamino skaičiuoklė internete. Bendrovės interneto tinklalapyje (www. maxit.lt) apsilankęs klientas specialia programa galės apskaičiuoti visus jo kaminui reikalingus elementus, tam reikės tik suvesti katilo tipą ir numatomą kamino aukštį. Nauja programa taip pat bus patogi ir prekybos partneriams. Jie turės galimybę ne tik sužinoti reikiamos sistemos elementus, vos per kelias sekundes bus suskaičiuojama ir gana tiksli visų elementų kaina.
yra Kita
Namai ant „gervių”