Namai iš svajonių, kruopštumo ir skandinaviškų paslapčių

Karkasinio tipo namams pamažu populiarėjant, Lietuvos rinkoje atsiranda vis daugiau šia statybos sritimi užsiimančių bendrovių. Gamintojams konkuruojant kaina, klientas dažnai užmiršta kokybę, o juk būtent ji turėtų būti prioritetas renkantis savo gyvenamąjį būstą. Iš pirmo žvilgsnio šie namai atrodo itin lengvai pastatomi: palyginti su mūriniu namu, jie išties greitai surenkami. Tačiau viskas nėra taip paprasta – svarbus veiksnys statant karkasinius namus yra patirtis, žinios, tam tikrų subtilių dalykų išmanymas. Juk pastato karkasas yra medinis, o tai gyva medžiaga, kurios tink amai neparuošus vėliau savininkui gali iškilti problemų.

Karkasiniai namai Lietuvoje populiarėja, bet lėtai

Įmonė „Liskandas“ medinių karkasinių namų gamyba užsiima jau daugiau nei penkiolika metų, tad yra sukaupusi ir nemenką darbo patirtį. Įmonės paslaugų kokybę liudija tai, kad ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse savo produkcijos įmonė parduoda vis daugiau. Deja, šiuo metu net 97 proc. produkcijos eksportuojama, daugiausia – į Skandinavijos valstybes Norvegiją, Švediją Daniją. Tačiau UAB „Liskandas“ direktorius Antanas Norvaišas pastebi, kad bendrovės veiklos pradžioje medinio karkaso namai buvo visiškai nepriimtini Lietuvos rinkai, o šiandien vis daugiau žmonių supranta, kad mūras nėra vienintelė gyvenamųjų namų statybos priemonė: „Tarkim, prieš penkerius metus, karkasinį namą Lietuvoje statydavo dažniausiai tie žmonės, kurie būdavo kurį laiką gyvenę Skandinavijoje ar JAV. Šiose šalyse karkasinė statyba itin populiari, Norvegijoje mediniai namai užima didžiąją dalį gyvenamosios statybos rinkos. Taigi žmogus, iš arti pamatęs, pagyvenęs medinio karkaso name, suprasdavo, kad tai saugus ir tikrai tinkamas gyventi būstas.“
 
Karkasinių namų gamintojai kaip naują rinką atranda Italiją – šioje šalyje taip pat vyrauja statyba iš mūro, o medinė – visiškai neįprasta. Tačiau ir šioje šalyje matomas besikeičiantis gyventojų požiūris, lemiantis nuosekliai augantį susidomėjimą medine statyba. UAB „Liskandas“ siūlomi gyvenamieji namai išsiskiria ekonomiškumu ir greita statyba. Pastarąjį veiksnį lemia tai, kad skydas (namo siena ar jos dalis iš medinio karkaso) iš anksto pagaminamas gamykloje. Vėliau visas kompleksas gabenamas į statybų aikštelę ir sumontuojamas ant pamatų.

Statant iš medžio suklysti itin paprasta

Gamykloje pagaminti skydus ir atvežtus į statybų aikštelę juos surinkti gali pasirodyti visiškai nesudėtingas darbas, kurį galėtų atlikti vos ne kiekvienas nors šiek tiek apie statybą nusimanantis žmogus. Tačiau bendrovės „Liskandas“ direktorius A. Norvaišas atkreipia dėmesį, kad ir šis statybos būdas turi specifinių dalykų. Todėl norint nauju gyvenamuoju būstu džiaugtis ilgai, svarbu paslaugas teikiančios bendrovės darbuotojų patirtis ir žinios. Itin didelis dėmesys statant medinį namą turi būti skiriamas medienos drėgnumui, kuris neturėtų viršyti 16 procentų Bene kiekvienas su medžiu dirbantis žmogus žino, kad šlapia mediena džiūdama juda, kraiposi, atsiranda tarpai, taigi norint to išvengti, vertėtų naudoti tinkamai išdžiovintą medieną. Taip pat patartina naudoti obliuotą medieną – tokiu būdu užtikrinamas didesnis sujungimų tikslumas, taigi mažiau laiko užtrunka elementų lyginimas, kas lemia ir greitesnę statybų eigą. Kita dažnai pasitaikanti klaida – vėjo izoliacinių medžiagų nenaudojimas ar netinkamas naudojimas, dėl ko ilgainiui išryškėja tarpai, nelygumai, ypač jei pasirinkta mediena buvo per drėgna. To išvengti leidžia vėjo izoliacija, tačiau naudos ji teikia tik tinkamai parinkta ir įrengta.

Daugiau ne visada reiškia geriau

Kitas labai svarbus aspektas statant karkasinį namą – konstrukciniai skaičiavimai. Taip apskaičiuojamas reikalingas medienos kiekis konstrukcijoms, jų matmenys bei tipas. Neteisingų matmenų medienos konstrukcijų naudojimas turės įtakos ir namo tvirtumui bei patvarumui. Konstrukcijoms naudojamos medienos matmenys taip pat daro įtaką su namo šiluminėms ypatybėms – kitaip nei mūrinio namo atveju, kur izoliacija yra tarytum atskiras sluoksnis, montuojamas iš išorės ar vidaus, karkasinio tipo name pagrindinis izoliacinis sluoksnis yra pačioje konstrukcijoje. Kadangi vata montuojama tarp konstrukcijų – kuo daugiau medienos, tuo mažiau vietos izoliacijai. Medžio šiluminė varža prastesnė nei, tarkime, mineralinės vatos, tad ir šiluminės tokio pastato ypatybės bus prastesnės. Atlikus tikslius inžinerinius skaičiavimus, galima sumažinti ir stogo konstrukcijai naudojamos medienos kiekį. A. Norvaišo teigimu, ne visais atvejais stogo konstrukcijai būtina naudoti brangią klijuotą medieną. „Dažnai pakanka padaryti stogo gegnių konstrukciją, t. y. santvaras.
 
Atlikus išsamius skaičiavimus, tam tikrais atvejais namo statybai galima sunaudoti net perpus mažiau medienos, bet užtikrinti ne prastesnį konstrukcijos tvirtumą“, – įsitikinęs bendrovės „Liskandas“ vadovas.

Geras šilumines ypatybes užtikrina pastato sandarumas

Šilumos izoliacinių medžiagų montavimo kokybė taip pat itin svarbus aspektas kalbant apie gerą namą. Jei apšiltinimui naudojama, pavyzdžiui, mineralinė vata, ji turi būti itin tvarkingai sudėta, negali likti tarpų, negalima jos ir per daug suspausti. Dažnai medžiagų pereikvojimas įvyksta dėl įsitikinimo, kad kuo daugiau – tuo geriau. Tačiau net didesnis mineralinės vatos kiekis nepadės, jei ji bus sudėta netvarkingai. Geresnėmis šiluminėmis ypatybėmis išsiskirs pastatas, kuriame darbai atlikti kruopščiai ir tvarkingai, net ir naudojant mažesnį izoliacinių medžiagų kiekį.
 
Bendrovė „Liskandas“ veiklą vykdo lygiuodamasi į skandinaviškus kokybės standartus. Dažnai įmonės statomuose karkasiniuose namuose, prieš montuojant izoliacinę vatą, atliekami oro sandarumo matavimai. Pastato sandarumą lemia atskirų elementų tikslus sujungimas. Lietuvoje šie matavimai atliekami itin retai ir nėra privalomi. Tačiau sandarumas kiekvienam pastatui yra labai svarbus, tad specialistai rekomenduoja tokius matavimus atlikti ir prireikus laiku ištaisyti trūkumus.

Koja kojon su kliento norais

Karkasinių namų gamintojai bendrovė „Liskandas“ stengiasi, kad užsakovas dalyvautų kūrybiniame procese. Kiekvienas gyvenamo namo projektas yra individualus, kuriamas pagal kliento pateiktus brėžinius ar paprasčiausius eskizus. Išsiaiškinę kliento norus, bendrovės specialistai pateikia pasiūlymus, kaip galima būtų patobulinti ar supaprastinti namo konstrukciją. Pavyzdžiui, jei numatomas didelis kambarys be atramų, pasiūloma, kaip sutvirtinti perdangos konstrukcijas, ką geriau naudoti: metalines ar klijuotos medienos sijas. Konstrukcinės sijos gali likti matomos ir būti derinamos prie patalpų interjero, o norintiesiems visiškai lygių lubų siūlomos metalo konstrukcijos. Su klientu bendradarbiaujama visais statybų proceso etapais: parenkant langų, durų dydį, išdėstymą, šiltinimo medžiagų tipą ir pan. Bendrovė pati užsiima medinių langų ir durų gamyba, taip pat siūlo kitus medžio gaminius, tokius kaip lauko pavėsinės, baldai ir kt. Siūlomas paslaugų komplektas leidžia sumažinti namo ir jo aplinkos įrengimo rūpesčius, iš anksto viską numatyti ir pasirinkti geriausius sprendimus dar rengiant projektą.
yra Kita
Namai be dūmų