Natūrali, tvirta, ilgaamžė ir ekologiška gamtos dovana

Plytos, plytelės, trinkelės bei čerpės pastatų statybai ir apdailai naudojamos nuo neatmenamų laikų. Skirtingomis gamtinėmis sąlygomis bei skirtingose kultūrinėse terpėse kūrėsi savitos šių statybinių medžiagų gamybos tradicijos bei joms keliami reikalavimai. Pradžioje iš šių medžiagų buvo statomos šventyklos, aukštą padėtį visuomenėje užimančiųjų būstai bei kiti ypatingos svarbos pastatai, todėl, be pradinio tikslo – ypatingo atsparumo bei tvirtumo, palaipsniui medžiagoms imti kelti vis aukštesni estetiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, senovės Kinijoje grindims grįsti naudotos ypatingos rūšies vadinamosios „auksinės“ plytos. Jos buvo gaminamos ypač sudėtingai. Stuksenant tokia plyta skamba lyg varpelis. Kita jos ypatybė – aukso atspalvis. Tai Žemę simbolizuojanti imperatoriaus spalva ir nė vienas mirtingasis neturėjo teisės savo buityje naudoti šį atspalvį.

 

Viena atspariausių statybinėms medžiagoms gaminti naudotų medžiagų – klinkeris. Tai natūrali ir itin atspari medžiaga, kuri bėgant metams ne tik nepraranda savo gerųjų ypatybių, bet įgyja daug daugiau natūralaus žavesio. Seniausių žinomų klinkerio statinių amžius siekia net 5 000 metų. Klinkerio produktams būdingas nepaprastas tvirtumas, atsparumas atmosferos poveikiui, neblunkanti spalva. Tikras klinkeris išlieka nepakitęs dešimtmečius ar net šimtmečius, nesvarbu, kokios klimato sąlygos.

Nuo senų laikų namų statybai mūsų senoliai naudojo natūralias medžiagas, todėl degto molio – klinkerio – statybinės medžiagos Lietuvoje tikrai ne naujiena. Vilniaus senamiestyje esančios Universiteto gatvės grindinys išgrįstas klinkeriu dar XX a. pr. ir puikiai naudojamas iki šių dienų. Tačiau šiandien ši medžiaga nepelnytai primiršta, todėl UAB „Sidonos statybinės medžiagos“ siūlo pratęsti šią amžiais išsaugotą gražią bei racionalią klinkerio gaminių naudojimo statybose tradiciją. Įmonė prekiauja stogų dangoms skirtomis keraminėmis bei betoninėmis čerpėmis, danga „Rheinzink“ bei lietaus nuotėkų sistemomis. Fasado apdailai bendrovė siūlo klinkerines bei restauracines, specialiai sendintas bei rankų darbo plytas, įvairias klinkerines plyteles, sausus statybinius mišinius, skirtus klinkerinėms ir kitoms plytoms, kurioms būdingas nevienodas vandens įgėris, mūryti ir siūlėms užtaisyti, taip pat specialius klijus, skirtus klinkerinėms lipdomosioms plytelėms klijuoti, o grindų dangai − klinkerines trinkeles bei įvairios paskirties plyteles.

Tvirtos struktūros, įvairių spalvų gaminys

Klinkeris yra vienas iš vadinamosios grubiosios keramikos produktų. Klinkerio produktai gaminami iš itin kieto, aukštos kokybės skalūninio molio, kuris kasamas šalia Vokietijos ir Olandijos sienos esančiuose karjeruose ir yra degamas itin aukštoje temperatūroje − iki 1 200 laipsnių. Paprastas molis tokiame karštyje tiesiog išsilydytų.

Klinkeris itin atsparus apkrovoms, šalčiui ir beveik neabsorbuoja drėgmės. Svarbiausios klinkerio ypatybės − mažas vandens įgėris, atsparumas cheminiam ir atmosferos poveikiui, mechaniniai trinčiai, slėgimui. Svarbus klinkerio gaminių privalumas − natūralumas bei ekologiškumas, juos gaminant nenaudojami jokie cheminiai priedai. Gaminio spalvą lemia natūrali žaliavos, iš kurios jis pagamintas, spalva, degimo būdas, temperatūra bei degimo trukmė.

Gamtos dovanota spalva

Atsižvelgiant į kaitinimo temperatūrą, sumaišytos molio rūšys ir degimo laikas, klinkeris natūraliai įgauna įvairių spalvų: nuo šviesiai geltonos, ryškiai raudonos iki juodos. Klasikinio natūralaus raudono klinkerio spalvos niuansus – nuo rausvai raudonos, rudos iki tamsiai rudos − lemia molyje esančios geležies kiekis. Šiltą gelsvą atspalvį klinkerio gaminiai įgauna dėl kalcio junginių. Ypač patraukliai atrodo melsvas klinkeris − nuo jūros mėlynumo iki mėlynai juodo vidurnakčio dangaus. Šios spalvos išgaunamos degimo metu sumažinus deguonies kiekį krosnyje.

Margų atspalvių atsiranda dėl temperatūrų skirtumo krosnyje (viduryje labai aukšta, kraštuose žemesnė), maišant degamus gaminius degimo proceso metu.

Savitą išvaizdą klinkerio gaminiams suteikia skirtingi paviršiai: lygus, rievėtas, šiurkštus, sendintas bei grūdėtas. Klinkerio trinkelių paviršius yra grubokas, sušlapęs jis yra neslidus.

Suteikia estetikos bei šilumos

Nuo molio, vartojamo kaip žaliava, iki galutinio produkto – ilgas „kelias“, kurį griežtai prižiūri kontrolės specialistai ir nešališkos laboratorijos. Išbandomas medžiagos atsparumas lenkimui, gniuždymui, trinčiai, šalčiui bei vandens įgėriui.

Presuoti klinkeriai − labiausiai pavykęs keraminis gaminys. Jo sudedamosios dalys – aukščiausios rūšies molis ir porceliano mišinys. Klinkeris leidžia ieškoti individualaus sprendimo, kuris nesuardys pastato architektūros bei jį supančios aplinkos darnos.

Su niekuo nesupainiojamą vaizdą sukuria tobula visuma: sieninis klinkeris paverčia namo sieną estetiška ir šilta, o grindinio klinkeris apipavidalina teritorijas, suardo monotoniją ir suteikia gyvybišką spindesį. Ilgaamžiškumas, spalvos patvarumas ir atsparumas šalčiui – grindinio klinkerio ypatybės, dėl kurių šis gaminys laikomas viena ekonomiškiausių statybos bei apdailos medžiagų, tinkančių visuomeninės bei privačios paskirties pastatams bei juos supančiai aplinkai. Klinkerinėmis plytomis išmūrijus sieną, nebereikia rūpintis pastato priežiūra – ilgus metus sienos išlieka puikios išvaizdos. Ieškantiesiems originalumo (individualiuose namuose) ar besistengiantiems išspręsti Senamiesčio namų atstatymo, ypač restauracijos metu (nepakeičiama medžiaga), siūloma naudoti rankų darbo plytas. Kruopščiai su meile pagamintos rankų darbo plytos papuoš fasadą ir bus išlaikyti visi užsakovo keliami individualūs reikalavimai.

Patikima grindinio danga

Grindiniui skirtų keraminių trinkelių klasikinė forma – stačiakampis. Ji paprasta, todėl nepriklausoma nei nuo laiko, nei nuo mados. Tačiau grindų keramikos pasirinkimas yra labai didelis. Trinkelės gali būti įvairių formų: daugiakampio, „Vyskupo kepurės“, rombo ar mozaikos. Įvairi trinkelių forma palengvina klojimą, beje, bet kokio rašto plytelės gali būti derinamos su kitokio rašto trinkelėmis. Klasikinė grindiniui skirtų klinkerio trinkelių forma leidžia kloti net rato formos ar kitus apvalius raštus.

Dėl ypatingo atsparumo apkrovoms (180 N/2) grindinio klinkerinės trinkelės klojamos prie garažų, pagrindinėse intensyvaus eismo gatvėse, sunkvežimių, autobusų ir troleibusų parkuose, prie šviesoforų ar greitkelio pakelės aikštelėse. Be to, šios trinkelės naudojamos gyvenamųjų kvartalų gatvėms, aikštėms, terasoms, kiemams, dviračių takeliams, pėsčiųjų takams ir t. t.

Grindinis klinkeris išsiskiria ypatingai aukšta kokybe ir tvirtumu. Tai puikus techninių ypatybių, klojimo galimybių ir estetikos derinys. Patogu ir tai, kad remontuojant bei tiesiant kieme komunikacijų tinklus, klinkerio grindinį galima nesunkiai išrinkti ir vėl sudėti.

Lanksti ir puikiai deranti medžiaga

Klinkerio trinkelės atveria erdves fantazijai. Medžiaga puikiai dera beveik su visomis kitomis statybinėmis medžiagomis, o ypač su medžio ir akmens gaminiais. Be to, grindinio trinkelės yra viena lengviausiai prižiūrimų statybos ir apdailos medžiagų. Kokybė ir ilgaamžiškumas atsveria kainą. Laboratoriniais tyrimais įrodyta, kad klinkerio trinkelės 4–5 kartus tvirtesnės negu betoninės. Betoniniai gaminiai pakeičia savo išvaizdą, susidėvi ir nublunka per keletą metų, o klinkeris laikui bėgant tampa vis gražesnis, lyg jūros nugludintas akmenėlis.

Klinkerio trinkelėmis nuklotas grindinys ne tik tvirtas, bet ir išvaizdus. Pakeitus monotonišką, pilkų atspalvių betoninių trinkelių grindinį klinkeriu, sodo ar individualaus namo kiemas trauks žvilgsnį ir džiugins akį naujomis spalvomis. Kadangi klinkeris yra natūrali gamtinė medžiaga, jo spalva nėra absoliučiai vienalytė. Todėl kloti šį grindinį reikia iš karto imant trinkeles iš mažiausiai trijų padėklų. Tai privaloma, kai klinkeris yra kelių spalvų. Tik taip gaunamas vienodas margumas. Ta pati taisyklė taikoma ir klinkerio mūrui.

Keraminės ir betoninės čerpės

Keraminės čerpės nuo seno yra viena populiariausių stogų dangų Europoje. Joms būdingas nepakartojamas estetinis vaizdas ir ilgaamžiškumas. Keraminėmis čerpėmis dengiami ne tik restauruojami stogai, bet ir nauji gyvenamieji namai. Čerpių populiarumo paslaptis – jų gamyboje naudojamas aukštos kokybės molis, kasamas nuosavose kasyklose. Specialios paruošimo priemonės, modernūs įrenginiai bei tobula degimo technologija leidžia molio gaminius naudoti modernioms statyboms – kaip aukštos kokybės statybinę medžiagą. Kiekvienam čerpių tipui siūloma didelė komplektuojamųjų dalių pasirinkimo galimybė, tai užtikrina gerą stogo techninį sprendimą bei estetinį vaizdą.

Be keraminių, gali būti naudojamos ir betoninės čerpės. Betonas taip pat yra ilgaamžė ir laiko išbandyta medžiaga. Čerpės gali būti kelių formų, joms būdinga didelė spalvinė įvairovė. Kaip ir keraminės, betoninės čerpės tinka tiek stilingai naujajai statybai, tiek ir pastatų rekonstrukcijai.

UAB „Sidonos statybinės medžiagos“ importuojamų medžiagų panaudojimo rezultatus galime matyti visoje Lietuvoje. Klinkerinėmis grindinio trinkelėmis išklotas J.Basanavičiaus pėsčiųjų takas Palangoje, Vilniaus universalinės parduotuvės kiemas, Olandijos ambasados kiemas (B. Radvilaitės g. 12 Vilnius), Druskininkuose esančio viešbučio „Druskininkai“ grindinys, Palangos autobusų stoties aikštė (šiuo metu atliekami darbai).

Įmonės tiekiamos klinkerinės plytos, mišiniai, grindinio trinkelės, čerpės naudotos Klaipėdos Romų, Žaliojo slėnio (www.slenis.lt) gyvenvietėse ir Nidos kotedžų komplekse (Kuverto 15, www.vipcentras.lt).

Taip pat daugiabučių namų fasadams Vilniuje (Čiurlionio g. 84 ir Basanavičiaus 25a). Stogams Marijampolėje (pramogų centras Mokolų kaime) bei įmonės siūlomos medžiagos pritaikytos ir Biržų pilies stogo restauracijai. Taip pat daugybei individualių namų visoje Lietuvoje tiekta klinkerinių plytų, statybinių mišinių, klinkerinių grindinio trinkelių bei molinių čerpių.

yra Kita
Keraminiai blokeliai „Porotherm“ – pastato ilgaamžiškumo garantas