Naujas statybinės technikos nuomos rinkos žaidėjas

Šiuolaikinė statyba iš gamintojų nuolat reikalauja geresnių ir technologiškai modernesnių medžiagų bei įrangos. Tai galioja ir statybinę techniką bei įrangą nuomojančioms įmonėms. UAB „Statybos įrankių nuomos centras“ direktoriaus Arvydo Zaveckio teigimu, statybinių įrankių bei technikos pasiūla mūsų šalyje šiandien tikrai nemaža, tačiau poreikis taip pat tendencingai auga.

Kokią vietą Jūsų bendrovė užima tarp kitų statybinės įrangos bei technikos nuomotojų?

Statybinės įrangos nuomos bendrovės mūsų šalyje gyvuoja tik apie 10 metų. Įrankių ir statybinės technikos nuoma kaip verslas mūsų šalyje atsirado neseniai, todėl pati nuomojimosi idėja bei kultūra iki šiol formuojasi bei plėtojasi, tad yra nuolat auganti statybų rinkos dalis. Tai, be abejo, susiję su ekonominių rodiklių bei statybos pramonės augimu. Statybos pramonė − vienas pagrindinių ekonomikos variklių bei rodiklių, o statybų sąstingis − liūdnas ženklas šalies ekonomikai. Laikotarpis po 2001–2003 m. krizės Lietuvoje buvo gana liūdnas. Kiekvienais metais statybos pramonė mažėdavo apie 20–30 proc. Vėliau padėtis pasikeitė, ir po palaipsniui iš Vakarų Europos pradėjusių keliauti investicijų bei idėjų ekonomikos rodikliai pagaliau pradėjo kilti. Kalbant apie statybinės įrangos bei technikos nuomą, pastebėtina, kad šiandien paklausa viršija pasiūlą.

Mes šioje statybų rinkos dalyje − nauji žaidėjai, tačiau stengiamės savo trūkumus paversti pranašumais. Esame nauji, tačiau mūsų įranga irgi nauja. Kol kas mūsų įmonė vidutinio dydžio, todėl ir mūsų klientų ratas mažesnis nei senbuvių, tačiau dėl šios priežasties daug ką galime atlikti gerokai greičiau. Augant įmonei stengsimės proporcingai išlaikyti tokį santykį, įsigydami daugiau įrangos bei didindami darbuotojų skaičių.

Pagrindinė mūsų bendrovės idėja − statybinę techniką, kuri būtų ne senesnė kaip dvejų metų, visuomet išlaikyti puikios būklės. Mūsų įsitikinimu, būtent kas dvejus metus ją būtina keisti, kad galėtume pasiūlyti kokybiškas bei lengvai gaunamas paslaugas. Visa mūsų nuomojama įranga nauja, o pasiūla didelė ir įvairiapusė, apimanti daugelį statybos ir montavimo darbams naudojamų mechanizmų bei įrankių. Mes stengiamės operatyviai ir kokybiškai suteikti klientui nuomos, konsultavimo, transportavimo ir kitas paslaugas.

Net ir būdami įrangos nuomos paslaugų rinkos naujokai planuojame aktyviai prisidėti prie rinkos formavimo. Darydami įtaką klientų požiūriui į statybos įrangos nuomos paslaugas, siekiame užtikrinti profesionalumą bei nuolat tobulinti paslaugų kokybę. Statybos įrankius mums tiekia stambiausi pasaulio profesionalios statybos įrangos gamintojai, tokie kaip „Hilti“, „Stihl“, „Honda“, „Bosch“, „Bomag“, „Dynapac“, „Rems“, „Master“, „Lincoln Electric“, „Macrotec“, „Karcher“ ir kiti.

Kodėl, Jūsų manymu, nuomotis yra patogiau?

Nuomotis verta, nes tuomet ne tik nebereikia skirti papildomų lėšų įrangai įsigyti, bet atkrenta sandėliavimo bei priežiūros problema. Be to, vis tiek visko įsigyti neįmanoma. Tarkim, kyla specifinėužduotis,kurią būtina išspręsti. Vien dėlto pulti pirkti įrangą tikrai netikslinga. Investuoti nemažus pinigus tik tam, kad įgyvendintum vieną užsakymą, ir tikėtis, jog įrangos prireiks vėliau, neracionalu. Tai, kas neveikia, ne tik neneša pelno, bet atvirkščiai − reikalauja nereikalingų išlaidų. Tačiau vis dar tenka susidurti su nuostata, kada tokie sprendimai pateisinami teiginiu: „Geriau įsigyti savo, tegu būna nenaudojamas, bet žinosiu, kad turiu.“ Tai tam tikrai grupei žmonių būdingas mąstymo būdas. Išlaidas įvertina ir skaičiuoja visi, tačiau vieni ieško būdų, kaip darbą atlikti greitai, kokybiškai ir be papildomų išlaidų, o kiti dar vis nepasitiki nuomos paslauga ir mano, kad ramiau, jei turi savo.

Svarus pavyzdys būtų Didžiosios Britanijos bei Skandinavijos rinkos, kuriose didžioji dalis statybinės technikos bei įrangos nuomojama. Su tuo susidūrė daugelis išeivių iš Rytų Europos. Pagal ten susiklosčiusias tradicijas statybų bendrovės stengiasi neapsikrauti nereikalingu turtu. Galima teigti, kad didesni statybų rinkos dalyviai, stambesnės bendrovės, renkasi būtent nuomos paslaugą.

Mūsų šalyje dažniausiai nuomojamasi tai, ką įsigyti brangu, – kranai, minikeltuvai ir pan. Vasarą Lietuvoje tam, kad išsinuomotum statybinę techniką, tenka laukti net po kelias savaites, o, pavyzdžiui, ekskavatoriaus kartais tenka laukti net porą mėnesių. Poreikis tikrai yra ir jis nuolat auga, be to, į Lietuvos statybinės technikos bei įrankių nuomos rinką atkeliauja ir nauji sprendimai. Pavyzdžiui, neseniai mes pradėjome siūlyti visiškai naują produktą − plastikinius klojinius „Epic eco“. Didžiosios bendrovės šiuo metu daugiaaukščių pastatų statybai gali pasiūlyti įvairiausių metalinių klojinių. Tačiau klojinių problema itin aktuali mažaaukščių ir privačių pastatų statytojams. Į šį statybų segmentą ir yra orientuota mūsų siūloma „Epic eco“ klojinių sistema, sėkmingai užsirekomendavusi kaimyninėse rinkose.

yra Kita
Lietuvos monolitinės statybos naujiena - plastikiniai klojiniai "Epic Eco"