Nauji architektūriniai sprendimai – būsto projekto ir kalvoto reljefo sintezė

Nuo seniausių laikų žmogaus gyvenamasis būstas buvo suvokiamas kaip tam tikra ramybės oazė, vieta, kurioje galima pasislėpti nuo pasaulio triukšmo ir pailsėti nuo kasdienių problemų. Tačiau dažnai suabejojame, ar namuose galime tai rasti. Juk esame „įmesti“ į betoninių dėžučių pasaulį, kur gamtą pajunti tik nuėjęs į parką, o ramybę nuolatos drumsčia už sienos triukšmaujantys kaimynai. Nejučiomis galvoje kyla troškimas – sugrįžti į gamtą! To siekdami architektai pasiryžta įgyvendinti originalius ir neįprastus projektus, kurie savo išskirtinumu ne tik maloniai traukia akis, tačiau taip pat siūlo žmonėms būti arčiau gamtos ir patogiai susisiekti su didmiesčiu.

Individualus stilius ir didelės kiemo erdvės

Gilužių kaime (Vilniaus raj.) kylantis naujas gyvenamųjų namų kvartalas gali tapti puikiu prieglobsčiu kiekvienai šeimai. Atrodytų, idėja gyventi nedidelėje teritorijoje, pilnoje lyg du vandens lašai vienodų namų, išsiskiriančių nebent prie gatvės žydinčių gėlių spalvomis, nieko nepakeis, vėl teks gyventi „susispaudus“, kasvakar priešais matyti kaimyno langus. Tačiau šis projektas kitoks. Buvo stengiamasi nesilaikyti vieno standartinio namo projekto, kuris lyg kartoninė dėžutė pasodinamas ant reljefo, o sukurti įvairių dydžių ir suplanavimų būstus, išsiskiriančius individualiais projektavimo sprendimais, eksterjeru ir vidiniu planu.

Kvartalas susideda iš devynių sklypų, kuriuose yra 18 butų. Bendras plotas su garažu – nuo 168 m² iki 234 m², prie kiekvieno kotedžo priskiriama 6,25–6,285 arų žemės, ant kurios jis pastatytas. Pagal projektą namai išdėstyti toli vienas nuo kito – tai suteikia malonų asmeninės erdvės ir privatumo pojūtį.

Sklypai suformuoti eilėmis taip, kad vidinis kiemas būtų apie 20 m ilgio, t. y. vienas namas nuo kito stovėtų 40 m atstumu. Todėl kotedžo savininkas turi didelį vidinį kiemą, kuris yra atskirtas nuo gatvės, uždaras ir labai privatus. Didelis atstumas, skiriantis kaimynus, suteikia galimybę „nesislėpti visą dieną už užuolaidų“. Tai ypač aktualu, nes namų langai dideli, erdvūs.

Nuo kalvos ant kalvos šokinėjantys namai

Kaip teigia projekto architektas Povilas Jansonas, pagrindinis kvartalo išskirtinumas yra tai, kad pasirinktos teritorijos reljefas labai banguotas ir ypač sudėtinga buvo suprojektuoti būstus išsaugant esamą reljefą. Dažniausiai vykdant panašius projektus reljefas nesaugojamas, nes daug paprasčiau projektuoti pastatus ant lygaus žemės paviršiaus. Tačiau įgyvendinant šį projektą nebuvo eita paprasčiausiu keliu, todėl skirtinguose aukščiuose išdėstyti namai tarsi šokinėja nuo vienos kalvelės ant kitos.

Kotedžai tarytum nulipa ir užlipa ant reljefo, dėl to dalis namų, žiūrint iš gatvės, turi du aukštus, iš kiemo – vieną. Kiemo pusėje tai sukuria labai jaukią į didelio kiemo aplinką įsiliejusio vienaukščio namelio vaizdą. O gatvės pusėje, kur reljefas iškilesnis, kotedžai turi du aukštus. Taip suprojektavus kvartalą, buvo išvengta „dubens“ efekto ir pasiektas žaismingo pastatų įsiliejimo į gamtą įspūdis.

Patogus susisiekimas su miestu ir apylinkių gamta

Projektas patrauklus ir tuo, kad gyvenamųjų namų kvartalas yra visai arti miesto. Ežero gatvės gale įsikursiantys gyventojai gyvens visai netoli Vilniaus miesto ribos, jie turės puikų susisiekimą su miestu. Miesto centrą nuo Gilužių kaimo skiria tik 8 kilometrai, taigi susisiekimas labai patogus. Maždaug 300 m atstumu nuo kvartalo planuojama tiesti Vilniaus aplinkkelį, taigi susisiekti bus dar patogiau. Maždaug 1–1,5 km nuo kvartalo yra du ežerai. Kadangi vietovė kalvota ir aplinkui tankiai neapstatyta, galima matyti vieną iš vandens telkinių. Taigi kvartalas įkurtas strategiškai patogioje vietoje, pasiekiant optimalią pusiausvyrą tarp žmogaus artumo su gamta ir galimybės greitai ir patogiai susisiekti su miestu.

Pilką kraštovaizdį skaidrinantys baltai gelsvi kotedžai

Projektuojant kvartalą nesilaikyta moderniosios architektūros gairių, o pasirinktos klasikinės formos, t. y. dvišlaičiai stogai. Architektas teigia, kad tokie stogai buvo pasirinkti dėl teigiamo energetinio poveikio būstų gyventojams. Stogų dangai naudojami tik natūralūs banguoti „Eternit“ lakštai, kurie vizualiai labai panašūs į čerpes, o ekologiškai žymiai pranašesni nei skarda ar kitos polimerinės dangos.

Namų spalvų gamoje vyrauja baltos ir gelsvos spalvos. Tokie atspalviai buvo pasirinkti siekiant suteikti šviesos įspūdį gana pilkame lietuviškame kraštovaizdyje, kad būtų šilta ir pavasarį, ir rudenį, ir žiemą. Prie tokių akims malonių spalvų puikiai derės molio spalvos stogas, kuris vykusiai papildys jaukią kvartalo atmosferą. Įgyvendinant projektą, taip pat ir spalviniais tonais, buvo stengiamasi kvartalo gatvelėms suteikti kuo daugiau šilumos, sukurti į senamiestį panašią atmosferą. Iš kiemo pusės gyventojus turėtų džiuginti didelės, o iš gatvės – glaustesnės ir jaukesnės erdvės.

Išskirtinis dėmesys klientams

UAB „Sostinės vystymo grupė“ įsipareigoja savo statomuose būstuose atlikti pirminę apdailą, t. y. nutiesti santechnikos vamzdynus į sanitarines patalpas ir virtuvę, sumontuoti automatinį namo elektros instaliacijos paskirstymo skydelį, įrengti silpnųjų srovių I-osios stadijos instaliaciją, nutinkuoti sienas arba išklijuoti gipso kartono plokštėmis, įrengti išlyginamąjį grindų sluoksnį.

Taip pat visame name įrengiama šildymo sistema, dujinis katilas su vandens šildytuvu. Klientų patogumui bendrovė gali pasiūlyti savo antrinių įmonių administravimo paslaugas: šiukšlių išvežimą, teritorijos priežiūrą, kelių valymą ir t. t. Paslaugos siūlomos specialiais įkainiais, norintieji galės pasirinkti, nenorintieji – kreiptis į bet kurią kitą įmonę. Statybos darbus planuojama baigti 2007 m. vasaros pabaigoje, būsto savininkams suteikiamas 3 ar 4 mėn. laikotarpis būstui įrengti, po kurio kiekvieną namą vertina valstybinė komisija.

Tolesnius apdailos darbus vykdys patys būsto savininkai, tai suteiks daugiau galimybių jiems patiems pasirinkti individualų namo vidaus apdailos stilių, leisti pasireikšti vaizduotei ir sukurti tokius namus, apie kokius visada svajojo. Kad atsisėdę sekmadienio vakare prie židinio, kurį taip pat galima įsirengti, mėgautųsi jaukia namų aplinka ir gražiu interjeru.

Akims miela ir ekonomiška bendra rajono aplinka

Devynių gyvenamųjų namų kvartalas užima 1,29 hektaro teritoriją, kuri, rūpinantis būsimų gyventojų saugumu ir patogumu, bus aptverta tvora. Patys sklypai nebus aptverti, tačiau jei gyventojai to pageidaus, turės teisę patys tai padaryti (individualus kiekvieno kliento pasirinkimas).

Siekiant išvengti per didelės skirtingų stilių ir spalvų įvairovės, projekte numatyta viena konkretaus stiliaus tvora. Gatvės kvartalo viduje bus išklotos trinkelėmis. Šis sprendimas ne tik estetiškas, tačiau ir labai praktiškas. Juk netikėtai iškilus vandentiekio ar kitokioms problemoms trinkelėmis klotą kelią išardyti būtų daug paprasčiau nei asfaltuotą dangą. Tai apsaugo ir nuo papildomų išlaidų, nes išardytas trinkeles galima lengvai sudėti atgal į vietą, nereikia iš naujo kloti dangos.

Be abejo, bendrovė, siekdama klientų gerovės ir pasitikėjimo, užtikrina penkerių metų statybų garantiją.

Kokybės garantas −darbo patirtis ir kvalifikuoti specialistai

Bendrovė pradėjo veiklą 2000 m. sausio 25 d. Per palyginti trumpą septynerių metų laikotarpį atliktų darbų sąrašas tikrai gausus. Tai ir individualių gyvenamųjų namų kvartalas Bendorių kaime Vilniaus rajone, ir administracinis-komercinis pastatas Ukmergės g. 220, Vilniuje, ir gyvenamasis namas Z. Sierakausko g. 15, Vilniuje, ir sandėliavimo, gamybinės patalpos Liepkalnio g. 132A, Vilniuje, ir administracinis-komercinis pastatas Ukmergės g. 222, Vilniuje. Nuo 2004 m gruodžio 15 d. UAB „Sostinės vystymo grupė“ yra Lietuvos statybininkų asociacijos narė. Siekiama, kad darbas būtų kvalifikuotasirkokybiškas, ieškoma gerų ir profesionalių specialistų. Pasitikėjimą kelia tai, kad UAB „Sostinės vystymo grupė“ administracijoje dirba specialistai, turintys 5−25 metų patirtį statybos srityje, taip pat atestuoti specialistai, galintys dirbti statybos vadovais bei statybos techniniais prižiūrėtojais.

Taigi galima teigti, kad Gilužių kaime, Vilniaus rajone, bendrovės vykdomi statybos darbai ne tik patrauklūs vizualiai, išsiskiria originaliais projektavimo sprendimais, tačiau taip pat yra užtikrintos aukštos kokybės. Papildomos informacijos apie bendrovę, jos atliktus darbus bei statomą gyvenamųjų namų kvartalą galima rasti interneto puslapyje www.svgrupe.lt, nuoroda „Vykdomi projektai“.

yra Kita
Naujasis „Hansabanko“ pastatas − orus visuomenės tarnas