Naujos projektavimo technologijos leidžia ne tik sparčiau dirbti, bet ir daryti mažiau klaidų

Populiariausią pasaulyje projektavimo programą „Auto-Cad“ pirmoji Lietuvos specialistams pasiūlė UAB „AGA-CAD“ dar 1991 metais. Nuo to laiko mūsų šalies rinkai įmonė nuolat siūlo pažangiausią programinę įrangą, domisi naujovėmis ir projektuotojams pateikia geriausius programinės įrangos naudojimo bei pritaikymo sprendimus. Bendrovei, vienintelei Baltijos šalyse, suteiktas aukščiausio lygio statusas „Autodesk Premier Solutions Provider“ programinės įrangos kūrimo ir projektavimo sprendimų diegimo srityje. Apie šiuo metu Lietuvoje projektuotojams siūlomą programinę įrangą ir jos plėtros perspektyvas sutiko papasakoti UAB „AGA-CAD“ Statybų projektavimo skyriaus vadovas Kęstutis Ablačinskas.

Gal galėtumėte išvardyti, kokią programinę įrangą UAB „AGA-CAD“ siūlo projektavimo specialistams?
 
Mūsų siūloma programinė įranga – pagrindinis šių dienų projektuotojų darbo įrankis, todėl jos pasirinkimui skiriamas labai didelis ne tik klientų, bet ir mūsų, šių įrankių pardavėjų, dėmesys. Kalbant apie projektavimo programinę įrangą, visų pirma reikia paminėti visiems gerai žinomas ir daugiausia naudojamas braižymo programas „AutoCad“ ir „AutoCad LT“, vienas populiariausių dėl savo paprastumo ir labai plačių pritaikymo galimybių. „AutoCad“ ir „AutoCad LT“ – tai bazinė platformos CAD (angl. Computer Aided Design) programinė įranga, naudojama įvairiose veiklos srityse: projektuojant statybos, mechanikos ar infrastruktūros objektus.

Visos kitos programos pritaikytos būtent vienai ar kitai projektavimo sričiai ir leidžia dirbti keletą, o kartais ir keliasdešimt kartų greičiau. Pavyzdžiui, architektams siūlome keletą pagrindinių sprendimų: platformoje CAD – „AutoCad Architecture“ ir platformoje BIM (angl.

Building Information Model) – programinę įrangą „Revit Architecture“. Konstruktoriai dažniausiai renkasi paketą „Robot Office“suprograma „AutoCad“ arba paketą „Robot Office“ su programine įranga „Revit Structure“. Inžinieriams siūlome: platformoje CAD – „AutoCad MEP“ ir platformoje BIM – „Revit MEP“. Taip pat jiems siūlome ir programinės įrangos „MagiCad“ paketą, su kuriuo galima ne tik braižyti, bet ir atlikti visus būtinus inžinerinius skaičiavimus.

Be abejo, turime ir daug kitos programinės įrangos − „3D Max“, „Sema“, „Athena“, „Lira“, „Monomax“, „Fok“ ir kt. − visas jas kruopščiai atrenkame ir pritaikome specifiniams Lietuvos projektuotojų poreikiams. Svarbu paminėti ir tai, kad visos mūsų siūlomos programos yra pasaulinio lygio lyderių produktai.

Kuo jūsų siūloma programinė įranga išsiskiria iš konkurentų siūlomų produktų?
 
Manau, kad jau vien pavadinimas „Autodesk“ daug ką pasako – tai didžiausias pasaulyje projektavimo programinės įrangos gamintojas, turintis dvidešimties metų kūrimo patirtį. Ši bendrovė geriausiai žinoma dėl pagrindinio savo produkto – „AutoCAD“ – kurį pasaulyje naudoja daugiau kaip aštuoni milijonai vartotojų.

Mūsų siūloma platformos BIM programinė įranga „Revit“ yra vienintelė, apimanti visą statinio gyvavimo ciklą – nuo idėjos ar eskizo iki statinio eksploatacinės priežiūros. „Revit“ leidžia visiškai valdyti projektavimo procesą tuo pačiu metu, arba vadinamajame realiame laike, ir su tuo pačiu modeliu kartu dirbti atskirų sričių specialistams. T. y. ir architektai, ir konstruktoriai bei inžinieriai gali vienu metu dirbti su tuo pačiu modeliu, nevaržomi nei dirbančiųjų skaičiaus, nei paties modelio dydžio.

„Revit“ sukurta taip, kad bet kuriame projekto etape galima daryti įvairiausius pakeitimus. Projektuotojui, užsakovui ar bet kuriam kitam

tam proceso dalyviui atlikus bet kokį pakeitimą, programa pati pagal tai pertvarko informaciją visame projekte – pradedant parametrų ar modelio geometrijos ir baigiant brėžinių atnaujinimu.

Žinoma, tokie dalykai kaip automatinis brėžinių generavimas, specifikacijų sudarymas, pjūviai, vizualizacijos ar analizės įrankiai jau yra įprastinis standartas mūsų klientams ir tai programą „Revit“ daro išskirtinę. Kuriant šią programą buvo atsižvelgta į daugelį šiuolaikinių sričių, tokių kaip ergonomika, dizainas, darbo procesai ir kt. Tai intuityvi ir dirbti padedanti programa.

Kokias naujoves pristatėte pastaruoju metu?

2007 m. vartotojams pristatėme naujas projektavimo technologijas, pagrįstas modeliavimu. Šiemet daugelis siūlomų projektavimo programų apima visą projektuotojo darbo procesą, turi įdiegtus skaičiavimo bei analizės įrankius. Pavyzdžiui, architektas, projektuojantis pastatą, gaus ne tik jo planus, pjūvius, žiniaraščius ar 3D vaizdus, bet ir galės matyti, kokią įtaką statinys daro aplinkai, kokie jo energijos, vandens bei šilumos poreikiai.

Konstruktoriams skirtoje programinėje įrangoje „Revit Structure“ įdiegti detalizavimo įrankiai leidžia lengvai parengti ne tik techninius, bet ir darbo projektus, o analizės įrankiai – atlikti daugumą skaičiavimų. Be to, visos naujos programos papildytos moderniu vaizdo valdymo įrankiu (angl. Steering Wheel), leidžiančiu lengvai ir greitai valdyti projektą ne tik 2D, bet ir virtualioje 3D erdvėje.

Trumpai tariant, projektavimo programinė įranga iš geometrijai kurti skirto įrankio tampa vis galingesniu analizės įrankiu, leidžiančiu greitai įvertinti daugybę duomenų ir atlikti bet kokius skaičiavimus.

Kokios priežastys lemia tokią programinės įrangos vystymosi kryptį?

Jų yra daug ir įvairių. Pavyzdžiui, laikas. Vartotojai nori kuo greičiau gauti rezultatus ir pamatyti kuriamą objektą virtualioje erdvėje. Tam reikia ne tik per trumpą laiką sukurti objekto modelį, bet ir atlikti daugybę skaičiavimų.

Dar viena svarbi priežastis – vis didėjantis žmogaus poveikis gamtai. Sparčiai plėtojantis pasaulio šalių ekonomikai, nuolat kylant vis didesniems ir sudėtingesniems statiniams, svarbu atsižvelgti ne tik į visuomenės poreikius bei interesus, bet ir į tai, kokią įtaką žmonių veikla darys juos supančiai aplinkai.

Aktuali ir informacijos gausa. Vystantis technologijoms, atsiranda daugybė informacijos, metodikų, technologijų ir skaičiavimų, kuriuos suvaldyti labai sudėtinga. Būtent todėl nuolat kuriamos programos, gebančios apdoroti maksimalų informacijos kiekį ir padedančios įvertinti daugybę įvairiausių parametrų.

Kaip manote, ar keičiasi mūsų šalies projektuotojų požiūris į programinės įrangos naudojimą?

Be abejo, keičiasi. Prieš keletą metų daugelis projektuoti skirtą programinę įrangą suprato tik kaip braižymo įrankį. Šių dienų projektuotojams svarbios tapo ir kitos programinės įrangos funkcijos – pastato šilumos nuostolių skaičiavimai, elektros poreikių įvertinimas, automatinis plotų skaičiavimas, specifikacijų sudarymas ir kt. Manau, kad architektai šiandien jau neįsivaizduoja, kad programa negalėtų automatiškai padaryti pastato pjūvio ar sukurti realaus projektuojamo pastato vaizdo.

Ar Lietuvos projektuotojai spėja žengti koja kojon su programinės įrangos naujovėmis?

Deja, iš savo patirties galėčiau atsakyti, kad daugelis tikrai nespėja. Manau, pagrindinė to priežastis yra statybų plėtros tempai – statoma daug ir, pageidautina, greitai, o specialistų mūsų šalies rinkoje vis dėlto trūksta.

Projektuotojai nuolatos apkrauti darbais ir neturi laiko ar nepakankamai jo skiria gilintis į naujoves ir mokytis. Bet juk kiekviena rinkai pristatyta nauja technologija gerokai pranašesnė už esamas. Vadinasi, jau patys rinkos dėsniai lemia, kad skirdami laiko naujovėms įsisavinti, galėsime dirbti ir sparčiau, ir kokybiškiau.

Pateiksiu paprastą pavyzdį: tarkime, pastato projekto parengimas programa „AutoCad“ užtruktų keturis mėnesius. Programai „Revit“, kuria tą patį projektą galima parengti keturis kartus greičiau, perprasti visiškai pakanka mėnesio. Vadinasi, per tą patį laikotarpį galima ne tik atlikti darbą ir įsisavinti naujos technologijos programinę įrangą, bet ir sutaupyti laiko.

Ar jūsų įmonė skiria dėmesio šiai problemai spręsti?

UAB „AGA-CAD“ ne tik parduoda programinę įrangą, bet ir nuolat organizuoja mokymo kursus, seminarus bei konsultuoja įvairiais programinės įrangos naudojimo klausimais. Mūsų įmonės organizuojami mokymo kursai apima keletą etapų. Populiariausi šiuo metu yra pradinio lygio kursai, kuriuos siūlome pradedantiems vartotojams. Šių kursų metu supažindiname su programinės įrangos veikimo principais, pagrindinėmis jos galimybėmis, atkreipiame dėmesį į pačias reikalingiausias programinės įrangos funkcijas. Be pradinio lygio kursų, siūlome ir aukštesnio lygio mokymus, kurių metu analizuojami įvairūs projektavimo įrangos naudojimo būdai, mokoma naudotis sudėtingomis funkcijomis ir automatizuoti darbus.

Kaip jau minėjau, mūsų įmonės specialistai taip pat konsultuoja įvairiais programinės įrangos naudojimo klausimais, vartotojams pateikia daug realių pavyzdžių, kuria įvairius šablonus ir priedus, palengvinančius programinės įrangos naudojimą.

Rinkos naujoves vartotojams nuolat pristatome įvairiuose seminaruose. Be to, mūsų įmonėje kas savaitę organizuojami vadinamieji trumpieji seminarai, kurių metu penkių ar šešių įmonių atstovams pristatome tam tikros programinės įrangos naujoves ir galimybes.

Praėjusiais metais šalies projektuotojams įvairiuose miestuose pristatėme naują renginį – parodą-diskusiją. Jos metu projektuotojai galėjo ne tik susipažinti su programinės įrangos naujovėmis, bet ir čia pat gauti atsakymus į visus jiems rūpimus klausimus. Vartotojams buvo suteikta proga išbandyti juos dominančią programinę įrangą ir galimybė padiskutuoti apie projektavimą ne tik su mūsų įmonės specialistais, bet ir tarpusavyje.

yra Kita
Medinių konstrukcijų projektavimo naujovės