Neįgaliesiems skirta įranga randa deramą vietą šiuolaikinėje architektūroje

UAB „Barduva“, įkurta 1996 metais, nuolat tobulėdama ir aktyviai plėtodama savo veiklą, greitai tapo viena didžiausių pakeliamųjų garažo vartų, rampų ir kitos keliamosios įrangos tiekėjų Lietuvoje. Šiandien UAB „Barduva“ atstovauja italų įmonei „Vimec“, siūlančiai efektyvius architektūrinių barjerų šalinimo sprendimus. Apie šias problemas ir jų sprendimus pasakoja UAB „Barduva“ inžinierė, projektų vadovė Violeta Strelčienė.

Prašome išsamiau papasakoti apie „Vimec“ gaminius. Kam jie skirti?

Apie 6 proc. Lietuvos gyventojų – neįgalieji. Dalis jų – žmonės su fizine negalia. Sociologinių tyrimų rezultatai rodo, kad mūsų visuomenė labiausiai toleruoja būtent tokią negalią turinčius žmones, t. y. bendrauja arba linkę bendrauti kaip su lygiais. Kita vertus, dalyvauti viešajame gyvenime norėtų ir dauguma neįgalių žmonių. Kodėl gatvėse, prekybos centruose, teatruose jų nematome arba matome retai? Pažvelkime į mus supančią aplinką šių žmonių akimis: kiekvieną dieną dėl savarankiškumo stokos jie susiduria su daugeliu ekonominių, socialinių, buities ir kasdienio asmeninio gyvenimo problemų. Vieną iš jų – judėjimo problemą – mes ir bandome spręsti. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie būsto ir aplinkos pritaikymo žmonėms su negalia programos įgyvendinimo ir siūlome italų įmonės „Vimec“ transportavimo įrangą neįgaliesiems. „Vimec“ keltuvai skirti neįgaliesiems, turintiems judėjimo ir apsitarnavimo buityje sutrikimų.

Mūsų siūlomi „Vimec“ sprendimai tinka viešosios, komercinės paskirties bei individualiems pastatams. Projektuojant 2–4 aukštų pastatą, geriausia iš anksto numatyti vietą vertikaliam platforminiam keltuvui, kuris būtų skirtas specialiai žmonėms su negalia. Tam pritaikyti „Vimec“ „E06“ ir „E08“ modeliai. Kai yra nedidelis aukščių skirtumas – 0,5–2 m, geriausias sprendimas – žirklinis keltuvas „A20“ (uždaras) arba „A21“ (atviras). Visi „Vimec“ keltuvai gali būti montuojami mūro ar stiklo šachtoje arba kaip saviatramė stiklo ir metalo konstrukcija patalpos viduje arba pas-tato išorėje.

Renovuojantiems patalpas ir norintiems pritaikyti laiptines neįgaliesiems galime pasiūlyti kitą sprendimą − platforminį keltuvą „V64“ su tiesiu bėgiu arba, jei laiptinė su posūkiais ir aikštelėmis, „V65“ su lenktu bėgiu ir pastoviu ar kintamu pasvirimo kampu. Įrenginys suteikia galimybę žmonėms invalido vežimėliuose savarankiškai pakilti arba nusileisti virš laiptų.

Ar siūlote sprendimus tik viešosioms paskirties pastatams?

Deja, privačiuose būstuose neįgalieji vis dar nėra tinkamai aprūpinti reikalinga įranga. Su universaliu vežimėliu neįmanoma patekti į lauką: buto ir lauko duris paprastai skiria bent pora laiptelių, o kartais keletas laiptatakių. Tokiu atveju siūlome vadinamuosius skalamobilius „T06“ bei „T09“, kurie sukurti kopti laiptais. Tai yra pigiausias variantas sprendžiant prob-lemą. Senyvo amžiaus žmonėms patogu naudotis virš laiptų važiuojančiomis kėdėmis: „V54“ su tiesiais bėgiais ir „A52“ su lenktais bėgiais.

Ką įvardytumėte kaip pagrindinius „Vimec“ pranašumus?

Be abejo, tai gaminių kokybė ir itin mažos energijos sąnaudos. Statybos bei elektros instaliacijos paruošiamieji darbai minimalūs: keltuvui numatytoje vietoje tiesiog reikia nuvesti elektros laidą. Vertikaliems hidrauliniams keltuvams nereikia gilios duobės: „E06“ pakanka 12 cm; „E08“ – 20 cm; „A20“, „A21“ – nuo 9,5 iki 36 cm, atsižvelgiant į reikiamą kėlimo aukštį. Keltuvai veikia sklandžiai ir tyliai, nereikalauja ypatingos priežiūros. Be to, šiai įrangai būdingas preciziškas itališkas dizainas. Tai labai aktualu dabar, kai Lietuvoje statoma daug šiuolaikinių gražių pastatų.

Su kokiais sunkumais tenka susidurti taikant įrangą neįgaliesiems?

Stengiamės viską, kas susiję su mūsų įranga, numatyti ir aptarti dar projektuojant statinius, kad nekiltų problemų, sunkumų ir nesklandumų montuojant ir eksploatuojant keltuvus. Bet, kaip ir visuose darbuose, vis dėlto atsiranda klausimų, todėl juos sprendžiame kartu su architektais, konstruktoriais, statybininkais ir užsakovais.

Ar galėtumėte paminėti, kur Lietuvoje montuojate tokias sistemas?

Tai daugiausia viešosios paskirties administraciniai, komerciniai pastatai Vilniuje, Lukšiuose, Joniškyje, Jurbarke, Eišiškėse, Paberžėje. Vilniuje M. Romerio universitete šių metų rugsėjo pirmą dieną atvers duris naujas pastatas. Čia fizinę negalią turinčių studentų lauks visiškai jiems pritaikyta aplinka: tikimės, kad „Vimec“ keltuvai „V65“ ir „V64“ patenkins jų poreikius.

Ar galima teigti, kad susidomėjimas „Vimec“ produkcija auga?

Darbų apimtys didėja, vadinasi, einame teisinga kryptimi. Be to, nuolat dalyvaujame tarptautinėje statybos ir remonto parodoje „Resta“. Palyginti su pirmąja paroda, galima teigti, kad ši italų gamintojų įranga pritraukia vis daugiau specialistų dėmesio. Kreipiasi vis daugiau architektų ir projektuotojų, norinčių gauti konkrečios techninės informacijos. Suteikiame visą informaciją, kurios prireikia techniniam projektui parengti, pateikiame brėžinius, apskaičiuojame apkrovas. Kvalifikuotiirpatyrę įmonės darbuotojai visuomet pasirengę profesionaliai patarti ir padėti bet kokiais su objekto statyba bei techniniais ypatumais susijusiais klausimais, taip pat užtikriname įrangos eksploatacijos patikimumą ir saugumą.

yra Kita
Liftą galima įrengti bet kokio tipo pastate?