Nepažabojamos stiklo galimybės

Stiklas kaip statybinė ir konstrukcinė medžiaga – viena iš daugiausia naudojamų medžiagų šiuolaikinėje architektūroje. Per pastaruosius kelis dešimtmečius atsirado daug naujų pramoninių procesų, leidžiančių dar labiau padidinti stiklo naudojimo galimybes. Vienas iš jų – stiklo emaliavimo technologija. Dėl tokių ypatybių kaip patvarumas ir nekintamumas ši stiklo rūšis labai paplitusi statybų pramonėje. Ši medžiaga domina architektus ir interjero dizainerius, langų ir stiklo paketų, fasadų apdailos medžiagų, baldų ir automobilių gamintojus.

Technologija pagal poreikius

Stiklo emaliavimo proceso metu stiklo paviršius padengiamas keraminių dažų danga ir stiklas toliau grūdinamas. Kadangi keraminių dažų gaminimo metu natūralus mineralų mišinys maišomas su stiklo dulkėmis, kurios grūdinimo metu, temperatūrai pasiekus 680 ºC, susilydo su grūdinamo stiklo paviršiumi, ši danga tampa sudėtine stiklo dalimi ir turi visus grūdintojo stiklo pranašumus.

Keraminių dažų pagrindas – natūralūs mineralų mišiniai. Analogiškais mineralų mišiniais buvo išpaišyti mūsų dienas pasiekę priešistoriniai piešiniai uolose, o vėliau – ir senosios freskos, kurios yra ilgaamžės ir visai neblunka. Todėl, sujungus šiuos dažus su stiklu, jie išsilaiko tiek, kiek išsilaiko ir pats stiklas.

Emaliuotas stiklas išsiskiria ir didele spalvų pasirinkimo gama, kurią sudaro beveik viso RAL spalvų katalogo spektras. Klientui pageidaujant, naudojant atitinkamus priedus galima išgauti blizgius ar pusiau permatomus paviršius, taip pat kitus efektus.

Stiklo emaliavimo metu, ant stiklo emaliniai dažai gali būti dengiami šiais būdais: šilkografija, specialiais volais ir purškiami. Visos šios technologijos yra nevienodos, turinčios savo pranašumų ir trūkumų. Dažant šilkografiniu būdu ant stiklo paviršiaus galima daug kartų kartoti tuos pačius piešinius, patogu dengti nedidelius plotus, todėl šis būdas dažniausiai paplitęs automobilių ir baldų pramonės gamyboje. Keraminiai dažai stiklo paviršiuje gali būti paskleidžiami ir lygiu arba smulkiai rievėtu guminiu volu. Dažai pasklinda vienodai ir greitai. Šiuolaikiniai keraminių dažų mišiniai gaminami vandens pagrindu ir neturi sunkiųjų metalų, todėl jie priskiriami ekologiškų produktų grupei.

Didelis emaliuoto stiklo pritaikomumas

Tradiciškai emaliuotas stiklas naudojamas dengtu paviršiumi į pastato vidų. Tokiu stiklu dengiami pastatų fasadai, dažniausiai tos dalys, kurias reikia paslėpti: tarpaukštinės perdangos, laikančiosios konstrukcijos. Panaudojant spalvą, panašią į kitų fasado stiklų, išgaunamas tolygumas, pasirinkus kontrastuojančias spalvas – kiti vizualiniai sprendimai. Tačiau emaliuoto stiklo dangos kokybė, spalvų gama, patvarumas ir eksploatacinės ypatybės leidžia jį naudoti ir ne visai tradiciškai: emaliu į „viršų“.

Kokybiškai emaliuotas stiklas – tai vienodai švelni, matinė plokštuma su mažyčiais grioveliais. Dėl šios priežasties stiklo nereikia kaip nors ypatingai prižiūrėti, jis silpnai atspindi krintančią šviesą, yra mechaniškai atsparus ir labai patvarus. Emaliu „į viršų“ dengtą stiklą jau galima kartu lenkti ir grūdinti – tai dar labiau padidina jo panaudojimo galimybes. Taip dengtą emaliuotą stiklą naudojant interjere galima išgauti įdomius ir netikėtus sprendimus. Stiklinės pertvaros ar atitvarai jau tapo įprastu interjero elementu. Padidinti šias galimybes galima novatorišku sprendimu – įrengiant patalpų sienas naudoti emaliu „į viršų“ dengtą stiklą. Montavimo operatyvumas ir paprastumas, prie kitų patalpos elementų pritaikyta spalva arba specialiai parinktas kontrastuojantis spalvinis sprendimas, šių plokštumų patvarumas, neteplumas, tvirtinimo pranašumai (reikia tik lygių grindų ir lubų) sutaupo daug laiko ir lėšų, palyginti su kitais sienų įrengimo sprendimais. Pasirinkusiems šį sprendimą nereikia sienų lyginti, gruntuoti, ruošti dažymo darbams, dažyti, visas instaliacines sistemas galima vedžioti po tokia stikline siena mažiausiu atstumu – tai akivaizdūs emaliuoto stiklo sprendimų pranašumai. Kadangi stiklo sienos surenkamos iš grūdintojo emaliuoto stiklo elementų, kurių po grūdinimo nebus galima gręžti, jau projektavimo metu reikėtų numatyti visas reikiamas technologines angas elektros ir kitoms instaliacijoms, tačiau ant stiklo paviršiaus galima klijuoti ir metalą, ir medieną ar plastiką.

Emaliuotas stiklas pateikiamas plokštėmis (180–240 cm pločio, iki 360 cm ilgio), todėl jį tikrai patogu naudoti. Interjere naudojant emaliuotą stiklą galima išgauti stilistiškai ir spalviškai vienodą aplinką, nes jis tinkamas naudoti tiek balkono konstrukcijoms, palangėms, stumdomosioms pertvaroms, tiek ir vietoj įprastų keraminių plytelių – virtuvės sienoms ar vonios kambariuose. Emaliuotas stiklas iš dalies permatomas, todėl pašvietus jį iš vidaus galima išgauti labai įdomių spalvinių efektų, pavyzdžiui, šviečiančių sienų – dėl medžiagos patvarumo ši ypatybė ypač tinka ir reklaminiams sprendimams. Taip, parinkus vienodos medžiagos ir spalvos, bet skirtingos paskirties interjero, buities ir kitus statybinius elementus, sutaupomas ir laikas, ir sąnaudos, išgaunami kitais būdais sunkiai pasiekiami spalviniai sprendimai.

Emaliuotas stiklas prižiūrimas taip pat, kaip ir grūdintasis stiklas, todėl jį reikia saugoti nuo mechaninio poveikio, nenaudoti rūgščių ar šarmų turinčių valiklių. Gerai prižiūrimu stiklu galėsite ilgai džiaugtis eksterjere ir interjere, privačiuose būstuose ir biuruose.

Visas šias naujas stiklo apdorojimo technologijas pristato UAB „Gravera“ – įmonė, viena pirmųjų Lietuvoje stiklo apdirbimo procesams pritaikiusi naujausius pasaulinius standartus, vietinei rinkai pristačiusi naujų matmenų kokybišką stiklą ir veidrodžius.

Įmonės cechuose įdiegti naujausi įrenginiai užtikrina nepriekaištingą darbų kokybę ir leidžia vartotojams siūlyti didelį produkcijos asortimentą, kurį sudaro daugiau kaip 150 standartinių gaminių: veidrodžių, stiklinių baldų, durų, pertvarų, slankiųjų sistemų, balkonų ir t. t. Svarią vietą įmonės gamyboje užima ir specializuoti baldininkų, statybininkų bei kiti individualūs užsakymai.

UAB „Gravera“ teikia ir didelę stiklo apdirbimo darbų pasiūlą: stiklo šlifavimas, poliravimas, nuožulnumo suteikimas, gręžimas, frezavimas, matinio paviršiaus kūrimas, dažymas, emaliavimas, grūdinimas, klijavimas, veidrodžių ir reprodukcijų rėminimas, stiklo konstrukcijų gamyba. Klientų patogumui užsakymai priimami įmonės biuruose ir atstovybėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Panevėžyje.

yra Kita
Nepavojingų atliekų sąvartyno atliekų tyrimai ir ph nustatymas