Netrukus Dubajuje bus pradėtas statyti aplink savo ašį besisukantis dangoraižis

Indų investuotojas, bendrovės „Dubai Property Ring“ direktorius Tav Singh neseniai paskelbė apie savo planus − Jungtinių Arabų Emyratų mieste Dubajuje pastatyti architektūriniu požiūriu unikalų gyvenamąjį kompleksą. Ambicingai pavadintas „Times Residence“ dangoraižis taps didžiausiu pasaulyje aplink savo ašį besisukančiu gyvenamuoju pastatu.
 
Milžiniškas generatorius
500 mln. JAV dolerių vertės projektas papildys ilgą jau pastatytų ir dar statomų architektūrinių Dubajaus įžymybių sąrašą, garsėjančių savo unikalumu. Tarp jų − aukščiausias pasaulyje dangoraižis, grupė didelių dirbtinių salų, supiltų palmės ir pasaulio žemėlapio forma, povandeninis viešbutis, ir daugelis kitų.
 
Bokštas „Time Residences“ svers 80 tūkst. tonų, tačiau jam suktis 5 mm per sekundę greičiu pakaks 40 kW galingumo. Per parą pastatas pasisuks 52 laipsnių kampu, o per savaitę apsisuks aplink savo ašį. Pagal projektuotojo sumanymą, dangoraižį suktis privers ne elektros, o saulės energija.
 
Besisukančios konstrukcijos dalys kartu kaups ir vėjo energiją. Kiekviename aukšte bus sumontuotos saulės baterijos, kurios besisukdamos, visą dieną bus atgręžtos į tiesioginius saulės spindulius. Taip besisukantis dangoraižis ne tik pats apsirūpins elektros energija, bet dalį sukauptos energijos galės parduoti − planuojama, kad per metus „Times Residence“ bokštas galės sukaupti apie 190 mln. kW, kurių vertė apie 7 mln. eurų. Tai pirmasis pasaulyje atvejis, kuomet pelną savininkams teiks ne vien nuomojamas plotas, bet ir pastato sukaupta energija.
 
Gigantiškas saulės laikrodis
Šį, architektūros stebuklu vadinamą, dangoraižį suprojektavo žymus britų architektų biuras „Glenn Howells Architects“ kartu su „Palmer and Turner“ įsikūrusiais Dubajuje ir Honkonge. 
 
Dangoraižio sukimosi mechanizmą sukūręs britų inžinierius, mechanikos genijumi tituluojamas Nick Cobber yra suprojektavęs ne vieną itin sudėtingą mechanizmą, tarp kurių ir milžiniškas buldozeris, naudotas La Manšo tunelio statybai bei lėktuvo „Boeing“ sparnas.
 
Žadama, kad „Times Residence“ sukimosi mechanizmas veiks taip tiksliai ir patikimai, kad dangoraižis net galės būti naudojamas kaip gigantiškas saulės laikrodis. Todėl prie pastato pagrindo planuojama sumontuoti specialų ciferblatą. Aplink bokštą, ant jo pagrindo bus sudėliota 12 atžymų, kurios „rodys“ laiką. Taip šis pastatas taps milžinišku miesto laikrodžiu.
 
Didžiausias, bet ne vienišas
Neįprastame trisdešimties aukštų pastate bus įrengta apie 200 gyvenamųjų apartamentų, kurių kaina svyruos nuo 500 tūkst. iki 4 mln. dolerių. Dangoraižio „Times Residence“ statybos darbai prasidės kitų metų birželio mėnesį, o baigti statybas planuojama jau 2009 m.
 
„Time Residences“ žada tapti aukščiausiu pasaulyje besisukančiu pastatu, tačiau ne vieninteliu. Pirmasis tokio tipo pastatas prieš keletą metų buvo pastatytas Kuritibe (Brazilijoje), kur pagal savininkų pageidavimus, atskirai sukasi 11 aukštų. Šiuo metu Dubajuje kita bendrovė stato 15 aukštų „Rotating Residence tower“, kuriame suksis tik penki paskutiniai aukštai.
 
Savo ruožtu „Dubai Property Ring“ atstovai paskelbė, kad šis dangoraižis nebus vienintelis tokio tipo pastatas. Prieš nusprendžiant pradėti tokį projektą buvo atlikti nuodugnūs rinkos tyrimai, kurių metu pasirodė, kad susidomėjimas tokiu sprendimu − milžiniškas. Apartamentų pardavimas dar neprasidėjo, tačiau jau 70 proc. pastato, sprendžiant pagal paraiškas, parduota. Todėl kompanijos direktorius T. Singh atskleidė, kad planuojama pastatyti dar 23 tokius pastatus – po vieną kiekvienoje laiko juostoje.
 
T. Singh teigimu, autoriai įsitikinę, kad šis pastato projektas parodė, jog gyvenimo koncepcija šiame regione ateityje turėtų būti peržiūrėta iš naujo. „Mes nenorėjome pastatyti dar vieno pastato ar bokšto, mes užsibrėžėme užduotį sukurti kažką unikalaus, rafinuotą gyvenamąją erdvę, kas tikrai pretenduotų tapti vienu žymiausių pastatų visame pasaulyje“, − teigia kompanijos vadovas.
yra Kita
Netradicinės architektūros dizaino savitumas