Novatoriški nuotekų valymo sprendimai

Šiuolaikinė komforto samprata jau seniai neatsiejama nuo pilnavertės kanalizacijos sistemos būste. Vanduo iš būsto turi būti pašalinamas patogiai ir racionaliai. Skirtingai nei miestų gyventojams, kur sukurta visa infrastruktūra, individualių, toliau nuo gyvenamųjų centrų esančių būstų savininkams nuotekų šalinimo ir valymo problemą tenka spręsti patiems. Pastaruoju metu griežtinami Europos Sąjungos nuotekų valymo reikalavimai, o įvairūs švarią aplinką, ekologiją propaguojantys fondai nuolat finansuojanaujų,pažangių technologijų kūrimą. Todėl nusprendus diegti nuotekų valymo sistemą verta rinktis naujausias ir pažangiausias technologijas, nes vakarykščius sprendimus gali tekti keisti vien todėl, kad jie anksčiau, nei tikėtasi, ima nebeatitikti reikalaujamų normų.

Paprasta ir pigu – slėginė nuotekų šalinimo sistema

Kai vienas ar keli individualių būstų savininkai įsirenginėja savarankišką nuotekų valymo sistemą, labai svarbu tinkamai išspręsti nuotekų šalinimo iš būsto problemą. Paprastai vienas kebliausių darbų etapų − kanalizacijos tinklų klojimas, mat reikia užtikrinti tinkamą ir sklandų nuotekų kelią iki valymo įrenginių. Kiekviena vamzdyno atkarpa turi turėti pakankamą nuolydį. Kadangi vamzdyno atšakos turi būti atvestos nuo kiekvieno namo, o pats vamzdynas tęsiasi per visą gyvenvietę, tenka vamzdžius įleisti gana giliai po žeme, neretai net iki 7–8 m gylio, o tai lemia ir valyklos rezervuarų gylį. Didelės žemės darbų apimtys labai padidina sistemos įrengimo sąnaudas ir kelia daug nepatogumų patiems namų savininkams – sutrikdomas eismas gatvėje, kartais net tenka įrengti laikinus aplinkkelius, kyla dulkės ir atsiranda purvo.

Tačiau UAB „Eneka“ specialistai siūlo naują, paprastesnę ir pigesnę slėginę nuotekų šalinimo sistemą, kuri leidžia greičiau spręsti šią problemą. Tokios sistemos esminis principas – prie kiekvieno namo arba vienas šalia kito esančių namų grupės įrengiamos nuotekų siurblinės, iš kur nuotekos specialiu siurbliu nedidelio skersmens žarna išpumpuojamos į centrinę magistralinę liniją, kuria patenka tiesiai į valymo įrenginius. Slėginė sistema, įvertinant įrengtų papildomų komponentų kainą, sutaupo daug daugiau lėšų, nei kainuoja pačių siurblinių įrengimas, o eksploatacinės tokios sistemos išlaidos menkos – vienam prie nuotekų šalinimo sistemos prijungto namo šeimininkui per metus už siurblių sunaudojamą elektros energiją tenka mokėti vos tris litus.

Slėginės nuotekų šalinimo sistemos ypatumai

Šiai novatoriškai sistemai įrengti pirmiausia reikia patirties ir žinių. „Enekos“ specialistai linkę pasitikėti jau daugiau kaip aštuoniasdešimt metų nuotekų šalinimo srityje dirbančios ir nuo 1979 metų slėgines nuotekų sistemas diegiančios vokiečių bendrovės „Jung Pumpen Gmbh“ patirtimi. Tokios sistemos pagrindinės sudedamosios dalys: siurblinės rezervuaras, nuotekų siurblys su smulkintuvu ir valdymo blokas. Smulkintuvas užtikrina galimybę perpumpuoti nuotekas ypač plonu vamzdžiu – iš vieno namo tekančiam srautui perpumpuoti pakanka vos 40 ar net 32 mm plastikinio vamzdžio. Nutiesti tokį vamzdį daug pigiau – nereikia jo tiesti giliai, galima prisitaikyti prie esamo reljefo, nesunku „pralįsti“ po asfaltu ar kita kliūtimi. Būtent čia sutaupoma tiek daug, kad bendra projekto kaina sumažėja beveik perpus.

Šalinimo vamzdynuose sustojus nuotekų srautui gali prasidėti nepageidaujami procesai – biologinis medžiagų irimas, skleidžiantis sieros vandenilio dvoką, o vėliau išsiskirti ir sieros rūgštis, sukelianti korozijos pavojų. Todėl, norint užtikrinti sklandų sistemos darbą, negalima leisti, kad nuotekos vamzdžiuose būtų per ilgai. Ši problema sprendžiama periodiškai valant vamzdyną oro srove. Tai labai efektyvus būdas, nes oras, tarsi stūmoklis išstumiantis nuotekas iš vamzdžių, ne tik nieko nekainuoja, bet ir šiam veiksmui atlikti nereikia daug elektros energijos. Taip taupant eksploatacines ir investicines lėšas išvalomi vamzdžiai, pašalinamas nemalonių kvapų atsiradimo pavojus.

Seni geri metodai

Iš būsto pašalintas nuotekas reikia išvalyti. Įprastas ir iki šiol labiausiai paplitęs nuotekų valymo procesas vyksta rezer vuare. Čia įveisiama teršalus skaidančių bakterijų ir, kad būtų palaikomas jų gy vybingumas, į rezervuarą orapūte nuolat pučiamas oras. Bakterijoms palanki terpė sukuriama specialia įkrova, kuri aplimpa aktyviojo dumblo plėvele ir leidžia bakteri joms pasklisti po didelį plotą. Šis metodas gana efektyvus, tačiau turi ir trūkumų – rezervuaro dugne įrengti aeracijos vamz džiai dažnai užsiteršia ir užanka, orapūčių membranos būna nepatvarios, o nuotekų buvimo rezervuare trukmė labai priklauso nuo atitekančių nuotekų srauto kiekio. Ki tas trūkumas – nuolat veikiančios orapū tės, dažniausiai įrengtos garaže ar kitose ūkinėse patalpose, kelia triukšmą. Nere tai iškyla keblumų ir iki rezervuaro tiesiant oro padavimo žarnas. Jas įrengti gana su dėtinga, o žarnai per staigiai užlinkus oro gali ir visai nepatekti. Dėl to gali perkaisti orapūtė ir sunykti bakterijos.

Revoliucinis sprendimas

Šias įprastas problemas išsprendžia nau jas nuotekų valymo metodas – periodinė nuotekų valymo sistema. Ji revoliucingai pakeitė supratimą apie nuotekų valymą nedideliuose objektuose. Markusas Bau manas kartu su šeima 1999 metais Vokie tijoje, savo namo garaže, sukūrė univer salų įrenginį „Aquamax“, kurį gamina jų įkurta bendrovė „ATB Umwelttechnologien Gmbh“. Šis gaminys padėjo sukurti soli džią gamybos, pardavimo ir priežiūros si stemą. Naujoji sistema per trumpą laiką užkariavo didelę dalį valymo įrenginių rin kos ir iki šios dienos yra viena jos lyderių.

Periodinės nuotekų valymo sistemos pranašumai

Periodinės nuotekų valymo sistemos novatoriškumą galima būtų apibūdinti posakiu: „Genialu tai, kas paprasta“. Pagrindinis principas – nuotekos valomos tiek laiko, kiek reikia reikalaujamam švarumo lygiui pasiekti. Paprastai − vidutiniškai aštuonias valandas. Neišvalytos nuotekos kaupiasi kitoje talpoje ir laukia savo eilės. Todėl no rint išvalyti didesnį kiekį nuotekų, papras čiausiai sumontuojama daugiau rezervuarų tiek nuotekoms kaupti, tiek ir su įrenginiais „Aquamax“. Tai vadinamasis žaislinių kala dėlių principas, leidžiantis šią įrangą nau doti ir vienbučio namo gyventojams, ir gyvenvietėms, kuriose yra iki dviejų tūks tančių gyventojų. Jis tinka netgi pramonės įmonėms, kurių nuotekų užterštumą tra diciniais metodais sunku išvalyti. Kai įren ginyje papildomai naudojama membranų technologija, nuotekos išvalomos iki griež tesnių vandens užterštumo normų, taikomų maudymosi telkiniams. Įrenginyje su montuota membrana sulaiko didelę dalį bakterijų ir patogeninių mikroorganizmų, kurie gali sukelti įvairių ligų. Taikant šį nuo tekų valymo metodą, išvalytos nuotekos tinkamos antrą kartą naudoti, pavyzdžiui, daržams laistyti, automobiliui plauti, van deniui tualetuose nuleisti ir pan.

Šios sistemos pagrindinis įrenginys „Aqua max“ montuojamas vandens paviršiuje. Tai labai palengvina ir supaprastina jo mon tavimą – tereikia, atidarius šulinio dangtį, įdėti įrangą, prijungti ją prie valdymo pul to, ir sistema jau veikia. Įrenginio priežiū ra tokia pat paprasta – pakanka įkišti ran ką, ištraukti vos 21 kg sveriantį įrenginį ir, pasidėjus jį ant lygaus paviršiaus, be rū pesčių sutaisyti. Tai labai svarbu ir darbų saugos požiūriu, kadangi taisančiam žmo gui nereikia pačiam lįsti į šulinį, kapstytis purve. Taip užkertamos galimybės nelai mingam atsitikimui įvykti, nes neretai ka nalizacijos šulinių valymo metu nuo meta no dujų žūva žmonės.

Kitas tokios sistemos pranašumas – va lymo įrenginiui sukurtas specialus valdy mo blokas, nuo kurio į įrenginį tereikia nuvesti elektros kabelį (jokių žarnų). Visa įranga dirba rezervuare, tad jos keliamas triukšmas netrikdo gyventojų ramybės. Dėl perio dinės nuotekų valymo sistemos ypatumo siurbliai, maišyklės ir kita elek tra varoma įranga įsijungia tik trumpam, tad, skirtingai nei įprastiniuose įrenginiuo se nuolat veikiant orapūtei, sutaupoma daug elektros energijos.

Teorinė idėja periodiškai valyti nuotekas buvo sukurta prieš visą šimtmetį, tačiau praktiškai įgyvendinti tokią mintį tapo įmanoma tik ištobulėjus kompiuterizuoto proceso valdymo galimybėms. Kompiuterinis valdymo blokas lengvai programuojamas, tad net ir dabar, keičiantis nuotekų švarumo reikalavimams, sugriežtinti normatyvai nesukels nepatogumų sistemos naudotojui, mat perprogramavus įrangą sistema dirbs pagal naujus reikalavimus.

Žaibiška naujovių sklaida

Ši progresyvi technologija žaibiškai už kariauja ne tik gimtosios Vokietijos, bet skverbiasi ir į kitų šalių rinkas. Pagrindi nės jos sėkmės priežastys –efektyvumas, patikimumas ir daug mažesnės sąnaudos. Ji gali būti ypač lengvai pritaikyta reno vuojamuose valymo įrenginiuose, be var go įdiegta didesnėse gyvenvietėse. Be to, tai vienas sėkmingiausių sprendimų to kioms įmonėms kaip mėsinės, skerdyklos ar kepyklos, kadangi jis leidžia paprastai ir efektyviai išspręsti dažnai ne vienerius metus trukusias, neefektyvių sistemų kel tas problemas. Ši sistema nėra brangi ir, nors mažų vienbučiam namui skirtų įren ginių kaina didesnė, investicijos atsiper ka gana greitai, todėl tokią sistemą mielai renkasi ir individualių namų savininkai.

Ši sistema sėkmingai veikia visame pasau lyje: Meksikos kavos plantacijose, trijų ki lometrų aukštyje Italijos kalnuose, Kini jos miesto Kvingdao viešbutyje „Dinastija“. Sėkmingai periodinė nuotekų valymo siste ma taikoma ir Lietuvoje. „ATB Umwelttech nologien Gmbh“ kartu su Kauno partnerės UAB „Eneka“ specialistais įvairiuose Lietu vos rajonuose sėkmingai įdiegė jau keletą dešimčių tokių įrenginių. Vienas žymiausių objektų – Paberžės bažnyčia ir klebonija. Tėvo Stanislovo čia sutraukti dvasios ty rumo ir ramybės siekiantys lankytojai žino šią vietą ir kaip kunigo Antano Mackevi čiaus, tapusio XIX a. vykusio sukilimo karo vadu, parapiją bei kleboniją. UAB „Eneka“ taip pat didžiuojasi projektų įvairove – nuo pavienių namų, ištisų gyvenviečių iki na minių gyvūnų pašarų gamyklos Zapyškyje, Grinkiškio Jono Poderio vidurinės mokyklos, kavinės degalinėje „Naftrus“ ir daugelio kitų.

Ši mūsų rinkoje gal kiek mažiau žinoma sistema sulaukė išskirtinio pripažinimo pasaulyje ir gali būti vienas racionaliausių ir tikslingiausių sprendimų toli nuo miestų infrastruktūros esančioms gyvenvietėms, įmonėms ar individualių namų sa vininkams.

yra Kita
Naujas požiūris į nuotekų valymo įrenginių diegimą