Nuotekų tvarkymo būdai – investicinis įvertinimas

Pastaraisiais metais Lietuvos gyvenamųjų namų statybos rinkoje vyksta dideli pasikeitimai. Didžiųjų miestų centruose keturių kambarių buto kaina prilygsta individualaus gyvenamojo namo kainai užmiestyje, todėl vis dažniau šeimų renkasi individualų namą.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2004 metais Lietuvoje buvo pastatyti 2839 privatūs namai, atitinkamai 2003 m. – 2026 privatūs namai. Į kategoriją privatūs namai papuola vieno ir dviejų atskirų butų namai. Kiek šių namų buvo pajungta prie centralizuoto nuotakyno, kiek įsirengė individualius nuotekų valymo įrenginius, o kiek nieko neturi – nėra duomenų. Privatūs namai dažniausiai statomi miestų pakraščiuose, nes miestų centruose žemė brangi, todėl čia daugiausiai vyksta daugiabučių namų statyba. Be to, laisvos vietos miestų centruose likę labai mažai, todėl privačių namų statyba čia labai ribota. Lietuvos miestuose vandentiekio ir nuotekų tinklai yra pakankamai gerai išvystyti, tačiau priemiesčiuose dažniausiai jų nėra ir žmonėms statantiems privačius namus tenka sukti galvą kaip elgtis kiekvienu atveju atskirai. Miestų plėtra vyksta sparčiau negu plečiama infrastruktūra. Šios problemos yra ne tik su vandentiekio ir nuotakyno tinklais, bet ir su kitomis komunikacijomis. Žmonės statantys individualius namus priemiesčiuose susiduria su problema kaip tvarkyti nuotekas.

Šiuo metu labai populiaru statytis individualius gyvenamuosius namus sodų bendrijose arba įsigyti namą 5-200 namų kvartale. Be to šalyje yra nemažai senų gyvenviečių, kuriose nevykdomas centralizuotas nuotekų tvarkymas. Šio darbo tikslas atlikti preliminarių investicinių lėšų palyginimą galimiems nuotekų tvarkymo būdams.
yra Kita
Nuotekų ir vandentiekio projektas Panevėžio mieste ir rajone: trečiojo etapo metu nutiesta 33 km naujų tinklų