Nuotekų valymo sistema „Sotralentz“

Įstojus į Europos Sąjungą, sugriežtėjo vandenvalos ir nuotekų valymo reikalavimai. Lietuvoje privačiuose namuose nuotekų valymo įrenginiai intensyviai montuojami ir modernizuojami jau keletą metų, tačiau dalis jų vis dar neatitinka aplinkosaugos normų ir turi būti atnaujinti. Mūsų šalies nuotekų valymo įrenginių rinką nuolat papildo nauji ir vieni už kitus kokybiškesni produktai.

Tradicinius ir dažniausiai nesandarius nuotekų rezervuarus keičia modernūs įrenginiai. Statant individualius namus, kur nėra galimybių prisijungti prie centralizuotos nuotekų sistemos, ieškoma šiuolaikiškų, ekologiškų ir nebrangių sprendimų. Mūsų šalyje neseniai pasirodę nuotekų nusodintuvai „Sotralentz“ vartotojų ir projektuotojų vertinami kaip itin kokybiški ir techniniu, ir funkciniu požiūriu.

Renkantis vertėtų kreiptis į žinovus

UAB „Durupis“ pripažinta kaip viena šiuolaikinės santechnikos, šildymo įrangos ir oro kondicionierių Lietuvoje tiekimo lyderių. Jau dešimt metų veikianti bendrovė tiekia šiuolaikiškas ir kokybiškas santechnikos medžiagas. Įmonės specialistai palaiko glaudžius ryšius bei keičiasi patirtimi su stambiais JAV bei Europos Sąjungos šalių santechninės įrangos gamintojais. Šiandien „Durupis“ gali pasiūlyti apie 4 000 pavadinimų prekių rengiant net ir pačias sudėtingiausias vandentiekio, nuotekų bei šildymo sistemas. Bendrovė taip pat siūlo ir produkcijos montavimo, naudojimo bei eksploatavimo paslaugas. Klientų patogumui prekybos salonai ir didmeninės prekybos sandėliai veikia didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Šildymo, santechnikos, vėdinimo bei kondicionavimo sistemas įmonės specialistai montuoja jau nuo 1999 metų. 2004 m. įmonei suteiktas Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos atestatas ir teisė vykdyti specialiuosius darbus, atliekamus ypatinguose statiniuose rengiant pastatų išorės vandentiekio bei nuotekų šalinimo, šilumos gamybos (iki 1 MW galios), pastatų šildymo, vėdinimo bei oro kondicionavimo sistemas.

Aukščiausios kokybės įrenginiai

Įsigijus būstą atokiau nuo gyvenvietės, neprijungtą prie centrinės nuotekų sistemos, tenka montuoti specialius nuotekų valymo įrenginius. Sprendžiant, kokią nuotekų valymo sistemą pasirinkti, reikėtų vadovautis trimis pagrindiniais kriterijais − kaina, kokybė ir ilgaamžiškumas. „Durupio“ specialistai privačių namų savininkams rekomenduoja nuotekų valymo sistemų lyderio – Prancūzijos koncerno „Sotralentz“ produkciją.

„Sotralentz“ vardas jau 30 metų gerai žinomas Europos rinkoje, o koncerno partnerių tinklas pasklidęs po visą Europos Sąjungą. Tai efektyvaus nuotekų valymo, minimalios eksploatacinės priežiūros reikalaujanti, nedidelių įrenginių gabaritų, ekologiška nuotekų valymo sistema. Elektros energija šiai sistemai reikalinga tik išskirtiniais atvejais, pvz., tada, kai sklypas yra toks, kad nuotekas prireikia pakelti aukščiau, sistemoje papildomai montuojamas siurblys.

Privataus namo nuotekų valymo sistemos gedimas dėl prastos įrenginių kokybės arba netinkamo tipo ar dydžio gali kainuoti keletą tūkstančių litų. To galima išvengti montuojant tobulesnes sistemas. Koncerno „Sotralentz“ produkcijos aukščiausia kokybė bei projektuotojų ir montuotojų kompetencija užtikrina tinkamą ilgametį įrenginių darbą.

Nuotekų valymo sistemos sandara

Kiekviena privataus namo nuotekų valymo sistema susideda iš dviejų pagrindinių dalių: pradinio valymo be deguonies (nuotekų nusodintuvas „Epurbloc“ bei galimas riebalų atskirtuvas) ir pagrindinio valymo deguonimi (sugeriamasis drenažas, sudėtingesnėmis sąlygomis − smėlio filtras, filtrato pylimas ar biologinis sluoksnis su nuotekų recirkuliacija). Valymo deguonimi efektas labiausiai priklauso nuo panaudoto nusodintuvo kokybės ir formos. Rekomenduojamas nusodintuvas „Epurbloc“, pagamintas iš didžiausio tankio polietileno „Pehd“ ir suformuotas taikant modernią pūtimo technologiją. Į kameras padalintas įrenginys yra pailgos formos su integruotu nepriekaištingai dirbančiu valymo filtru bei kitais ilgametį sistemos funkcionalumą užtikrinančiais elementais. Atliekant bandymus nustatyta, kad šio įrenginio konstrukcija bei medžiaga atspari grunto spaudimui, korozijai bei šalčiui.

Atsakingas požiūris į sistemos montavimą

Pasirinktą nuotekų valymo sistemą galima pritaikyti prie įvairiausių teritorijos sąlygų, tačiau prieš pradedant montuoti būtina atlikti tam tikrus parengiamuosius darbus. Iš pradžių būtina ištirti sklypo vandens ir grunto sąlygas. Jei pastatui priklausančiame sklype vykdoma kokia nors ūkinė veikla ar vanduo nuvedamas į paviršinį vandens šaltinį, svarbu susipažinti su vandens nuotekų sistemos rengimą reglamentuojančiais teisės aktais.

Nuotekų nusodintuvas turi būti montuojamas kuo arčiau pastato (ne daugiau nei 5 m). Taip pat patartina kuo tiksliau laikytis nustatytų atstumų tarp nuotekų valymo sistemos įrenginių ir sklype esančių vandens šaltinio, sklypo ribos, medžių ir didesnių krūmų, automobilių aikštelės bei kelio.

Tarp sugeriamojo drenažo ir gruntinių vandenų lygio (aukščiausio metinio) turi būti mažiausiai 150 cm atstumas. Kad į sistemą patektų deguonis, drenažas negali būti montuojamas per giliai, turi būti įrengtas atitinkamas – žemas ir aukštas − vėdinimas. Nuotekų nusodintuvas turi būti įkastas ne giliau nei 40 cm nuo žemės paviršiaus. Sistema negali būti montuojama periodiškai apsemiamose teritorijose. Būtina įsitikinti ir užtikrinti, kad paviršiniai vandenys nutekėtų priešinga įrenginiams kryptimi (vadinamoji teritorijos niveliacija).

Geriau patikėti specialistams

Nuotekų sistemos parengiamuosius darbus bei montavimą rekomenduojama patikėti įgaliotam pasirinktų sistemų partneriui Lietuvoje. „Sotralentz“ nuotekų valymo įrenginių nereikia ypatingai prižiūrėti, tačiau norint, kad sistema tinkamai funkcionuotų ilgą laiką, – minimali priežiūra būtina.

UAB „Durupis“ sistemos priežiūrai bei valymo įrenginiams suteikiamos garantijos sąlygos − tinkamas montavimas ir naudojimas. Už sistemos funkcionavimą atsako montuotojas ir projektuotojas, todėl geriau naudotis specialistų pagalba. Aukštos kokybės įrenginiai ir kompetentingų projektuotojų bei montuotojų darbas – funkcionalaus bei ilgalaikio sistemos naudojimo garantas.

yra Kita
Novatoriški nuotekų valymo sprendimai