Oro tarpų šiltinimas. Kas svarbu tai atliekant?

Oro tarpų šiltinimas yra vienas iš neaiškiausių klausimų, kai imamasi pastato renovacijos proceso. Pirmiausia, žinoma, būna sudėtinga įtikinti kai kuriuos namo gyventojus, kad egzistuoja toks reiškinys kaip sienose santys oro tarpai, kurio jiems pirštu parodyti tiesiog neįmanoma. Vėliau dar tenka tam tikrus priešiškai nusiteikusius asmenis įtikinti, kad oro tarpų šiltinimas yra būtinas, jei norima turėti maksimalią šilumą namo viduje ir visiškai neužtenka tik apšiltinti sienas. Prie to šviečiamojo darbo prisidedame, pateikdami šiek tiek žinių apie oro tarpų šiltinimą.

Kas yra tie oro tarpai?

Apie tai, kad iš seniau statytų namų šiluma išgaruoja pro sienose esančius oro tarpus imta kalbėti ne labai seniai. Nors toks reiškinys egzistuoja prieš kelis dešimtmečius statytuose daugiabučiuose ar privačiuose namuose, tačiau kad jie ten yra viduje, iš išorės visiškai nematomi, imta kalbėti tik detaliau atlikus sienos sudėtinės dalies analizę bei termovizinius tyrimus. Pasirodo, sienoje esantis nesvarbu kokio storio oro tarpas iš vidaus patalpų ištraukia šilumą tarsi kaminas. Tokie oro tarpai buvo specialiai paliekami namus statant paskutinius dešimtmečius, nes, to meto statytojų nuomone, tuomet išvengiama lietaus vandens skverbimosi per išorines sienas. Paskaičiuota, jog toks oro tarpų šiltinimas gali padėti sumažinti maždaug iki 70 % šilumos nuostolių, iškeliaujančių iš patalpų per mūro ertmes.

Koks oro tarpų šiltinimas yra efektyviausias?

Daugelis žmonių, kurių namuose nustačius ir patvirtinus „diagnozę“, kad yra reikalingas oro tarpų šiltinimas, mano, kad tai, kas yra sienos viduje, galėtų būti sėkmingai izoliuota, jei siena būtų apšiltinta arba iš vidaus, arba iš išorės pusės. Rodos, taip galėtų būti... Tačiau techniškai tokie šiltinimo būdai nesuteiks maksimalaus šiltinimo efekto, todėl rekomenduojama iš pradžių atlikti oro tarpų šiltinimą ir tik po to imtis pačios sienos izoliavimo. Nes išorinis sienos šiltinimas yra racionalus tik tuo atveju, jei sienoje nėra oro tarpo, tačiau jei tokių esama, net neverta rizikuoti, tikintis tinkamo rezultato. Jeigu sieną bandoma šiltinti tik iš vidinės jos pusės, tuomet šiluma nesiskverbia pro ją, tačiau iš lauko pusės į ją patenka didelis šalčio srautas. O ten patekusi drėgmė per tam tikrą laiką, drauge su šalčiu, gadina sienos konstrukciją.

Koks oro tarpų šiltinimas yra kokybiškiausias?

Geriausiai šiluma yra sulaikoma tik tuomet, kai visiškai yra užpildomi sienose esantys oro tarpai ir tokiu būdu yra stabdoma oro cirkuliacija. Tačiau tuo pačiu sienos privalo būti „kvėpuojančios“. Taigi imantis šių nelengvų darbų teks apsispręsti, kas galėtų kokybiškiausiai atlikti oro tarpų šiltinimą, t.y. pirmiausia reikalinga pasirinkti ne tik tuos meistrus, kurie kokybiškiausiai atliks šiltinimo darbus, bet tuo pačiu patars dėl visų pačių svarbiausių šiltinimo klausimų. Juk labai sunku tai namo šeimininkams nuspręsti patiems: kada geriausias metas atlikti šiltinimo darbus, kokios šiltinimo medžiagos tam yra tinkamos ir kokie jų privalumai bei trūkumai, ko galima tikėtis ateityje pasirinkus vienokią ar kitokią ir t.t.? O kad pasitikėti jų darbais bei atsakymais, vertėtų ir kituose šaltiniuose pasidomėti, kas yra ir kaip. Pasirenkant šiltinimo medžiagas labai svarbu, kad pasirinktoji būtų: maksimaliai užpildanti oro tarpus, nedidinanti savo tūrio, leidžianti sienoms „kvėpuoti“, ilgaamžė, stabili, neįgertų vandens ir nepraleistų drėgmės bei turėtų kuo puikesnes šilumines savybes. Kaip tinkamiausios izoliacinės medžiagos yra ekovata, termoputos bei polistireno granulės.

yra Kita
Oro tarpų šiltinimas - būtinas