Parodoje "Balttechnika" laukia įspūdžiai kaip gerame pramogų parke

Inžinerinės pramonės pasiekimus ir naujienas pristatanti paroda „Balttechnika“ šalia įprastinių stendų kuria interaktyvią erdvę, kurioje daug ką įdomaus ras net pirmokai.

„Šiais metais stengiamės atraktyviai, įdomiai, su ugnele pristatyti inžinerinę pramonę, šios srities specialistus, jų darbą. Norime pademonstruoti ir įmonių vadovams, ir akademikams, ir jaunajai kartai, jog inžinerijoje - Lietuvai itin aktualioje srityje - dera ir rimtumas, ir lengvas humoras. Todėl šių metų renginių programoje bus galima rasti ir verslo susitikimų, konferencijų, ir varžybų, konkursų, specialiai parodai kuriamų reginių. O parodų salėse pamatysime aktyviausių Lietuvos inžinerinės pramonės įmonių, dirbančių elektrotechnikos, suvirinimo, metalo apdirbimo, pramonės įrengimų ir kt. ekspozicijas, užsienio šalių stendus“, – sako parodos projekto vadovė Agnė Žekonytė.

Šiemet parodoje lankytojų laukia daug įspūdžių – elektrikai profesionalai lips į keturių metrų aukščio demonstracinį stulpą ir rodys kaip atlikti visus remonto darbus neatjungus elektros įtampos, o jų pasirodymus komentuos žurnalistas Juozas Šalkauskas. Klaipėdos universiteto (KU) studentai pristatys „Sumo“ robotus, pademonstruos robotų slalomą ir kovas. KU stende taip pat bus pristatomi povandeniniai robotai bei jūros magnetonometro galimybės tiriant Baltijos jūros dugną. Lankytojų lauks ir suvirintojų, elektrikų varžybos, moksleivių sukonstruotų, saulės elementais varomų automodelių finalinės varžybos ir kt.

Pirmą kartą parodoje vyks elektros sistemų specialistų varžybos, kuriose kasdien kovos užsiregistravę dalyviai, o laimės greičiausiai teisingai surinkęs elektros paskirstymo skydą.

Renginius elektros sistemų specialistams organizuoja parodos partneris, „Elektrikų pavasario“ rengėjas UAB „Dogas“. Pasak bendrovės komercijos direktoriaus Romualdo Masono, mokymus „Elektrikų pavasaryje“ siekiama padaryti kuo aktualesnius su elektros sistemomis dirbantiems žmonėms, taip pat norima patraukliai šią profesiją pristatyti jaunimui. „Gerų specialistų nuolat trūksta, jaunimas nenori mokytis šių specialybių, nes vyrauja įsitikinimas, kad mokslai sunkūs, teks rimtai mokytis fizikos. Čia iš tiesų reikia mokytis, bet – tai perspektyvi ir gerai apmokama specialybė“, – įsitikinęs R. Masonas.

Jau antrą kartą savo meistriškumą parodoje demonstruos suvirintojai. Tiek profesionalų, tiek jaunųjų talentų konkursuose suvirintojai varžysis individualiose ir komandinėse rungtyse. Pasak šį konkursą organizuojančios Lietuvos suvirintojų asociacijos direktoriaus dr. Nikolaj Višniakov, ypač džiugu, kad šiemet nereikia raginti jaunimo. „Jau dabar į jaunimo konkursą yra užsiregistravusios 7 profesinio rengimo centrų komandos – daugiau kaip 20 žmonių. Siekiame populiarinti šią profesiją, nes sertifikuotų suvirintojų vis dar trūksta. Ši specialybė, Lietuvos darbo biržos duomenimis, pastoviai laikosi tarp paklausiausiųjų – per pirmąjį šių metų ketvirtį buvo užregistruoti 800 darbo pasiūlymų suvirintojams“, – sako asociacijos direktorius.

Parodoje Balttechnika suvirintojų asociacija šiemet pristatys ir suvirinimo simuliatorių, kuriuo čia pat vietoje mokys jaunimą suvirinimo specialybės specifikos.

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija parodoje organizuoja studentų projekto „ATVERK– Ateities verslo komanda“ rezultatų pristatymą ir inovatyvių produktų prototipų ekspoziciją. Lankytojai galės pamatyti ką sugeba „moksliukai“. Čia bus eksponuojama jų sukonstruota išmanioji dviračių spyna, saulės modulių valymo sistema, USB „Žingsniaraktis“, inovatyvūs ar levitaciniai šviestuvai, moduliniai kuro smulkintuvai ir kiti ateities verslo projektai, kuriuos vertins rimta profesionalų komisija.

Dėmesį trauks ir Klaipėdos universiteto (KU) Jūrų technikos fakulteto studentų ekspozicija, kurioje bus eksponuojamas tikras geležinkelio ir traukinio prototipas – čia traukiniai važinės pagal realias traukinių eismo taisykles, per realų Girulių kelyno planą ir keletą išgalvotų stočių su įspūdingais tiltais bei kitomis nepakartojamą kraštovaizdį sukuriančiomis detalėmis. Traukinį lankytojai galės valdyti išmaniaisiais įrenginiais.

KU studentai parodoje taip pat demonstruos „Sumo“ robotus ir jų kovas, kurių metu lankytojai susipažins su robotų veikimu ir techninėmis charakteristikomis. Kiekvienose varžybose rungsis du robotai, kurie naudodami įvairius jutiklius stengsis aptikti varžovą ir išstumti jį už ringo.

Kitus KU stende pristatomus eksponatus atveš Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas bei Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo institutas. Vienas jų – povandeninis robotas, kitas – jūros magnetometras, skirtas Baltijos jūros dugno istorijai tirti. Šis magnetometras gali būti pritaikytas ir kitose srityse tiriant vandens telkinių dugną, imant dugno mėginius ir kt

Šiemet tarp renginių dalyvių – ir moksleiviai. Čia rengiamos moksleivių techninės kūrybos konkurso “Saulė veža” finalinės varžybos. Jose rugtyniaus moksleivių sukonstruoti ir saulės elementais varomi automodeliai. Taip pat vyks virtualus 3D modeliavimo techninės kūrybos konkursas.

Tarptautinė pramonės įrengimų ir medžiagų, energijos, elektrotechnikos, metalo apdirbimo, suvirinimo įrangos paroda “Balttechnika 2013” vyks gegužės 21-23 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre “Litexpo”. Joje dalyvaus per 160 dalyvių iš 12 pasaulio šalių. Įėjimas į parodą nemokamas.

Daugiau informacijos:
Rasa Keliuotytė
“Litexpo” rinkodaros ir viešųjų ryšių grupės vadovė
Tel. 8 620 81798
yra Kita
Parodoje „Baldai“ – naujas požiūris į dizainą ir interjerą