Patikimiausia pasaulyje apsauga nuo gaisro – jau ir Lietuvoje

Apie gaisrų pavojus ir pasekmes dažniausiai susimąstoma jiems jau įvykus. Kiekvienas plačiai žiniasklaidoje nuskambėjęs gaisras kelia diskusijas apie tai, kaip reikėjo patikimiau apsaugoti pastatus. Deja skaudžias pamokas išmoksta ne visi statytojai.

2014 m. UAB “Eternit Baltic”, ETEX grupės įmonė, Baltijos šalyse pradeda prekiauti aukščiausio pasaulyje apsaugos nuo gaisro standarto medžiagomis ir sprendimais “Promat”, gaminamais seserinės įmonės. Šį vardą kol kas yra girdėję tik statybų profesionalai, bet daugiau dėmesio skirti apsaugos nuo gaisro galimybėms turėtų ir statybų darbų užsakovai.
Pasak Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininko Audriaus Čiuplio, statybose galioja universali verslo taisyklė siekti didžiausio pelno mažiausiomis sąnaudomis. “Žinoma, daug kas priklauso ne tik nuo statybininkų, bet ir nuo užsakovo”, teigia A.Čiuplys ir džiaugiasi, kad Lietuvoje yra gražių pavyzdžių, kai verslininkai nusprendžia taikyti net griežtesnius reikalavimus, nei nustatyta priešgaisrinės apsaugos taisyklėse, siekdami apsaugoti ne tik savo turtą, bet ir pastate dirbančius ar besilankančius žmones.
Pareigūnas teigia, kad “negalima tikėtis, jog esu išskirtinis ir man nieko nenutiks”, o visiems, taupantiems pastatų saugos sąskaita, susimąstyti ne tik apie baudžiamąją, bet apie moralinę kiekvieno pastato savininko atsakomybę nelaimės atveju.
Pasak „Promat“ projekto vadovo Lino Kriščiūno, „UAB Eternit Baltic jau siūlo ir Baltijos šalims naudoti unikalius produktus ir sprendimus, kurie sėkmingai pritaikomi visame pasaulyje pastatuose su ypatingais priešgaisrinės saugos reikalavimais“.
Daugiau kaip 50 metų „Promat“ gaminamos pasyviosios apsaugos nuo gaisro sistemos gerokai pralenkia valstybinius pastatų priešgaisrinės saugos reikalavimus. Jos sukurtos, išbandytos ir sertifikuotos remiantis naujausių mokslinių tyrimų rezultatais, išbandytos imituojant realias gaisro situacijas. Šios medžiagos sukurtos atsižvelgiama į pagrindinius gaisrų keliamus pavojus: kaip išsaugoti pastato konstrukcijas, net ir medines, kad būtų tam tikrą laiką išvengta pastato griūties, kaip izoliuoti atskiras pastato dalis nuo gaisro plitimo, kaip išvengti žmonių aukų dėl apsinuodijimo dūmais (kaip žinia, didžioji dalis gaisro aukų žūva ne nuo liepsnos, o nuo dūmų), kaip užtikrinti avarinių išėjimų saugumą.
“Promat” medžiagos ir sprendimai taikomi moderniems, pramoninimas, vertingiems istoriniams pastatams ir tuneliams, laivams, net naftos ar dujų gavybos objektų apsaugai nuo gaisrų.
yra Kita
Patikima šildymo įranga padeda taupyti