Patikimos tradicijos ir statybų rinkos naujovės

AB „Aksa“ − ilgametę gelžbetonio gamybos patirtį turinti įmonė, neretai pasiūlanti rinkai naujovių. 2005 m. įdiegta betoninių „Brolio“ blokelių gamyba, pagamintos pirmosios 18 m denginio sijos, 2006 m. pradėtos gaminti 24 m ilgio denginio sijos, 2007 m. įsigyta moderni suomiška sienos elementų gamybos linija. Patikimos gamybos tradicijos ir rinkos poreikių diktuojamų naujovių diegimas – įmonės sėkmės rinkoje pagrindas. Praėjusieji metai „Aksai“ buvo itin sėkmingi: pasiektos rekordinės pardavimo apimtys − 25,2 mln. Lt, gauti neblogi pelningumo rodikliai.

Betoniniai „Brolio“ blokeliai − išskirtinis pamatų ir ugniasienių sprendimas

Jau trečius metus pagal amerikietišką technologiją gaminami „Brolio“ blokeliai puikiai tinka ne tik įvairios paskirties pastatų išorinėms sienoms, vidinėms pertvaroms, bet dėl specifinių betono ypatybių tai ir išskirtinis pamatų, ugniasienių bei pastatų, kuriems reikia ypatingos garso izoliacijos, sprendimas.

„Brolio“ blokeliai vibruojamojo presavimo būdu gaminami iš cemento, smėlio ir vandens. Dėl betoninės sudėties jie išsiskiria itin dideliu atsparumu gniuždymui ir aplinkos poveikiui, paviršiaus lygumu, todėl labai sėkmingai pritaikomi estetiškai patraukliam pamatų ir cokolinės dalies sprendimui.

Dėl tuštymėtos konstrukcijos tokie blokeliai panaudojami vidinėms pertvaroms kartu išsprendžiant ir pastatų ventiliacijos klausimą. Būtent dėl to „Brolio“ blokeliai pasirinkti Šventojoje pastatytų daugiaaukščių apartamentų komplekso „Elija“ vidinėms pertvaroms.

Pristatomi blokeliai atsparūs ugniai, todėl jie gali būti pritaikomi gamybinių pastatų ugniasienėms. Atsparumas ugniai gali būti dar labiau padidinamas užpildant blokelių kiaurymes betonu.

Betonui būdingos išskirtinės garso izoliacijos ypatybės, todėl „Brolio“ blokeliai panaudoti prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ esančio kino teatro pertvaroms tarp salių.

Betoniniai blokeliai – visame pasaulyje paplitusi, puikiomis konstrukcinėmis ypatybėmis išsiskirianti, ekonomiška statybinė medžiaga.

Gelžbetoninės denginio sijos – pastatams, kuriems reikia didelio atsparumo ugniai

Gelžbetoninės denginio sijos plačiai naudojamos logistikos, gamybiniams, žemės ūkio pastatams su lygiu arba šlaitiniu stogu. Svarbiausias „Aksos“ gaminamų gelžbetoninių denginio sijų pranašumas – atsparumas ugniai. Dėl šios ypatybės nereikia papildomos apsaugos nuo ugnies procedūros. Aktualu ir tai, kad gelžbetoninėms sijoms nereikia ekploatacinės priežiūros (antikorozinio dažymo ir pan.). „Aksos“ gaminamas sijas galima naudoti ir atvirame ore (konkrečiu atveju vertinant betono atsparumą šalčiui). Tokie gaminiai gali būti naudojami ir agresyvioje cheminėje aplinkoje.

• Nemenčinės vidurinės mokyklos sporto salėje (rangovas UAB „Nalšia“);

• medienos apdirbimo įrangos ekspozicijos paviljone Vilniaus rajone (rangovas UAB „Eikos statyba“);

• AB „Malsena“ gamybiniams plotams išplėsti (rangovas UAB „Panevėžio statybos trestas“);

• odos fabrike Kėdainiuose (rangovas UAB „Šeba“);

• UAB „Komponentas“ gamybiniuose pastatuose Vilniuje;

• UAB „Gintaro baldai“ gamybiniuose pastatuose Klaipėdoje;

• AB „Achema“ azoto rūgšties ceche (rangovas AB „Montuotojas“ MF Vilnius).

2006 m. rugsėjį pagamintos pirmosios 24 m ilgio denginio sijos − jos buvo gaminamos UAB „Dotnuvos projektai“ sandėliavimo ir prekybinėms patalpoms Dotnuvoje (rangovas UAB „Eikos statyba“). 2007 m. šios sijos buvo sėkmingai panaudotos dar trijų objektų statyboje:

• UAB „Agrochema“ sandėliavimo ir prekybinėse patalpose Vilkaviškyje (rangovas UAB „Laugina“) bei Viduklėje (rangovas UAB „Sienojus“);

• UAB „Finėjas“ logistikos terminale Vievyje (rangovas UAB „Šilna“).

2008 m. 24 m gelžbetonio sijos gaminamos UAB „Vilnita“ gamybiniam pastatui Vilniaus rajone.

„Aksos“ gaminamų gelžbetoninių sijų stiprumo, standumo ir atsparumo pleišėjimui bandymai atlikti UAB „Statybinių konstrukcijų bandymų laboratorija“.

Gelžbetoniniai sienos elementai − greitai statybai

Vienas pagrindinių šiais laikais keliamų objektų užsakovų reikalavimų – statybų greitis. Gelžbetoninių sienos elementų panaudojimas įgalina statybos įmones tenkinti šį reikalavimą kartu siekiant minimizuoti objekte reikalingos darbo jėgos poreikį.

„Aksos“ gaminami sienų elementai gali būti vienasluoksniai ir trisluoksniai. Pirmųjų storis – 80–250 mm. Jie naudojami kaip išorinės ar vidinės pastatų sienos bei diafragmos. Trisluoksniai sienos elementai sudaryti iš išorinio ir vidinio gelžbetoninio sluoksnio bei tarp jų esančio izoliacinio sluoksnio, tarpusavyje jungiamų specialiais ryšiais. Tokie sienos elementai naudojami kaip išorinės pastatų sienos. Dėl modernios suomiškos technologijos pasiekiama itin didelė konstrukcijos varža (apie 5 m2K/W), konstrukcija greitai surenkama ir tinkama lygioms sienoms, kurioms reikia minimalios apdailos.

Didelė sienos elementų gamybos linijos galia išnaudojama stambių objektų cokoliui, daugiabučių gyvenamųjų namų balkonams bei diafragmoms gaminti. Be to, galimybėmis greitai pasistatyti naujausius šiluminės varžos reikalavimus atitinkantį būstą iš trisluoksnių sienos elementų labai domisi ir individualūs statytojai bei individualių namų kvartalų statybų vykdytojai. Jau pastatyti pirmieji individualūs gyvenamieji namai Kaune (Aleksote ir Karmėlavoje), pradėti įgyvendinti keli gyvenamųjų namų kvartalų statybos projektai Vaišvydavoje, Ringauduose (Kauno r.) ir Kaišiadoryse, bus statomas pirmas namas iš surenkamųjų elementų Vilniuje.

Nuosavą būstą besistatantiems užsakovams itin patraukli galimybė užsakyti trisluoksnius ir vienasluoksnius surenkamuosius sienos elementus pagal individualų projektą. Svajonė apie greitas įkurtuves pagal individualius poreikius iš tokių elementų suprojektuotame name įgyvendinama gana greitai – namo sienos pagaminamos gamykloje laikantis pažangiausių kokybės standartų ir sumontuojamos objekte minimaliomis laiko bei darbo jėgos sąnaudomis. Ne vienam individualaus namo statytojui itin džiugi galimybė išvengti brangaus ir ne visada kokybiško mūrininkų darbo būtinybės. Namas iš surenkamųjų sienos elementų – ne tik greitos, bet ir kokybiškos statybos garantija.

yra Kita
„Fundamentus“ gilieji pamatai – tai kokybė ir patikimumas