Pažangiausi nuotekų valymo srityje

Visoje šalyje sparčiai kyla vis gražesni ir šiuolaikiškesni individualių gyvenamųjų namų kvartalai, sodininkų bendrijų teritorijos tampa atskiromis gyvenvietėmis. Šių projektų plėtotojams ir būsimiesiems naujakuriams, patiems besirūpinantiems statybomis, tenka spręsti daug su infrastruktūra susijusių klausimų, vienas iš jų – nuotekų tvarkymas. Nuotekų problema aktuali ir nemažai daliai pramonės įmonių.

Jau dešimt metų gyvuojanti UAB „Traidenis“ siūlo kokybiškus ir ekologiškus nuotekų tvarkymo įrenginius bei visas su jų įrengimu ir priežiūra susijusias paslaugas. Įmonės specialistai parenka tinkamiausią nuotekų valymo įrangą, parengia projektą ir jį reikiamai suderina. Taip pat atliekami nuotekų valymo sistemų statybos ir montavimo, paleidimo ir derinimo darbai, parengiamos naudojimo instrukcijos.

Buitinių nuotekų biologinio valymo įrenginiai

Buitinių nuotekų biologinio valymo įrenginiai montuojami ten, kur nėra galimybės prisijungti prie centralizuotų kanalizacijos tinklų. Įrenginiai dažniausiai taikomi gyvenamųjų namų buitinėms arba į jas panašioms nuotekoms iš virtuvės, vonios, tualetų bei kitų patalpų valyti. Į įrenginį negali patekti paviršinės nuotekos (nuo stogų, kiemų ir pan.), nuotekos iš garažų ir kitų ne buitinės kilmės patalpų, vanduo iš baseinų ar kitų didesnių už 1 m3 talpyklų, cheminės medžiagos, kurių patekimas į kanalizacijos sistemas nenumatytas pagal jų naudojimo paskirtį (naftos produktai, agrochemija ir pan.).

UAB „Traidenis“ gamina kelių tipų tipinius buitinių nuotekų biologinio valymo įrenginius.

  • Penkių skirtingų dydžių (našumų) biologiniai „NV“ tipo valymo įrenginiai − tai aerobiniai biologinio valymo įrenginiai, susidedantys iš vienoje talpoje montuojamų aerotanko ir antrinio sėsdintuvo. Biologinis valymas – valymas aktyviuoju dumblu, paremtas mikroorganizmų veikla. Mikroorganizmai metabolizuoja („suėda“ ir suskaido) bei biologiškai suardo teršiančias organines medžiagas. Būtinas nuolatinis ištirpusio deguonies tiekimas. Proceso tikslas – surišti tirpias, koloidines ir biogenines medžiagas iš nuotekų į aktyvųjį dumblą ir jį atskirti. Didėjant mikroorganizmų masei, jos dalis išsiurbiama.
  • Anaerobinių „ANV“ tipo buitinių nuotekų biologinio valymo įrenginių veikimo principas paremtas seniai žinomomis technologijomis, kurios užtikrina patikimą organinių ir mineralinių teršalų pašalinimą iš buitinių nuotekų, esant didelių nuotekų pritekėjimo netolygumų. Nuotekų valymas šiame įrenginyje atliekamas trimis etapais: 1 – sėsdintuvas septikas; 2 – anaerobinis biofiltras;3– infiltracijosšulinys. Šiam įrenginiui nereikia elektros energijos.
  • „HNV“ (tipiniai nuo 5 iki 55 m3/d našumo) tipo buitinių nuotekų biologinio valymo įrenginiai gaminami dviejų pagrindinių modifikacijų:
    1-a modifikacija (HNV-P) susideda iš: pirminio nusodintuvo, aerotanko, susidedančio iš anoksinės kameros, aerobinio reaktoriaus ir antrinio nusodintuvo;
    2-a modifikacija (HNV-N) susideda iš: aerotanko, susidedančio iš anoksinės kameros, aerobinio reaktoriaus ir antrinio nusodintuvo.

Didesniems kaip 25 m3/p našumo įrenginiams antriniai nusodintuvai įrengiami atskirose talpose.

HNV-N modifikacijosįrenginiuose pasiekiamas didžiausias nuotekų išvalymo efektyvumas, taip pat jie mažiausiai reiklūs eksploatacijai, valant nuotekas nesusidaro žalias dumblas, nevyksta anaerobiniai procesai, todėl nebūna nemalonių kvapų, šalinamas visiškai stabilizuotas dumblas, dėl palaikomų labai mažų dumblo apkrovų perteklinio dumblo kiekiai mažesni už HNV-P įrenginių.

Pasinaudojus sukaupta patirtimi, buvo sukurti moduliniai nuotekų valymo įrenginiai, sudaryti iš atskirų blokų: srauto išlyginimo, pirminio sėsdinimo, aeracijos, antrinio sėsdinimo, dumblo stabilizavimo ir kitų.

Nuo 10 iki 80 m3/d ir didesniems nuotekų kiekiams valyti gaminami moduliai įrenginiai, sudaryti iš atskirų blokų. Atsižvelgiant į nuotekų kiekį, galima sustatyti keletą modulių, taip pat keisti modulyje esančių blokų kiekį. Blokų sustatymas leidžia manipuliuoti apdirbant skirtingų koncentracijų nuotekas. Gaminiai yra lengvi ir kompaktiški, todėl juos paprasta ir patogu transportuoti bei montuoti. Montuojant modulinius valymo įrenginius iš atskirų blokų, valymo įrenginių parinkimas bei paleidimas eksploatacijai tampa nesudėtingas, lengvai keičiamas pagal nuotekų kiekį, užterštumą bei kitus veiksnius. Tiktai dumblo aikštelės ir srauto išlyginimo blokai yra bendri.

Parenkant įmonės gaminamus buitinių nuotekų valymo įrenginius konkrečiam objektui, būtina užtikrinti, kad objekto nuotekų charakteristikos neviršytų dviejų pagrindinių įrenginio parametrų – didžiausios valandinės hidraulinės apkrovos (m3/h) ir didžiausios paros apkrovos organinėmis medžiagomis (kgBDS5/d). Parenkant įrenginius specifiniams objektams, būtina įvertinti ir daugiau nuotekų srauto parametrų, pvz., organikos ir biogeninių medžiagų santykį, temperatūrą, druskų kiekį ir pan. Jeigu dėl objekto nuotekų specifinių charakteristikų tipinio įrenginio parinkti neįmanoma, užsakovui siūloma koreguoti nuotekų charakteristikas taikant papildomus įrenginius, pvz., srauto išlyginimo rezervuarus, riebalų gaudykles, sietus ir pan. arba projektuojami netipiniai įrenginiai, atitinkantys konkretaus objekto poreikius.

UAB „Traidenis“ gaminamų įrenginių kokybę lėmė ne tik technologijos, bet ir konstruktorių darbas. Gamybai pasirinkta visame pasaulyje populiari ir patikima medžiaga – stiklaplastis. Iš jo gaminamos valymo įrenginių talpos yra lengvos, tvirtos, patvarios bei neturi detalių, kurias reikėtų prižiūrėti, keisti. Jas nesudėtinga transportuoti, montuoti patogiausioje vietoje.

UAB „Traidenis“ suprojektuoti, pagaminti ir sumontuoti nuotekų valymo įrenginiai puikia veikia Rumšiškių, Kretingalės, Leipalingio, Juodupės bei kitose gyvenvietėse.

Atliekami tyrimai rodo, kad nuotekų išvalymo efektyvumas yra 95–98 proc., o liekamasis užterštumas 3–4 kartus mažesnis, nei nustato Lietuvos Respublikos įstatymai. Visi įmonės gaminiai atitinka keliamus aplinkosaugos reikalavimus, turi Statybos produkcijos sertifikavimo centro išduotus kokybės sertifikatus bei Valstybinio sveikatos centro išduotą ne maisto prekės higieninį protokolą. Nuotekos išvalomos taip, kaip reikalaujama LR aplinkos ministro įsakyme Nr. 495 „Dėl aplinkosaugos reikalavimų nuotekoms tvarkyti patvirtinimo“. Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, įmonė įdiegė aplinkosaugos vadybos sistemos standartą ISO 14001:2004.

Paviršinių nuotekų valymo įrenginiai

Šio tipo įrenginiai montuojami degalinėse, automobilių plovyklose, stovėjimo aikštelėse, garažuose, autoremonto stotyse, terminaluose, uostuose, naftos produktų surinkimo sistemos geležinkeliuose, transporto pakrovimo ir iškrovimo terminaluose, kitose potencialiai naftos produktais teršiamose teritorijose naftos produktams atskirti iš paviršinio ir gamybinio nutekamojo vandens.

UAB „Traidenis“ gamina, montuoja ir rekonstruoja įvairaus našumo nuotekų valymo įrenginius – naftos gaudykles – nuo 1 l/s iki 70 l/s ir didesnio našumo, „NGP“ (naftos gaudyklė) ir „NGP–S“ (naftos gaudyklė su smėlio ir purvo atskirtuvu viename korpuse) tipų paviršinių nuotekų valymo įrenginius. Skirtingų modifikacijų įrenginiuose taikoma ta pati nuotekų valymo technologinė schema. Taip pat gaminami smėlio ir purvo atskirtuvai kaip atskiras įrenginys, kuris gali būti įrengiamas prieš naftos produktų gaudyklę. „NGP“ įrenginiuose technologiniai elementai gali būti montuojami tiek vertikalaus, tiek horizontalaus cilindro formos talpoje.

Paviršinių nuotekų valymo įrenginiai turi dvi apsaugos sistemas: automatinį blokavimo įtaisą, kuris užkerta kelią atsitiktiniam naftos produktų ištekėjimui, ir automatinę signalizaciją. Ji signalizuoja apie gaudyklėje susikaupusio naftos produktų ribinio sluoksnio storį.

Pramoninių nuotekų valymo įrenginiai

Pramonėje sunaudojama nemažai vandens, o susidariusios nuotekos išsiskiria dideliu užterštumu organinėmis medžiagomis. Tokioms nuotekoms valyti įmonės specialistai rekomenduoja kombinuotus nuotekų valymo įrenginius. Kiekvienu atveju, žinant pradinius užterštumus ir nuotekų kiekius, valymo įrenginiai skaičiuojami individualiai. Šio tipo įrenginiai montuojami objektuose, kur vykdant technologinius procesus naudojamas vanduo – tai pieno, mėsos, žuvies, medienos, metalo, odos ir pan. pramonės įmonės.

Ne tik valymo įrenginiai...

Kad galėtumėte kuo geriau atsipalaiduoti ir pailsėti, įmonė siūlo savo gyvenamąją vietą papuošti gerai įrengtu baseinu, čiuožykla ar tam tikra atrakciono detale. Įvairių matmenų bei formų baseinai ir nusileidimo kalneliai greitai surenkami, patvarūs, ekonomiški ir patogūs. Pagaminti iš ilgaamžės, atsparios atmosferos poveikiui medžiagos. Jos paviršiaus lygumas prilygsta stiklo paviršiui, gerai slysta. Be to, yra padengtas specialiomis dervomis, kurių spalvų paletė suteikia galimybę net įnoringiausiam klientui išsirinkti gaminio spalvą. Pagal užsakovo pageidavimus gali būti gaminami antžeminiai arba įleidžiami į žemę baseinai. Taip pat UAB „Traidenis“ gamina įvairias talpyklas, priešgaisrinius rezervuarus ir kt. gaminius iš stiklaplasčio.

Ką daryti, kai nėra centralizuotų kanalizacijos tinklų?

Geriausia išeitis – biotualetas, kuriame žmogaus išmatos yra kaupiamos ir kompostuojamos, o ne nuplaunamos vandeniu. Biotualetas gali būti įrengiamas tiek gyvenamajame name, tiek viešose vietose. Ventiliacijos vamzdis gali būti prijungtas prie namo ventiliacijos arba per stogą išvestas į lauką. Žmogus, naudodamasis biotualetu, per metus vidutiniškai sutaupo 20 m³ geriamojo vandens. Neskleidžia nemalonių kvapų, net juo naudojantis, kadangi oras nenutrūkstamai įtraukiamas į ventiliacijos vamzdį. Tai puikus pasirinkimas sodo nameliuose.

yra Kita
Pažabotas vandens gyvybingumas ir nenuspėjamumas