Pelėsiui atsirasti palankias vietas galima nustatyti ir termovizoriaus pagalba

Atšalus orams ir gavus pirmąsias sąskaitas už šildymą daugelis susimąsto apie būdus didinti pastatų ir jų dalių energinį efektyvumą. Nors būsto remonto ar kitų pagerinimų geriausia imtis šiltuoju metų periodu, žiema yra labai palankus metas pastatų diagnostikai atlikti.
 
Vienas tokių diagnostikos būdų, kuris nereikalauja intervencijos į konstrukcijas ir nepadaro jokios žalos, yra termovizinis tyrimas. Termovizorius fiksuoja kūnų skleidžiamus infraraudonuosius spindulius ir juos versdamas į elektrinius signalus sudaro paviršių temperatūrų žemėlapį. Esant dideliam lauko ir vidaus temperatūrų skirtumui (15O C ir daugiau), toks temperatūrų žemėlapis yra nevienalytis ir jį analizuojant specialia programine įranga galima nustatyti silpnąsias pastato vietas. Dėl nepakankamo konstrukcijų apšiltinimo tokios vietos peršąla, jose susidaro ilginiai šilumos tilteliai, kas lemia gausų vandens kondensavimąsi ant šių paviršių. Sudrėkus sienoms, jose pradeda veistis pelėsiniai grybeliai, jie skleidžia nemalonų kvapą, palieka tamsias dėmes ant sienų, lubų ar apmušalų, gali alergizuoti organizmą. Svarbu kaip galima anksčiau atlikti diagnostiką ir imtis veiksmų.

Pelėsis ant sienų gali atsirasti dėl per didelės patalpų santykinės drėgmės. Pasak UAB Miesto renovacija direktoriaus Mindaugo Šimkaus, atliekant termovizinį tyrimą dažnai kartu matuojamas ir santykinis patalpų drėgnis bei CO2 koncentracija ore, siekiant išsiakinti, ar patalpos yra pakankamai vėdinamos. Kompleksinė diagnostika leidžia nustatyti tikrąją šios dažnai pasitaikančios pastatų ligos atsiradimo priežastį ir imtis reikiamų veiksmų.

UAB Miesto renovacija yra nepriklausoma pastatų energetikos konsultacijų ir inžinerinio projektavimo bendrovė, veikianti nuo 2008 metų. Įmonė atlieka pastatų diagnostiką bei energetinius auditus, energinio naudingumo sertifikatus, modernizavimo investicijų projektus, rengia inžinerinių sistemų techninius projektus.
yra Kita
Pekino paveldosaugininkai skelbia pavojaus signalą