Per pasaulį keliaujanti „Alessi“ paroda pasieks ir Lietuvą

Vieno ryškiausių italų dizaino įkvėpėjo – virtuvės aksesuarų gamintojo „Alessi“ – indėlis į praėjusio šimtmečio dizaino istoriją bus pristatytas 60 metų laikotarpį aprėpiančioje parodoje, kuri liepos mėn. pasieks Vilnių, o rugpjūtį – Klaipėdą.  Paroda „60 years of Alessi“ nuo 2005 m. gruodžio mėn. keliauja per visus pasaulio žemynus.
 
Galimybes atvežti šią parodą į Lietuvą sudarė sėkmingas „Italų dizaino namų“ ir vieno žymiausių Italijos dizaino eksportuotojo „Alessi“ bendradarbiavimas, trunkantis aštuonerius metus.
 
„Daugelis „dizaino fabriku“ vadinamo „Alessi“ sukurtų virtuvės aksesuarų tapo dizaino istorijos dalimi, įkvėpė naujiems industrinio dizaino pokyčiams. Būtent juos ir iliustruoja šešis praėjusio amžiaus dešimtmečius pristatanti paroda“, - teigia „Italų dizaino namus“ valdančios UAB „Spekas“ ir ko direktorius Fulvio Cancelli.
 
Kiekvieno dešimtmečio dizaino tendencijas, pristatomas parodoje, atspindi ne tik tais metais sukurti geriausi „Alessi“ gaminiai, bet ir esminiai Italijos bei pasaulio kultūros įvykiai. Pavyzdžiui, 5-asis dešimtmetis siejamas su italų žvaigždės aktorės Sofijos Loren atradimu ir Niujorke atidarytu Guggenheimo muziejumi.
 
6-ąjį dešimtmetį simbolizuoja pirmoji žmogaus kelionė į mėnulį ir „Beatles“ muzika, 7-ąjį – hipių revoliucija ir Pompidou centro atidarymas Paryžiuje. Aštuoniasdešimtieji siejami su kultiniu filmu „9 ½ savaitės“ ir italų Prêt-à-Porter mados bumu.
 
9-ajame dešimtmetyje pasaulio kultūrai didžiausią įtaką padarė internetas, dizaino istorijai - Ispanijoje, Bilbao mieste, sukurtas įspūdingas Guggenheimo muziejaus pastatas.
 
Tuo tarpu paskutinio XX a. dešimtmečio „Alessi“ gaminiai siejami su 2001 m. lapkričio 11 d. įvykiais Niujorke ir Europos Sąjungos piniginio vieneto – euro – įvedimu.
 
„Alessi“ parodoje pristatomi tokių dizaino grandų kaip Alessandro Mendini, Philipe Starck, Michael Graves, Stefano Giovannoni sukurti virtuvės aksesuarai: kavos ir arbatos servizai, sulčiaspaudės, stalo įrankiai, dubenys ir kt.
 
Paroda bus demonstruojama š.m. liepos 5-26 d. baldų salone „Italų dizaino namai“, Vilniuje ir rugpjūčio 5-31 d. baldų salone „Autentic“, Klaipėdoje.
 
Be „Alessi“ prekės ženklo „Italų dizaino namai“ Lietuvoje atstovauja daugiau kaip 20 prabangių itališkų baldų gamintojų, tarp kurių – „Poltrona Frau“, „Flexform“, „Snaidero“, „Valcucine“, „Misura Emme“, „Flou“, „Ultom“, „Kastel“, „Meson’s“ ir kiti.
 
Dizaino fabriko „Alessi“ istorija
 
  • Vieną pagrindinių itališko dizaino ambasadorių - „Alessi“ kompaniją -1921 m. įkūrė dabartinio šios kompanijos savininko prosenelis Giovanni Alessi. „Alessi“ šeimos valdomos gamyklos vieta nedideliame Italijos miestelyje Omegna, prie Orta ežero, nepasikeitė nuo pat jos įkūrimo laikų. Giovanni Alessi pasižymėjo kaip gabus tekintojas, kuris buvo paskutinis garsios amatininkų giminės palikuonis. Jo dirbtuvėse kelis dešimtmečius ypatingai preziciškai gamintus vario, žalvario ir nikeliu dengto sidabro dirbinius pamėgo ne tik aplinkinių vietovių, bet ir visos Italijos gyventojai. Daugelis pirmuoju „Alessi“ gyvavimo laikotarpiu pagamintų produktų – 1921-ųjų sidabrinis kavos ir arbatos servizas, 1926-ųjų žalvarinė gertuvė, 1929-ųjų sidabrinis sūrio padėklas ir stiklinės pienui – tapo daugelio Italijos šeimų relikvija.
  • „Alessi“ gamykloje dizainas (taip, kaip jis suprantamas šiandien) pradėtas kurtas tik ketvirtajame dešimtmetyje, kai šeimos verslą į savo rankas perėmė vyriausiasis Giovanni sūnus Carlo Alessi, turėjęs industrinio dizaino specialisto diplomą. Jo sukurtas „Bombe“ kavos ir arbatos servizas tapo pirmosios Italijos dizaino eros archetipu. Vėliau Carlo į kompaniją ėmė kviesti laisvai samdomus profesionalus dizainerius, tarp kurių buvo Carlo Mazzeri, Luigi Massoni, Anselmo Vitale. Jų sukurtais gaminiais prekiaujama iki šiol.
  • 1970 m. Carlo perleidus „Alessi“ vairą trims savo sūnums, „Alessi“ išaugo iki tarptautiniu mastu pripažinto italų „dizaino fabriko“, sėkmingai plėtojančio veiklą iki šiol. Šiandien „Alessi“ išsiskiria kaip kompanija, sugebanti suderinti industrinės gamybos kokybę su naujausiomis dizaino koncepcijomis, todėl dažnai yra vertinama ne kaip virtuvės aksesuarų gamintoja, o kaip „taikomųjų menų tyrimo laboratorija“.
  • 2000 m. žymėjo naują „Alessi“ etapą – iš virtuvės aksesuarų gamybos savo žinias šios bendrovės dizaineriai perkėlė į kitų industrinės gamybos sričių dizainą: rankinių laikrodžių (bendradarbiavo su Japonijos kompanija „Seiko“), voniai skirtų produktų (su šveicarų kompanija „Laufen“, suomių „Oras“ ir italų „Inda“), bevielių telefonų (su vokiečių „Siemens AG“), automobilių (su italų „Fiat“ buvo kurtas modelis „Panda“), tekstilės, keraminių plytelių ir kitų.
  • Paskutinis „Alessi“ projektas – tai 4 virtuvės modeliai, kurie buvo kurti kartu su prestižiniu italų virtuvių gamintoju „Valcucine“. Alessandro Mendini sukurtos naujosios virtuvės buvo pristatytos šių metų Milano parodoje, kurioje išsiskyrė žaismingu dizainu, daugybe formų ir spalvų.
  • Pradėjusi gamybą nuo tauriųjų metalų, „Alessi“ kompanija šiandien gamina medžio, porceliano, keramikos, stiklo, krištolo, elektronikos gaminius. Juos nuo kompanijos įkūrimo pradžios gamino daugiau nei 200 dizainerių, iš kurių labiausiai paminėti verta Ettore Sottsass, Richard Sapper, Achille Castiglioni, Aldo Rossi, Michael Graves, Massimo Morozzi, Philippe Starck, Stefano Giovannoni, Guido Venturini, Enzo Mari, Jasper Morrison, Mark Newson, Ron Arad.
  • Ypatingas vaidmuo „Alessi“ gyvenime teko garsiam italų dizaineriui Alessandro Mendini, kuris kompaniją dizaino klausimais konsultuoja nuo 1979 m.
  • Šiandien „Alessi“ kompanijoje dirba virš 500 žmonių, per dieną jos gamykloje pagaminama per 7500 metalo dirbinių. „Alessi“ produkcija eksportuojama į 60 pasaulio šalių, eksportas sudaro du trečdalius viso bendrovės pelno. „Alessi“ bendrovės išskirtinis dėmesys dizainui lėmė, kad ir jos produkcija vartotojams pristatoma ypatingai: specifinį unifikuotą parduotuvių dizainą 1997 m. sukūrė jau minėtas A. Mendini. „Alessi“ parduotuvėse tarsi stebuklių kambariuose (kurių koncepcija perimta iš renesanso ir baroko laikų) kiekvienam gaminiui yra skirtas tam tikro personažo vaidmuo ir funkcijos. Taip parduotuvėse kuriama stebuklinė pasaka, kurios pagrindiniai herojai – „Alessi“ kamščiatraukiai, druskinės, pipirinės, kavos ir arbatos servizai.
yra Kita
Per metus labiausiai atpigo gyvenamųjų pastatų statyba