Praradusiems artimuosius

Netekties akimirka

Vienas iš sunkiausių momentų kiekvieno žmogaus gyvenime. Akivaizdu – tai pačio aukščiausio lygio stresinė situacija, tad susitvarkyti su ja gali tikrai ne kiekvienas. Bet kuriuo atveju mirus artimam žmogui, reikia organizuoti jo laidotuves.
Laidotuvės – paskutinis pagarbos pareiškimas mirusiajam ir jo šeimai. Jos turi būti aukščiausio lygio, todėl nereiktų pasimesti ir kibti į organizavimą.
1 patarimas: organizacinių reikalų paskirstymas
Vienas žmogus iš velionio aplinkos suorganizuoti labai iškilmingas laidotuves greičiausiai nepajėgus. Ypač, jei mirusysis yra jo artimasis. Norint suorganizuoti puikias laidotuves reikia profesionalių organizatorių. O kur tokius gauti iš velionio artimųjų tarpo? Samdant profesionalius organizatorius, kurie užsiima tuo kiekvieną dieną, daugumos nesklandumų bus išvengta, o laidotuvės vyks sklandžiai ir be jokių netikėtumų. Aišku, galima organizuoti viską ir patiems, tačiau tam reikės daug fizinių ir dvasinių jėgų. Laidotuvių organizacija yra gana sudėtinga, čia reikia dirbti su žmonėmis, transportu, įvairiomis institucijomis. Profesionalios ritualinės paslaugos - pasirūpina viskuo.

Svarbios smulkmenos

Per laidotuves susirenka daug ir skirtingų žmonių. Kai kurie jų susigraudina tik prie karsto, nes velionį pažinojo mažai, o gal tik palaiko kompaniją kitiems jį pažinojusiems. Visi žmonės yra linkę dalintis savo įspūdžiais ir patirtimi laidotuvių organizavimo srityje, todėl kartais jų kalbos artimuosius gali netyčia įžeisti. Nereiktų sudaryti jiems pakankamai progų manipuliuoti tokia informacija. Tam reikia atkreipti dėmesį į nedideles, bet svarbias smulkmenas - žvakes, informacijos lapelį svečiams, aukų dėžę, nuorodas ir t.t.
Smulkmenos apkalbamos labiausiai, o emocingoje aplinkoje papildoma įtampa tikrai nereikalinga.

Tradicijų versijos

Laidotuvių tradicijos skiriasi kiekviename mieste ir net kaime. Net ir šeimose būna skirtingos. Organizatoriams reikia aiškiai susitarti, pagal kokias tradicijas vyks laidotuvės. Ypač, jei velionis nebuvo labai tikintis arba turėjo nestandartines pažiūras. Tradicijos turi būti parinktos pagal šeimos finansinę situaciją, nes laidotuvės kainuoja nemažai pinigų.
Beje, čia reiktų nuspręsti, ar velionis bus kremuojamas, ar laidojamas standartiniu būdu.

Laidojimo namai

Lietuviškos tradicijos dažnai veda laidojimo procesiją į namus. Ten sukeliama daugybė nepatogumų gyvenantiems, todėl laidojimo namai yra kur kas geresnis variantas. Gal ne pats pigiausias, tačiau patogumai yra garantuoti.
Laidojimo namuose yra sukurta speciali pagarbi atmosfera, yra poilsio kambarys, speciali vieta sėdėjimui, ir t.t. Viskas čia paruošta vienam tikslui, todėl, nereikės stebėti, kaip šalia virtuvėje šeimininkės ruošia maistą, o prie tualeto išsirikiuos eilutė...

Aukos

Jau kviečiant žmones į laidotuves reiktų pranešti, ar pageidaujate gėlių, ar aukos. Gėlių vainikas kainuoja 30-50 eurų, tad tuos pinigus velionio giminės ir pažįstami galėtų tiesiog įdėti į vokelį ir įteikti artimiesiems.
Artimiausi žmonės pasirūpins gėlėmis, o svečiams geriau nešti aukas. Kokios jos turi būti? Tai labai individualu. Artimieji džiaugsis vokelyje radę ir 30 ir 50 ir 100 eurų nuo didelės šeimos. Visos aukos yra labai reikalingos, jei velionis išėjo netikėtai, nes artimieji negalėjo pasiruošti tokiam renginiui.
Organizuoti laidotuves yra be galo sunku. Dėl to daugelis atsisako šios naštos ir viską patiki profesionaliems laidotuvių namams, kurie pasirūpina viskuo – nuo gėlių, iki mirties dokumentų sutvarkymo, pašalpų paėmimo iš SODROS ir kitų institucijų. Čia dirba profesionalai, kurie sugeba užjausti, bet tuo pačiu ir puikiai atlieka savo darbą. Viena tokių įmonių Rytų Lietuvoje – Stiliaus Namai Ignalinoje.

 

 

yra Kita
5 esminiai faktai apie jūsų įmonės kibernetinį saugumą