Pratęsta sutartis su EIB suteikia galimybes daugiabučius modernizuoti kvartalais

Praeitą savaitę Šiaulių bankas, pirmasis iš Lietuvoje veikiančių komercinių bankų, pasirašė sutartį pratęsti bendradarbiavimą su Europos investicijų banku (EIB) dėl daugiabučių namų atnaujinimo programos pagal „JESSICA“ finansavimo modelį. Pagal šią sutartį bankui papildomai numatyta skirti 41,4 mln. litų.

Pasak aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, šis svarbus susitarimas ne tik suteikia palankias galimybes gyventojams atnaujinti savo senus daugiabučius, bet ir sudaro sąlygas spartinti patį renovacijos procesą, įtraukiant į jį savivaldą. Tokia paskola leidžia pradėti modernizuoti namus nebe pavieniui, o kvartalais. Savivaldybės turės palankias sąlygas vykdyti kompleksinius pastatų, gyvenamųjų kvartalų modernizavimo ir infrastruktūros projektus. „Tikimės, kad Šiaulių banko pavyzdžiu paseks ir kiti komerciniai bankai, prisiimdami svarbų ir reikalingą finansinio tarpininko vaidmenį“, – sakė viceministrė.
 

Vienas pagrindinių naujojo finansavimo modelio privalumų yra tai, kad lengvatinius kreditus būstui atnaujinti galės gauti ne tik butų ar kitų patalpų savininkai, bet ir bendrojo naudojimo objektų valdytojai – daugiabučio namo savininkų bendrijos arba namus administruojančios įmonės, viešosios įstaigos ir kiti savivaldybių paskirti už projekto įgyvendinimą atsakingi asmenys.

Šiaulių bankas daugiabučių namų renovaciją pagal atnaujintą sutartį su EIB finansuos ypač palankiomis sąlygomis. Kreditai bus teikiami laikotarpiui iki 20 metų su fiksuotomis 3 proc. palūkanomis. Jiems gauti nereikės pateikti užstato ar įsigyti draudimą. Siekiantiems racionaliai naudoti energijos išteklius ir įgyvendinantiems daugiabučių modernizavimo projektus bus teikiama ir palanki valstybės parama, kompensuojant dalį investicijų.

yra Kita
Pratęsiamas plytų „Laisvės keliui“ rezervavimo laikas