Pristatytos „Pilkington“ naujovės

Vakar verslo pramogų ir sporto centro „Forum Palace“ konferencijų salėje vykusio seminaro metu specialistams buvo pristatyti pasaulinės skaidraus stiklo lyderės, vienos stambiausių stiklo ir stiklo paketų gamintojos, britų kompanijos „Pilkington“ šilumą izoliuojantys, saulę kontroliuojantys, savaime besivalantys bei saugūs stiklai. Kompanijos atstovai seminaro dalyviams pristatė šiuolaikinio „Pilkington“ stiklo rūšis, jų ypatybių bei taikymo privalumus, pateikė paskutiniųjų įgyvendintų projektų pavyzdžius.
 
1826 m. Didžiojoje Britanijoje įkurta kompanija „Pilkington“ šiandien laikoma viena didžiausių pasaulio stiklo bei stiklo produkcijos gamintojų. 2006 m. kompanijos pardavimai siekia beveik 2 milijonus, o apyvarta viršija 7 milijonus eurų. Kompanijos atstovybės įkurtos 130 pasaulio šalių.
 
Būtent „Pilkington“ 1952 m. sukūrė vadinamają „float“ stiklo gamybos technologiją. Šiandien šis stiklo gamybos procesas laikomas standartiniu aukštos kokybės stiklo lakštų gamybos metodu. Šiuo metu pasaulyje yra 320 „float“ stiklo gamybos linijų, įskaitant šiuo metu statomas bei planuojamas. Iš šių linijų britų kompanija valdo 26 ir dalyvauja dar  9 administravime.                          
 
Seminaro dalyvius pasveikinusi kompanijos atstovė Lietuvoje Alma Latvytė padėkojo stiklo paketų gamintojams, aliuminio kompanijoms, architektams bei projektuotojams už suteiktą pasitikėjimą kompanijos produkcija. „Kaip žinia Lietuvoje ekonominė padėtis kasmet pastebimai gerėja, užsakovų požiūris keičiasi, todėl esu visiškai įsitikinusi, kad sutelkę mūsų visų pastangas ir kitais metais mes tikrai galėsime pasiūlyti Lietuvos statybų rinkai patį tobuliausią, pažangiausią ir visais atžvilgiais geriausią produktą“, ­− teigė  A. Latvytė.
 
Senminaro dalyvius pasveikino "Pilkington" atstovė Lietuvoje Alma Latvytė
 
Į seminarą atvykęs „Pilkington“ vadovas Lenkijoje Piotras Oleszynskis aptarė kompanijos stiklų tipus, kategorijas ir galimybes. Pranešėjas seminaro dalyviams pristatė keletą temų: „Europos rinkos – saulės kontrolės stiklai, galimybės ir technologiniai iššūkiai“, „Pilkington Eclipse Advantage“ – asortimentas, technologinės naujovės“ bei „Pilkington Suncool“ – moderniausios kryptys“. P. Oleszynskio teigimu, kad suprastume koks didelis „Pilkington“ gaminių spektras, tikslinga pastebėti, jog kompanija siūlo net per 50 skirtingų gaminių kategorijų, apjungiančių saulės kontrolės, šilumos izoliacijos, apsaugos nuo ugnies, garso izoliacijos, saugumo ir saugos sprendimus, savaime nusivalantį, dekoruotą, lenktą U raidės formos stiklus bei specialiai tam tikroms konstrukcijoms gaminamą stiklą.
 
Kompanijos atstovas Lenkijoje Piotras Oleszynskis aptarė „Pilkington“ stiklų tipus, kategorijas ir galimybes
 
Kompanijos atstovo teigmu, svarbu skirti saugos ir saugumo kategorijas, kurios susijusios su skirtingais vidaus ir aplinkos aspektais. „Tik tuomet galime tikėtis suprasti sprendimų svarbą ir pasirinkti tinkamą produktą, atsižvelgiant į tam tikras sąlygas. Pavyzdžiui, neretai dar pasitaiko atvejų, kai saugumas ir sauga laikomi ta pačia sąvoka. Kai tuo tarpu saugumas turi būti suvokiamas kaip susižeidimo prevencija (grūdintas, laminuotas stiklas), o saugos kategorijai priskiriami produktai, apsaugantys nuo to, kas vyksta už stiklo (lauke). Tai kulkoms ar net bomboms atsparus stiklas“, − teigė P. Oleszynskis.
 
P. Oleszynskis išsamiai aptarė ir „Pilkington Eclipse Advantages“ privalumus. Jo teigimu, šis stiklas pasižymi tuo, kad yra padengtas itin tvirta danga, jame dera saulės apsaugos bei šilumą izoliuojančios ypatybės, aukštas pralaidumas šviesai, mažas atspindėjimo laipsnis, „antibliko efektas“ ir aiški, vienalytė spalva. Iš šio stiklo spalvų gamos galima rinktis žydrą, bespalvį, bronzinį, pilką, žalią ar mėlynai žalią atspalvį.
 
Savo ruožtu britų atstovas Ianas Spokesas aptarė „Pilkington Activ“ naujoves, praktiškumą ir privalumus. Pristatė naują tokių langų sandarinimui skirtą medžiagą, o savo pasakojimą iliustravo realizuotų projektų nuotraukomis bei jų komentarais.
 
Britų atstovas Ianas Spokesas aptarė „Pilkington Activ“ naujoves, praktiškumą ir privalumus
 
„Pilkington Activ“ − pirmasis pasaulyje savaime nusivalantis stiklas. Jis išnaudoja gamtinius procesus ir suteikia galimybę išvengti varginančio, kartais pavojingo, o dažnai – brangaus stiklų valymo proceso. Stiklas padengtas ypatinga danga, atliekančia dvi funkcijas: teršalų skaidymą ir nešvarumų pašalinimą. Dienos šviesoje ši danga reaguoja su ultravioletiniais spinduliais skaidydama organinius teršalus. Lietaus vanduo, tolygiai nutekėdamas žemyn, nuplauna purvą nuo stiklo − taip išnaudojamas fotokatalizės procesas. Vėliau stiklą pradeda veikti vanduo. Stiklas – hidrofilinis, todėl vanduo jo paviršiumi nuteka ne lašais, o lygia srove. „Pilkington Activ“ – neseniai dar buvusi fantastika, dabar jau turi realią kainą ir, beje, ganėtinai patrauklią. Paskutinysis išradimas šioje srityje − savaime besivalantis, nuo saulės apsaugantis, mėlynos spalvos stiklas „Pilkington Activ Blue“.
Pranešėjas iš Lenkijos Mariuszas Pruszko pristatė ugniai atsparų stiklą „Pilkington Pyrostop“ ir „Pilkington Pyrodur“ − pasyvius ir aktyvius ugniai atsparaus stiklo sprendimus. Jo teigimu, kompanijos „Pilkington“ gaminamas ugniai atsparus stiklas itin efektyvus. Jis pasižymi efektyvia izoliacija ir gerokai sumažina šilumos spinduliavimą. „Pilkington Pyrostop“ atsparumas ugniai 180 min, o „Pilkington Pyrodur“ – iki 60 min.
 
Lietuvos specialistams pristatyta pasaulinės skaidraus stiklo lyderės, vienos stambiausių stiklo ir stiklo paketų gamintojos, britų kompanijos „Pilkington“ produkcija
 
 
Tomas Lapinskas
yra Kita
Pristatytas Zahos Hadid Bukareštui suprojektuotas dangoraižis