Renovacijai skirti „Schiedel“ dvisluoksniai plieniniai kaminai

Statistikos departamento žiniomis, šiais metais per vienuolika mėnesių dėl krosnių, židinių ir dūmtraukių eksploatacijos taisyklių pažeidimų kilo daugiau kaip penki šimtai gaisrų. Tai beveik 4 proc. visų Lietuvoje kilusių gaisrų. Didžiausios Europos kaminų sistemų gamintojos – bendrovės „Schiedel“ – specialistų teigimu, tokius padarinius sukelia daugelis veiksnių: aplaidumas, neracionalus taupymas pasikliaujant deklaruojamais, tačiau nepatikrintais kokybės kriterijais, neužtikrinama prevencinė kaminų patikra ir pan. Todėl „Schiedel“ atstovai kviečia atkreipti dėmesį į šias problemas, kurios mūsų šaliai vis dar itin aktualios, ir siūlo rinkoje vyraujančių kaminų sistemų alternatyvą.

Kamino sistema pagal paskirtį

Atsižvelgiant į statybos objektų specifką, juose taikomos kaminų sistemos skirstomos į naujai statybai, senų pastatų restauracijai ir renovacijai skirtus sprendimus. Naujos statybos gyvenamuosiuose objektuose, norint užtikrinti kaminų sistemos funkcionalumą ir patvarumą, „Schiedel“ specialistai primygtinai siūlo taikyti keraminių kaminų sistemas, tačiau pripažįsta, kad toks sprendimas ne visuomet racionaliausias. Tam tikrais atvejais vieninteliu optimaliu sprendimu gali tapti plieninis kaminas, ypač kai kalbama apie pastatų atnaujinimą, ar tais atvejais, kai reikia sumontuoti laikinus, pristatomus kaminus ir pan. Be to, ir kamino kaina tokio pobūdžio pastatuose dažnai tampa itin aktuali.
 
Tačiau kaina – ne vienintelis kriterijus. Kai kuriais atvejais plieninis kaminas tampa neišvengiamas, pavyzdžiui, tuomet, kai to reikia dėl konstrukcinių sprendimų – kai svarbus kamino konstrukcijos svoris (dėl didesnio svorio keraminį kaminą ne visur galima sumontuoti skirtingai nuo dvisluoksnio plieninio kamino). Be to, jei kaminą tektų montuoti esant neigiamai temperatūrai, vienintelė alternatyva – nerūdijančiojo plieno dvisluoksniai kaminai.
 
Dvisluoksnius plieninius kaminus paprastai siūloma taikyti tuomet, kada pastate esančiame sename kamine negalima sumontuoti keraminio įdėklo. Pavyzdžiui, kai senasis mūrinis kaminas per siauras ir jame neįmanoma sumontuoti įdėklų, o visiškai jį nugriauti ir pakeisti nauju keraminiu moduliniu kaminu gana sudėtinga arba tam gali prireikti itin didelių investicijų (teks dar kartą atlikti apdailą ir pan.).
Tokiais atvejais paprasčiausias ir veiksmingiausias sprendimas – sumontuoti dvisluoksnį plieninį kaminą, tvirtinamą ant fasado ir prijungiamą prie šildymo įrenginio.
 
Vienas iš „Schiedel“ nerūdijančiojo plieno kaminų sistemų „ICS 25“ ir „ICS 50“ pranašumų – vietoj paprastai tokių kaminų sistemoms taikomos mineralinės arba akmens vatos naudojama izoliacinė medžiaga „Superwool“, kurios izoliacinės ypatybės gerokai pranašesnės nei minėtųjų. Šis izoliacinis sluoksnis dvisluoksniam plieniniam kaminui suteikia itin didelį atsparumą aukštai temperatūrai, viršijančiai 1 000 ºC. „Schiedel“ plieninių kaminų sistemas galima taikyti su įrenginiais, kurių išmetamųjų dujų slėgis siekia net iki 200 Pa (priverstinio šildymo
sistemose).

Kaip ir visai kitai „Schiedel“ produkcijai, plieniniams kaminams suteikiami reikiami sertifkatai, atliekami įvairūs bandymai, be to, skirtingai nei tradicinėms plieninių kaminų sistemoms, kurių garantinis laikas siekia vos 3–5 metus (o kartais ir visai nesuteikiamas), „Schiedel“ plieniniams kaminams suteikiama net dešimties metų garantija. Be abejo, ši garantija negalioja tais atvejais, kai dėl netinkamos kamino priežiūros užsiliepsnoja suodžiai. „Schiedel“ specialistų teigimu, pagaminti plieninio kamino, kuris išsiskirtų tokiomis didelėmis atsparumo temperatūros pokyčiams ypatybėmis kaip šamotinės keramikos produktai, neįmanoma. Bandant pagaminti aukštai temperatūrai atsparų plieną, jis tiesiog praranda atsparumą korozijai ir atvirkščiai, taigi šių dviejų ypatybių plieniniuose kaminuose iki šiol nėra pavykę suderinti.
Norint, kad plieninis kaminas veiktų patikimai, jam būtina itin kruopšti priežiūra, taip pat reikia užtikrinti, kad jame nesirinktų suodžių.
 
Itin svarbu, kad, prieš pradedant eksploatuoti, kaminų sistema būtų įvairiai išbandyta. Skirtingai nei daugelis analogiškų Lietuvos rinkoje siūlomų produktų, bendrovės „Schiedel“ produkcija kruopščiai ištiriama visuose gamybos etapuose, apgalvoti visi sistemų niuansai, nepaliekama neišbaigtų detalių. Tvirtinant sistemos patikimumą, mūsų šalyje dažnai įprasta daug kur užmerkti akis ir pasitenkinti vien deklaruojama kokybe. Pavyzdžiui, dėl bandymų brangumo dažnai neatliekama atsparumo korozijai testų, tiesiog nurodoma, kad kamino sistemoje naudojamas 316 L plienas, tačiau net patys tokių kaminų gamintojai ir montuotojai negali būti tikri, pavyzdžiui, dėl siūlių suvirinimo kokybės, o juk tai tokia pat svarbi sistemos sudedamoji dalis kaip ir visos kitos. Tačiau iki šiol daugelį tenkina sertifkate nurodomas ženklas „Vm“, reiškiantis, švelniai tariant, gana neapibrėžtą sąvoką – „bandymais neįrodytas atsparumo korozijai rodiklis“.
„Schiedel“ dvisluoksniai plieniniai kaminai išsiskiria ypatingu sandarumu, visos kaminų jungtys montuojamos itin sandariai. Todėl ištikus pirmam suodžių gaisrui, kaminas tikrai išlaikys savo stabilumą ir sandarumą, o gaisro pavojus bus sumažintas iki minimumo, tačiau po suodžių gaisro jį, kaip ir bet kokį kitą plieninį kaminą, būtina keisti arba atlikti patikrinimą, štai kodėl svarbu pasirūpinti jo priežiūra.
 
„Schiedel“ plieninių kaminų sistemos „ICS 25“ ir „ICS 50“ skiriasi izoliacinio sluoksnio storiu. Jų pasirinkimas priklauso nuo eksploatacinių ypatybių: sistemos „ICS 25“ kaminai taikomi tuomet, kai jie montuojami prie dujinių, dujinių kondensacinių ar skystojo kuro katilų, o prie kietojo kuro katilų, kurių sistemoms būdinga aukšta temperatūra, ir tam, kad išorinis kamino paviršius būtų kuo vėsesnis, būtinas storesnis izoliacinis sluoksnis. Tuomet puikus pasirinkimas – sistemos „ICS
50“ kaminai.

Be to, „Schiedel“ plieniniai kaminai lengvesni nei tradiciniai: „ICS 25“ kaminų 25 mm izoliacinis sluoksnis atstoja 32–35 mm mineralinės akmens vatos sluoksnį, o kalbant apie kietojo kuro katilams skirtą sistemą „ICS 50“ reikėtų pabrėžti, kad tokio storio izoliacinio sluoksnio, išsiskiriančio minėtomis ypatybėmis, analogų mūsų šalies rinkoje nėra.

Dėmesys saugumui ir patikimumui

„Schiedel“ plieninių kaminų sistemos „ICS 25“ ir „ICS 50“ išsiskiria nesudėtingu montavimu, net gerokai paprastesniu nei „Schiedel“ keraminių kaminų. Montuojant atskiros kamino sistemos dalys tiesiog suneriamos ir sutvirtinamos sąvaržomis, nereikia klijuoti, kniedyti ar atlikti kitų panašių darbų. Be to, „Schiedel“ plieninius kaminus derinant su įdėklų sistema „Prima Plus“, suteikiamos visos reikiamos alkūnės, jungimo elementai ir pan.
 
Montuojant taikoma speciali izoliacinio sluoksnio pildymo technologija – sunėrus vamzdžius atsiradęs tarpas užpildomas izoliacine medžiaga pasitelkus vadinamąjį užpylimo principą. Taip izoliacinis sluoksnis užpildomas tolygiai ir itin sandariai, be to, skirtingai nei dažnai nutinka montuojant tradicinius plieninius kaminus, nesukrinta. Ir pačios kamino dalių jungtys pagamintos taip, kad sunėrus vamzdžius susijungtų ir skirtingos izoliacinės dalys, todėl nelieka jokių izoliacinio sluoksnio spragų. Tai ypač aktualu trišakiams, kurių pranašumas tas, kad jie monolitiniai, tačiau paprastai izoliuojant akmens vata nepavyksta jų tolygiai užpildyti, todėl jie dažnai išdega, tampa gaisrų priežastimi, ypač kietojo kuro katilų sistemose.
 
„Schiedel“ specialistai apgalvojo ir tai – šiuose kaminuose trišakiai tolygiai „užpučiami“ izoliaciniu sluoksniu ir nesukrinta, nes medžiaga „Superwool“ labai tanki. „Schiedel“ plieninių kaminų (vidinis plienas – 316 L, išorinis – 304 L) jungtys ne tik užtikrina sistemos patvarumą, bet ir vidinės plieno dalies judėjimą esant aukštai temperatūrai. Atskiri kamino elementai užleidžiami vienas ant kito ir užtikrinama, kad kondensatas nepatektų į sistemą ir nutekėtų žemyn, o esant aukštai temperatūrai (pavyzdžiui, suodžių gaisro metu), kamino elementai plečiasi neprarasdami sandarumo. Paprastai kalbant, kaminas apsaugomas nuo to, kad, esant per didelei temperatūrai, kai kamino elementai plečiasi vertikalia kryptimi, o viršuje kaminą laikančios gembės tam priešinasi, vidinis įdėklas negalėtų judėti ir nebūtų suardytas. Priešingu atveju kyla dar didesnis gaisro pavojus.
 
„Schiedel“ plieninių kaminų sistemų kaina nuo rinkoje esančių kitų plieninių kaminų vidutinės kainos skiriasi vos 10–15 proc., o bendrovės sprendimai, suteikiamos garantijos ir jos atstovų siūloma visapusė pagalba projektuojant ir konsultacijos montuojant pagrįstai leidžia „Schiedel“ sprendimams atsidurti pirmose pozicijose.
yra Kita
Renovacijai pradėti įkurtos savivaldybių įmonės atsimušė į sieną