Romanetės – aukso viduriukas tarp elegancijos ir praktiškumo

Neapsisprendžiantiems ką rinktis – užuolaidas ar roletus, yra išeitis – romanetės. Tai tarsi aukso viduriukas tarp didingumu ir elegancija išsiskiriančių šiuolaikinių užuolaidų ir paprastų, bet ne prastų, praktiškų roletų. Romanetės yra itin mėgstamas pasirinkimas šiuolaikiniame, moderniame interjere, tačiau ką apie jas žinome?

Nors gali susidaryti įspūdis, kad romanetės yra šių dienų interjero dizainerių idėjų vizualizacija, tačiau iš tikrųjų romanečių istorija prasideda dar Romos imperijos laikais. Dar tuomet romėnai sugalvojo, kad užuolaidas galima sutraukti į viršų tuomet kai jos yra nereikalingos. Taip jos netrukdo, į kambarį įleidžia dienos šviesą, o atrodo elegantiškai susibangavusios horizontaliomis klostėmis virš lango ar praėjimo. Romėniškomis užuolaidomis dažnai vadinamos romanetės naudoja specialų mechanizmą, kuris leidžia audinį sulankstyti į klostes ir susikelti į virš lango esantį plotą, arba tiesiog susiklostuoja lange, jei romanetės kabinamos lango rėme.

Istorija sukasi ratu ir štai po dviejų tūkstančių metų romanetės vėl ant bangos, lengvai pritaikomos bet kokiame interjere. Šiandien romanetės siuvamos iš šiuolaikiškų audinių, pradedant ploniausia organza, baigiant storu gobelenu. Romanetės gali atlikti tiek dieninių, tiek naktinių užuolaidų funkciją, dabar jau įmanona rasti ir romanečių „DUO“, kai ant vieno mechanizmo kabinamos tiek dieninės, tiek naktinės romanetės ir vadosi jų aukštis atskirai, tai labai praktiškas ir ekonomiškas sprendimas.

Taigi romanetės yra įdomus ir elegantiškas pasirinkimas, tačiau kokiais atvejais jos yra geriausias pasirinkimas? Į šį klausimą galima atsakyti apžvelgiant kelis pagrindinius romanečių privalumus.

  • Romanetės tinka tuomet, kai nenorima ilgų užuolaidų. Pagal klasikines interjero taisykles, užuolaidos turėtų būti ligi žemės, tačiau tai tinka ne visais atvejais, nes užuolaidos uždengia radiatorius, liečiasi arba yra užspaustos šalia esančių baldų. Tuo tarpu romanečių ilgis nėra apibrėžtas, gali būti pats įvairiausias, dažnai jos tiesiog suklostuotos iki palangės, ne žemiau. Pakelta romanetė susiklosto į 20-30 cm juostą virš lango, o nuleidžia tokio ilgio kokio norisi būtent tą dieną.
  • Romanetės idealus pasirinkimas nemėgstantiems prisirišti prie interjero. Jei mėgstate dažnai perplanuoti kambarius, priklausomai nuo metų laikų keisti interjero akcentus, tuomet romanetės lengviausiai keičiamos. Galima tiesiog kaskart įsigyti papildomą audinį derantį prie kuriamo interjero ir jį keisti. Romanetę lengva pakeisti ir patiems, nereikia specialistų pagalbos. Kadangi romanečių audinys gali būti pats įvairiausias, raštų ir tekstūrų galybė leidžia kurti neįtikėtinus interjero derinius.
  • Romanetės gali padėti vizualiai padidinti kambario erdvę. Užuolaidos dengia ne tik langą, jos jį įrėmina, todėl užuolaidomis dengiamas gerokai, kartais du, tris kartus didesnis nei lango plotas. Tas vizualiai sutraukia bei užgriozdina mažų kambarių erdves. Tuo tarpu romanetės montuojamos apie 30 cm virš lango arba lango rėme, todėl yra minimaliai dengiančios ir eikvojančios kambario erdvę.
  • Romanetės - tai elegantiškas vaizdas už mažesnę kainą. Romanečių pagaminimui reikia daug mažiau audinio nei reikia užuolaidoms. Todėl jų kaina daugeliu atveju yra gerokai mažesnė nei užuolaidų.

Išbandę romanetės, sako, jog jos kaip meno kūrinys ant lango, įspūdingas ir akį traukiantis interjero akcentas, be kurio praktiškumo sunku vėliau įsivaizduoti savo gyvenimą.
Daugiau romanečių pavyzdžių ir informacijos ieškokite www.dekoria.lt.

yra Kita
Rokiškio dvaras atgimė naujam gyvenimui