Rūgštinio kazeino gamybos nuotekų dumblo panaudojimas maistinių augalų tręšimui

Pašalinus teršalus iš nuotekų susidaro nuotekų dumblas. Jo apdorojimas, panaudojimas ir utilizavimas yra aktuali šių dienų problema. [Grunto valymo technologijos, 2005]. Netinkamai tvarkomas nuotekų dumblas, kaip ir kitos organinės atliekos, kelia pavojų aplinkai ir gyventojų sveikatai dėl į aplinkos orą išsiskiriančių dujų (metano, anglies dioksido), dirvožemį ir podirvio vandenis teršiančio filtrato, sklindančio nemalonaus kvapo [Butėnienė, 2004; Gražulevičienė, 2005]. Pieno perdirbimo įmonių nuotekos yra kelis kartus daugiau užterštos organinėmis ir biogeninėmis medžiagomis nei buitinės nuotekos [Steponavičius, 2003].

Rūgštinio kazeino gamybos įmonės „Žalmargės pienas“ nuotekų BDS 25 000 – 35 000 mg O2/l, pH < 4,5. Nuotekų valymo įrenginių dumble sunkiųjų metalų (cinko, vario, švino, nikelio) kiekis neviršija aplinkos apsaugos normų reikalavimų [LAND, 2005]. Jį galima naudoti tręšimui be apribojimų. Dumble yra pakankamas kiekis azoto, magnio ir fosforo, tačiau trūksta kalio [Onaitis, 1989].

Atliktas tyrimas naudojant rūgštinio kazeino nuotekų dumblą augalų tręšimui.

Tyrimo tikslai:

1. Nustatyti rūgštinio kazeino gamybos nuotekų dumblo tinkamumą dirvožemiui tręšti auginant kai kuriuos maistinius augalus.

2. Atlikti palyginamuosius tyrimus auginant pasirinktus eksperimentui maistinius augalus skirtingos sudėties substrate.

3. Ištirti substrato mineralinės sudėties optimizavimo, pridedant kalio sulfato, įtaką pasirinktų eksperimentui maistinių augalų daigumui ir jų vystymosi parametrams.
yra Kita
Rugsėjo 1-oji: „Užaukite didesni už Grandus!“