Ruošiatės dažyti? Teptuko ir volelio naudojimo pradžiamokslis

Dažymo darbų metu neretai tenka nuo teptuko pašalinti dažų perteklių. Procedūra ne itin „švari“, todėl paprasčiausias sprendimas būtų dvilinką vielą užlenkti dviejuose galuose ir glaudžiai prispausti prie dažų kibirėlio kraštų. Vienu metu ji taps teptuko valymo įrankiu ir stovu. Stenkitės, kad dažais suteptas teptukas neišdžiūtų, geriausia įmerkti jį į stiklinį indą su tirpikliu ir apgaubti polietileniniu maišeliu.

Visada pasirūpinkite teptuko būkle. Nenumeskite jo šalia dažų indo, o visada laikykite įmerktą į dažus. Tam teptuko kote galima pragręžti keletą skylių, į kurias įvėrus vielos strypelį pakabinsite teptuką ant indo krašto. Dažymo metu, atsižvelgdami į mažėjantį dažų kiekį inde, strypelį nuolat perverkite į aukštesnę skylutę teptuko rankenėlėje.

Ne paslaptis, kad teptukas tarnauja ilgai, tačiau kiekvieną kartą, baigus darbus, jį būtina kruopščiai nuplauti šiltu vandeniu (su muilu arba skalbimo milteliais), o jeigu dar keletą kartų perbrauktumėte ji retomis šukomis – teptukas vėl taptų kaip naujas.

Nuvalyti nuo teptuko laką, kuriuo dengėte grindis, nėra paprasta. Reikalingi organiniai tirpikliai, o pastarieji retai kada būna po ranka. Patartina po lako dengimo teptuką pamerkti į indą su vandeniu: lakas nors ir sukietės, tačiau išpurės ir jį galėsite lengvai nuvalyti.

Na, o jeigu dėl beviltiškai pridžiuvusių dažų nusprendėte teptuką išmesti – neskubėkite. Rekomenduojame išbandyti „gelbėjimo planą“: pamerkite jį į verdantį vandenį su skalbimo milteliais ir palaikykite keletą valandų. Tada „iššukuokite“ teptuką metaliniu šepetėliu ir nuplaukite.

Jei turite keletą nedidelių plokščių teptukų, o dažymo darbams prireiks platesnio, sėkmingai jį galite pasigaminti patys: sujunkite du teptukus į vieną, tvirtai suspauskite juos dviem faneros lakštais ir paprasčiausiai sukalkite smulkiais vinimis.

Jūs galite pasidaryti ir kitą universalų įrankį, kurio privalumus pajusite vos tik pradėję dažyti –sujunkite mentelę ir teptuką – toks „triukas“ tinka tuomet, kai dažote paviršių, ant kurio po glaistymo yra likę paviršiaus nelygumų.

Lubų balinimui ne visuomet po ranka turime teptuką ilgu kotu. Tokiais atvejais teptuką paprastai pritvirtiname ant ilgo pagalio, tačiau galime tai atlikti ir kitaip: pagalio galą nupjauti 30º kampu ir užmauti ant jo guminės (laistymo) žarnos galą. Tada jame reikia padaryti dvi skyles ir įmauti teptuko kotą. Šis tvirtinimas gerokai patikimesnis nei virvės „metodas“.

Virtuvėje arba vonioje lubas galima dažyti voleliu, kurio rankenėlė prailginta aliuminio vamzdžiu ar tam reikalui tinkama lazda. Norėdami apsisaugoti nuo tykštančių dažų, po voleliu galite pritvirtinti nedidelę skardinę „lėkštelę“.

Balinant lubas neretai dalis dažų teptuku nuteka į rankovę. Norėdami to išvengti ant teptuko koto pritvirtinkite gobtuvėlį, kurį galite pasigaminti iš skardos, kartono ar kitos vandeniu atsparios medžiagos.

Norėdami, kad volelis su dažais neuždžiūtų laikykite jį aukštame siaurame cilindro formos inde. Tokį „puodelį“ galite pasigaminti iš vamzdžio ar skardos. Volelis įdedamas į šį savadarbį dėklą ir užpilamas dažais arba pokostu (aliejus dažams skiesti).

yra Kita
Ruošiasi mažiau riboti antikvariatų verslą