Saunoje "užverti" saulės spinduliai

Žodis „sauna“ pasiskolintas iš suomių kalbos ir reiškė tradicinę suomišką vonią arba visą vonios kambarį. Seniausios žinomos saunos buvo paprasčiausios iškastos olos kalvos šlaite, naudotos kaip prieglobstis nuo šalčio žiemą. Oloje esančiame ugniakure būdavo iki raudonumo kaitinami akmenys. Kad pakiltų vidaus temperatūra, ant akmenų buvo pilama vandens, išsis-kirdavo garai. Temperatūra taip pakildavo, kad žmonės galėdavo nusivilkti drabužius. Šiais laikais pirtys nė kiek neprimena tų tamsių, drėgnų ir purvinų olų, priešingai, jos jaukios, patogios, apšviestos ir populiarios visame pasaulyje.

Infraraudonųjų spindulių pirtys

Bendrovė „Etovis“, užsiimanti didmenine santechnikos įrangos prekyba, savo klientams siūlo infraraudonųjų spindulių pirtis. Gaminamos iš kanadinės cūgos, baltosios pušies, kedro, saunos išsiskiria kompaktiškumu, paprastu valdymu bei patvarumu. Jos itin lengvai montuojamos, o visų pusių apdaila (net ir atraminės sienelės) leidžia jas statyti bet kokiu kampu, pritaikant individualiam interjerui. Pirtys skiriasi forma bei dydžiu, jose gali tilpti nuo 2 iki 5 žmonių. Infraraudonieji spinduliai primena saulės spindulių skleidžiamą šilumą, nors įdegio jie nesuteikia. Pati sistema neskleidžia jokio elektromagnetinio lauko ir nesukelia pavojaus sveikatai; metalines groteles galima liesti netgi per seansą, nesibaiminant nudegti.

Mažesnės energijos sąnaudos – ne prastesni rezultatai

Palyginti su suomiškomis saunomis, infraraudonųjų spindulių pirčių energijos sąnaudos daug mažesnės – net dešimt kartų. Taip yra dėl to, kad 80 proc. sunaudojamos energijos veikia kūną, ir tik 20 proc. spinduliuojamosios šilumos kaitina orą. Nors maksimali temperatūra pirtyje yra vos 65 ºC, tačiau, giliai prasiskverbus infraraudonųjų spindulių šilumai, daug intensyviau prakaituojama nei įprastoje saunoje. Taigi pirtys puikiai tinka žmonėms, sunkiai pakeliantiems karštį ar jo nemėgstantiems, tačiau norintiems pasimėgauti saunos teikiamais malonumais ir ypatumais. Dėl žemesnės temperatūros gerokai sumažėja kraujagyslių susiaurėjimo pavojus, išvengiama apytakos sistemą sunkinančio karštojo oro įkvėpimo, be to, per seansą galima patiekti kvėpavimą lengvinančio vėsesnio oro, netrikdant intensyvaus prakaitavimo proceso. Dar vienas pirties pranašumas – paruošiama naudoti vos per 10 min., o įkaitinti suomišką pirtį truktų apie 45–60 min.

Priemonė puoselėti odą

Mokslininkai, tirdami infraraudonųjų spindulių įtaką žmogaus organizmui, pripažino teigiamą jų poveikį sveikatai, grožiui. Beje, priešingai nei garinės, infraraudonųjų spindulių saunos nesukelia mieguistumo ir tonizuoja. Taigi šia sauna rekomenduojama mėgautis ryte ir ne ilgiau kaip 30 min.
 
Infraraudonųjų spindulių pirtys – puiki priemonė išsaugoti gražią, jauną ir švelnią odą, nes spinduliai aktyviai veikia odos aprūpinimo krauju procesą ir skatina jo intensyvumą. Taip pat pastebimi teigiami rezultatai kovojant su celiulitu bei šerpetota oda.

Efektyvi priemonė imunitetui stiprinti

Per seansą infraraudonųjų spindulių kabinoje išskiriama du kartus daugiau prakaito ir tris kartus daugiau kitų medžiagų. Taip iš organizmo pašalinami riebalai, cholesterolis, sunkieji metalai, kurių organizmas negali pašalinti per inkstus ar plaučius, alkoholis bei nikotinas. Medicininiai tyrimai patvirtina, kad šilumos vonios teigiamai stimuliuoja širdies kraujagyslių veiklą. Infraraudonieji spinduliai įsiskverbia iki 4 cm po oda, taigi sukeliamas giluminis prakaitavimas. Šį prasiskverbimo metodą galima būtų palyginti su organizmo reakcija karščiuojant, kai organizmas sugeba kovoti su bakterijomis ir virusais, sulėtinti jų dauginimosi tempą bei padidinti leukocitų, kovojančių su infekcinėmis ligomis, kiekį.

yra Kita
Infraraudonųjų spindulių kabinos: ir šiluma, ir sveikata, ir malonumas