„Schiedel“ kaminų sistemos montuotojų akimis

Prekių ženklas „Schiedel“ Lietuvoje ne naujiena. Be to, jis jau tapo kokybiško kamino ir trisluoksnių kaminų sistemų sinonimu. Mūsų rinkoje „Schiedel“ sprendimai gana greitai sulaukė susidomėjimo, nes bendrovė išsikėlė tikslą ne tik kuo daugiau parduoti, bet ir šviesti visuomenę, formuoti supratimą apie tinkamą kaminų sistemą. Šįkart pabandėme į „Schiedel“ kaminus pažvelgti montuotojų akimis. Apie šių kaminų sistemų montavimą kalbėjomės su ne pirmus metus šioje srityje dirbančių bendrovių specialistais: UA B „Stiksas“ direktoriumi Eduardu Giedra, UA B „Vyzijo“ direktoriumi Vytautu Keršiu ir UA B „Židinių meistrai“ vadovu Rimu Jatkausku.

 
Pašnekovai bendrovę įvardijo kaminų sistemų rinkos lydere, be kurios, tokios kokybės, požiūrio į aptarnavimą ir tiek šviečiamosios veiklos tikrai niekas iki šiol nesiūlė. Pasak E. Giedros, keraminiai vamzdžiai gaminami jau labai seniai, tačiau „Schiedel“ į šią sistemą pažvelgė kitaip ir įkvėpė jai naują gyvenimą.
 
Kada pirmą kartą susidūrėte su „Schiedel“ kaminų sistemomis?
E. G.: Su „Schiedel“ susidūrėme pieš septynerius metus. Bendradarbiaudami su kolegomis užsienyje ieškojome naujų technologijų, leidžiančių supaprastinti dūmtraukių ir ventiliacijos kanalų įrengimą. Kitaip sakant, dairėmės universalaus sprendimo, kuriame dūmtraukis ir ventiliacijos kanalas galėtų būti įrengti kartu. Radome keletą gamintojų, siūlančių tokias kaminų sistemas, ir, išnagrinėję jų sandaros ypatybes, kokybę, patvarumą, patikimumą bei garantijas, pradėjome dirbti su „Schiedel“.
 
R. J.: Mes visuomet domimės naujienomis, tad ilgainiui atradome ir šio gamintojo siūlomus sprendimus. Pirmą kartą su „Schiedel“ kaminų sistemų montavimu mūsų bendrovė susidūrė prieš kelerius metus, kai patys pasiūlėme užsakovui pasirinkti šio gamintojo kaminą viename rąstiniame name, kuriame saugumo kriterijus buvo viena iš svarbiausių sąlygų.
 
V. K.: Mūsų sritis – dūmtraukių, židinių ir krosnių montavimas, todėl nuolat sekame naujoves ir aktualijas. Apie trisluoksnius dūmtraukius pirmą kartą sužinojau darbuodamasis Norvegijoje, todėl grįžęs į Lietuvą pradėjau ieškoti tokių sistemų tiekėjų ir gamintojų. Taip ir užsimezgė pažintis su „Schiedel“ atstovais mūsų šalyje.
 
Kuo skiriasi „Schiedel“ ir tradicinių kaminų sistemų montavimas?
E. G.: Jeigu kalbėsime apie viso dūmtraukio konstrukciją, pats principas nesiskiria. Tai kaip transporto priemonė, turinti keturis ratus, kėbulą ir variklį. Šioje srityje taip pat – dūmtraukis turi tas pačias sudedamąsias dalis: išorinį šarvą, izoliacinį sluoksnį ir vidinį dūmtakį, pagamintą vienokiu ar kitokiu būdu. Pavyzdžiui, vieni gamintojai siūlo keturių dalių šarvą, o „Schiedel“ – trijų, todėl toks kaminas lengviau ir greičiau sumontuojamas. „Schiedel“ dūmtraukiams vata paruošiama jau gamykloje, o kitų gamintojų sistemoms tenka šiuo elementu pasirūpinti patiems. Reikia pabrėžti, kad daugelis gamintojų šiandien lygiuojasi į „Schiedel“.
 
R. J.: Manau, kad pats montavimas ne itin skiriasi nuo kitų kaminų sistemų. Visų modulinių kaminų montavimo darbai panašūs. Be abejo, išskirčiau tai, kad „Schiedel“ pasirūpina visais elementais ir nereikia ieškoti papildomų medžiagų, montuojant jų nepritrūksta.
 
V. K.: Galiu drąsiai teigti, kad skiriasi medžiagų kokybė ir montavimo greitis. Pavyzdžiui, yra kaminų sistemų gamintojų, kurių produktus prieš montuojant tenka perdaryti rankomis, t. y. suteikti jiems reikiamą formą ir pan. Pasirinkus bet kokią „Schiedel“ sistemą, tokių nepatogumų nekyla. Šios įmonės gaminiai išsiskiria tikslumu, išbaigtumu ir nepriekaištingu sudedamųjų dalių suderinamumu.
 
Nors pasakėte nemažai komplimentų, gal esate pastebėję ir šių sistemų trūkumų ar nepageidaujamų niuansų?
E. G.: Viskas priklauso nuo to, ką įvardysime kaip trūkumą. „Schiedel“ kaminų sistemų komplektacija visada puiki, medžiagų kokybė – nepriekaištinga, sunku ką nors pridurti. Galėčiau paminėti nebent tokį nepatogumą, kad transportuojant kartais pažeidžiamos detalės. Tačiau tai tik transportavimo trūkumas ir greičiau nelaimingas atsitikimas, o ne gamyklinis brokas. Gal dar paminėčiau, kad kai kurie mazgai gana brangūs, kita vertus, to, ką šiandien siūlo „Schiedel“, kiti net negamina. Turiu omenyje tokias svarbias kaminų sistemų sudedamąsias dalis kaip „peršalimo žiedas“, lengvesni dengiamieji gaubtai, paprastesni baigiamieji blokeliai ir pan.
 
R. J.: Na, anksčiau kildavo nepatogumų, kai tekdavo įrenginį jungti tiesiai į katilą tiksliame aukštyje. Naudojant trišakius tai buvo sudėtinga padaryti, tačiau šiandien „Schiedel“ išsprendė ir šią problemą – pasiūlė specialias įklijas, renovacinius paketus. Be to, šiandien bendrovė jau gamina ir apačioje prijungiamus trišakius. Tad galima teigti, kad visas problemas „Schiedel“ jau yra išsprendusi.
 
V. K.: Šiuo metu įžvelgčiau vienintelį trūkumą – į didelę kamino angą negalima tiesiogiai prijungti mažo skersmens įrenginio, pavyzdžiui, jei „Schiedel“ kamino angos skersmuo 200 mm ir reikia prijungti įrenginį, kurio angos skersmuo yra 140 milimetrų. Tai galima atlikti tik pasitelkus redukciją. Žinoma, tai nėra didelė problema, juo labiau kad tokio sprendimo negali pasiūlyti jokie kiti gamintojai, tad tai daugiau visų kaminų sistemų trūkumas, o ne vienintelio „Schiedel“.
 
Kokias „Schiedel“ ypatybes įvardytumėte kaip stipriausias?
R. J.: Turbūt saugumą ir patvarumą. „Schiedel“ suteikia ilgiausią garantinį laikotarpį. Be abejo, mes neatliekame montavimo darbų taip ilgai, kaip skelbia ši bendrovė, tačiau pasaulinė įmonės praktika ir vertinimai rodo, kad tai patvarus produktas, todėl, matydami gaminių kokybę ir puikų aptarnavimą, esame linkę pasitikėti tokiomis garantijomis.
 
V. K.: Visų pirma kokybę, medžiagų suderinamumą, jų pristatymą. Tiesiog nėra ko prikišti. Tie, kas susidūrė su šiomis kaminų sistemomis, žino, kad „Schiedel“ visuomet vienu laipteliu aukščiau už artimiausius savo konkurentus, o jų kainos labai nedaug skiriasi nuo kitų panašių dūmtraukių sistemų.
 
Kaip manote, ar „Schiedel“ atkeliavus į mūsų šalies rinką pasikeitė užsakovų požiūris į kaminų sistemas? Kokius kriterijus kaminams taiko užsakovai?
E. G.: Tikrai pasikeitė. Kiti gamintojai, atėję į Lietuvą, yra tik gamyklų atstovai, o „Schiedel“ – gamyklos padalinys, todėl nesudėtinga įsivaizduoti, ką reiškia, kai gamykla atidaro padalinį toje pačioje šalyje ir kai kokia nors bendrovė nusiperka dūmtraukių ir bando juos platinti. Tokių skirtingų įmonių ir požiūris labai skirtingas. Vieni bando įžvelgti tik ekonominę naudą, kiti pradeda ieškoti naujovių ir kokybės. „Schiedel“ stengiasi, kad rinkoje jų vardas būtų kuo plačiau žinomas, ir jiems tai nesudėtinga daryti turint tokį produktą, nes nėra jokių nutylėtų aspektų, apie jį nuolat skelbiama žiniasklaidoje, rengiami seminarai, mokymai ir pan. Buvo tik keli kiti gamintojai, bandę skirti dėmesio kaminų didaktikai, o „Schiedel“ atstovai ir šiandien rūpinasi švietimu. Puikus įrodymas – „Schiedel“ dūmtraukių akademija“, kurią netrukus ruošiasi atidaryti bendrovės atstovai. Joje planuojama mokyti žmones, susijusius su „Schiedel“ produktų montavimu ar vartojimu. Todėl nenuostabu, kad užsakovai šiandien būtent jų dėka turi labai daug informacijos. Dažnai žodis „Schiedel“ suvokiamas kaip bendrinis, nusakant trisluoksnius dūmtraukius. Deja, nutinka ir taip, kad dėl šio nesusipratimo nuvykęs pas kitą tiekėją ar gamintoją užsakovas, pareikalavęs „Schiedel“ kamino, įsigyja alternatyvą, t. y. panašią sistemą, tačiau toli gražu ne tą patį.
 
V. K.: Tikrai pasikeitė, tačiau dar ne visi ryžtasi pasirinkti „Schiedel“ sistemas dėl didesnės kainos. Daugeliui nebereikia aiškinti, kad „Schiedel“ – tai kokybiškas kaminas, tačiau kriterijus „truputį brangiau“ dažnai nulemia užsakovų dvejones. Nors jei pažvelgtume į galutines sistemos įengimo išlaidas, sugaištą laiką ir patvarumą, pasirodytų visiškai kitaip. „Schiedel“ siūlo visą sistemos komplektą, net iki tokių smulkmenų kaip mūrijimo šablonas. O pasirinkus kitas panašias kaminų sistemas, medžiagomis tenka rūpintis patiems. „Schiedel“ kaminą įsigijusiam užsakovui pristatomos visos sudedamosios dalys: vata, durelės, grotelės, hermetikai ir kt. Niekas nepamirštama. Montuotojas į objektą gali atvykti su rulete, gulsčiuku ir kibiru. O kalbant apie šviečiamąją veiklą, reikia pasakyti, kad būtent „Schiedel“ šioje srityje yra nuveikę daugiausia ir tai, be abejo, viena priežasčių, kodėl „Schiedel“ tapo trisluoksnio kamino sinonimu.
 
Kalbinti įmonių atstovai, paklausti, ar gali teigti, kad „Schiedel“ – patikimas partneris, su kuriuo norėtų ir toliau bendradarbiauti, be abejo, atsakė teigiamai ir pridūrė, kad, neatsižvelgiant į visus jau minėtus pranašumus, jokie kiti gamintojai negali pasiūlyti ir tokio didelio kaminų sistemų asortimento.
yra Kita
„SBA idėjos namams“ pristatė naują požiūrį į miegą – kolekciją „Sleep idea“