"Schiedel" - kokybiško kamino sinonimas

Didžiausio Europoje kaminų sistemų gamintojo istorija prasidėjo 1946 m., kai senatorius Friedrichas Schiedelis įkūrė kaminų sistemas gaminančią įmonę, kuri ilgainiui tapo šios srities Europos rinkos lydere. Svarbiu kaminų istorijos momentu tapo apvalaus keraminio „Schiedel“ įdėklo įtraukimas į rinką. Įdėklas buvo patentuotas 1962 m. Nuo to laiko kaminų technikos srityje prasidėjo naujovės. Lemiami buvo 1984 m., kai rinkoje pasirodė izoliuota vėdinamoji kaminų sistema − pirmoji drėgmei atspari kaminų sistema, tapusi tikra revoliucija. Kamino kokybę sudaro ne atskiri elementai ar detalės, o techninis sudėtinių dalių bendrumas, atitinkantis visos sistemos reikalavimus. Šiandien bendrovė savo produkciją siūlo trisdešimtyje Europos šalių ir priklauso koncernui „Lafarge roofing“. Įmonės „Schiedel“ Lietuvoje vadovo Edmundo Radavičiaus teigimu, ši sistema universali, saugi ir paprasta montuoti. Įmonės „Schiedel“ tikslas − lyderės pozicijos stiprinimas kaminų sistemų rinkoje, teikiant pagalbą ir profesionalų patarimus.

Kaip „Schiedel“ kaminų sistema paprastai atkeliauja į kitų šalių rinkas?

Pradedame nuo šviečiamosios veiklos: pristatome produktą, rengiame mokymus. Tai paprastai tęsiasi visus metus. Tų šalių rinkoje dažniausiai gana greitai pasirodo „Schiedel“ kaminų sistemą imituojantys produktai. Dažniausiai teigiama, kad tai identiškas produktas, tik jo kaina apie 20 proc. mažesnė. Tačiau tokių gamintojų žaidimas trumpas − kuo didesnė apyvarta per trumpą laiką, kol neišryškėja siūlomų sistemų trūkumai. „Schiedel“ siūlo nepriekaištingą produkto kokybę. Šiandien atėjo laikas ir mūsų šaliai pasiūlyti šį sprendimą, nes neretai tenka stebėti paradoksalų reiškinį, kai namuose sumontuojamas modernus židinys ar krosnis, o taikoma visiškai pasenusi dūmų šalinimo sistema. Tradicinio plytinio kamino idėja buvo tinkama tada, kai patys kūrenimo įrenginiai buvo netobuli.

Lietuvoje „Schiedel“ jau skaičiuoja trečius metus, tačiau tik šiais metais Jonavoje įkurtas bendrovės struktūrinis padalinys, apimantis Lietuvos ir Latvijos rinkas. „Schiedel“ produktas, į kurį šiandien norėtume atkreipti dėmesį, – individualiems būstams skirta kaminų sistema „Rondo plus“.

Kuo ypatinga minėtoji kaminų sistema „Rondo plus“?

Pirmiausia universalumu ir funkcionalumu. Ji pritaikyta ir kietajam, ir skystajam kurui, dujoms, žemoms ir aukštoms išmetamųjų dujų temperatūroms. Sistemai suteiktas Berlyno bei Varšuvos statybos institutų leidimas atsparius drėgmei kaminus naudoti statybose. Sistema tinkama išmetamųjų dujų temperatūroms nuo 80 iki 500 ºC, jos skersmuo nuo 12 iki 40 cm. Dujos šalinamos per aukštos kokybės šamotinės keramikos vamzdį. Sistema išsiskiria dideliu atsparumu rūgštims, drėgmei ir ugniai (iki 60 min.).

Kokie pagrindiniai šių kaminų pranašumai?

Tradicinis plytinis kaminas susideda tik iš sienelės. Kamino viduje karštis paprastai siekia apie 150 ºC temperatūrą, kuri palyginti su išorės temperatūra yra labai aukšta. Kadangi tradiciniame kamine nėra karštį sugeriančios medžiagos, deformacinės jėgos, veikiančios dėl didelio temperatūrų skirtumo, tenka plytinio kamino sienelei, kuri ilgainiui ima trūkinėti, deformuotis ir pan. Taigi konstrukcija tampa nesandari. Modulinėje konstrukcijoje naudojamas keramzitbetonio blokelis, viduje įdėklas įtvirtinamas su mineraline vata, todėl jis gali laisvai plėstis į plotį ir, kas ypač svarbu, į viršų. Kaisdami konstrukcijos elementai plečiasi (10 m ~ 3 cm išilgai), todėl pati konstrukcija negali būti stacionari, kitaip ji praranda patvarumą, sandarumą.

„Schiedel“ kaminų sistemos paslaptis − trisluoksnė konstrukcija. Izoliuotas vėdinamas bendrovės kaminas montuojamas iš serijinių gamyklinių elementų, tiksliai derančių vienas prie kito. Pagrindiniai sudedamieji jo elementai − keraminis vamzdis, mineralinė vata ir išorinė blokelių konstrukcija.

Kaip „Schiedel“ produkciją sutiko Lietuvos architektai ir projektuotojai?

Mūsų rinkoje „Schiedel“ sistema gana greitai susilaukė susidomėjimo, nes, kaip minėjau, mūsų bendrovė išsikėlusi sau tikslą ne tik kuo daugiau parduoti, bet ir šviesti visuomenę, formuoti supratimą apie tinkamą kaminų sistemą. Architektams ir projektuotojams esame sukūrę palengvinimo priemonių: tiesiog internete galima pasižiūrėti ir parsisiųsti kaminų brėžinius, taip pat galime pasiūlyti 3D kompiuterines projektavimo programėles. Beveik nebereikia sukti galvos, kaip suprojektuoti kaminą.

Dar vienas „Schiedel“ kaminų pranašumas tas, kad skirstant pastato vidines erdves šis daugiasluoksnis kaminas gali būti montuojamas net 5 cm atstumu nuo degių objektų, o projektuojant plytinius kaminus su metaliniu įdėklu pagal reikalavimus tarp metalinio įdėklo ir degių konstrukcijų būtina išlaikyti ne mažesnį kaip 39 cm atstumą. Be to, „Schiedel“ kaminai gali būti montuojami kartu su vėdinimo kanalais.

Gaila, bet neretai modernios technologijos susiduria su pasipriešinimu dėl kiek aukštesnės kainos. Tačiau, apskaičiavus visas išlaidas kartu su sistemos montavimo darbais, paaiškėja, kad nuo tradicinių sprendimų jos skiriasi tik keliais šimtais litų. Čia nereikėtų taupyti, nes kaminas sudaro mažiau nei 1 proc. visos namo kainos. Juolab kad bandydami taupyti kamino sąskaita negalėsime pilnavertiškai džiaugtis savo židiniu, nebus to jaukumo ir komforto, dėl kurio iš principo ir pasirenkame židinį. Todėl pagrindinis „Schiedel“ uždavinys sukurti namuose jaukumą, komfortą bei saugumą.

Pats gamintojas suteikia trisdešimties metų garantiją ir mes esame užtikrinti, kad tai ne vien deklaruojami skaičiai. Bendrovė jau dirba 60 metų ir tikrai žino, kiek tarnauja jų sukurtos kaminų sistemos. To negalima pasakyti apie daugelį kitų gamintojų. Juk paradoksalu, kai įmonė gyvuoja penkerius metus, o savo produkcijai teikia ilgesnio laikotarpio garantiją, nei pats produktas egzistuoja. Tai pasitaiko neretai. „Schiedel“ jau daugiau kaip pusę amžiaus užsiima vien kaminų gamyba ir jų tobulinimu, todėl gali garantuoti nepriekaištingą produkto kokybę bei funkcionalumą.

LYGINAMIEJI DUOMENYS

„SCHIEDEL“

KITAS KAMINAS

IŠVADOS

Matmenys

Užimamas plotas

32x56x800

0,18 m2

51x88x800

0,45 m2

„Schiedel“ užimamas plotas 2,5 karto mažesnis.

Svoris

1 064 kg

4 830 kg

„Schiedel” 4,5 karto lengvesnis – mažesnės transportavimo išlaidos, mažesnis pamatas, galima montuoti ant perdangos. Jeigu pajungimas į kaminą įrengiamas 2 aukšte, kaminą galima sutrumpinti perpus.

Darbo įkainiai

Kamino surinkimas 400 Lt

Plytų mūrijimas 800 Lt;

įdėklo montavimas 280 Lt

„Schiedel” montavimo kaina mažesnė (plytų mūrijimas – 100 Lt/m, įdėklas – 35 Lt/m, „Schiedel“ kaminas – 50 Lt/m). Skirtumas – 680 Lt

Darbo našumas

Pastatomas per 1–2 darbo dienas (~8 m kaminą galima surinkti per 8 darbo valandas)

Pastatomas per 6 darbo dienas

„Schiedel” montavimas yra 4,5 karto spartesnis. Šis kaminas yra modulinio tipo, o jo išorinis apvalkalas yra vientisas blokelis, į kurį sumontuojamas keraminio įdėklo ir šilumos izoliacijos fragmentas. Blokelis yra iš specialaus keramzitbetonio, todėl yra lengvas. Plytinio kamino sumūrijimo darbo sparta yra nedidelė. Jeigu iš karto sumūrijamas per didelis plytinis kamino fragmentas, jis išspaudžia mūrijimo mišinį iš plytų plyšių ir kaminas praranda patvarumą. „Schiedel“ kaminą gali pastatyti netgi pats pirkėjas, naudodamasis instrukcija arba specialisto konsultacijomis statybų aikštelėje, o gerai sumūryti plytinį kaminą gali tik specialistas, kuris jau daug metų dirba šį darbą, o tokį surasti dažnai sudėtinga.

Medžiagų kainos

Komplektas

3 130 Lt

Visų medžiagų kaina

2 142 Lt

„Schiedel” kamino medžiagų komplektas pristatomas iš vieno sandėlio, visiškai sukomplektuotas, su montavimo instrukcija. Plytinę kamino dalį paprastai montuoja statybininkai, o įdėklą deda kita įmonė, taigi komplektavimas atima daug laiko ir medžiagų. („Schiedel“ kamino komplektą sudaro blokeliai, keraminiai vamzdžiai, mineralinė vata, valymo trišakis, prijungimo trišakis, kondensato indas, klijai, skiedinys, durelės, mūrijimo šablonas, viršūnės kūgis. Plytiniam kaminui reikalingos medžiagos – plytos (836 Lt), skiedinys (90 Lt), cementas (29 Lt), plieninis įdėklas (812 Lt), prijungimo trišakis (120 Lt), kondensato indas (58 Lt), pravala su durelėmis (140 Lt), viršutinis laikiklis (57 Lt).

Bendra kaina be transportavimo išlaidų

3 530 Lt

Apšiltintas

3 222 Lt

Neapšiltintas

„Schiedel” kaminas brangesnis 308 Lt, tačiau plytinis kaminas su įdėklu yra neapšiltintas. Apšiltinus plytinį kaminą, jo kaina gerokai išaugtų, o neapšiltinus jis neturės geros šiluminės varžos.

Atsparumas gaisrui

Šiluminė inercija

1000 ºC − 60 min

Didelė

Nėra

Nėra

„Schiedel” kaminas yra atsparus aukštai temperatūrai ir turi didelę šiluminę inerciją. Todėl jis atsparus suodžių gaisrui, o didelė šiluminė inercija neleidžia kauptis kondensatui.

Atstumas nuo degių medžiagų

Gali stovėti 5 cm nuo degios konstrukcijos

Atstumas tarp degios konstrukcijos ir įdėklo turi būti ne mažesnis nei 39 cm

„Schiedel“ kaminas turi Lietuvos gaisrininkų sertifikatą.

Degimo produktų cheminis poveikis

Neveikia

Korozija

Nerūdijantis plienas neatsparus šarminiams produktams.

Ilgaamžiškumas

Garantija 30 metų

(jei sumontuotas pagal instrukciją). Universalus

5 metų garantija

(jei nebuvo užsiliepsnoję suodžiai)

„Schiedel” atitinka EN, turi CE ženklą. Paprastas metalinis įdėklas, be abejo, geriau negu vien tik plytinis kaminas, tačiau jis neturi reikiamos šiluminės varžos, o jo sienelė plona. Toks sprendimas neefektyvus ir trumpalaikis − gali būti naudojamas tik seno plytinio kamino renovacijai.

yra Kita
"Schiedel" - inovacijų siekimas ir nepriekaištinga reputacija