"Schiedel Quadro" universali dūmtraukio sistema daugiabučiams

Netrukus didžiausios Europoje kaminų sistemų gamintojos vokiečių įmonės „Schiedel“ atstovai Lietuvoje žada pristatyti naujovę Lietuvos kaminų rinkoje − kaminų sistemą „Schiedel Quadro“. Tai specialiai daugiabučiams pastatams sukurta dujinių katilų dūmtraukio kanalų sistema, turinti visus šiuolaikinės sistemos pranašumus.

Sistema „Schiedel Quadro“ skirta katilams su uždara degimo kamera. Jos pranašumas yra tas, kad sumontavus tokį dūmtraukį sukuriama galimybė naudoti decentralizuotą šildymą, prie sistemos prijungti iki 10 dujinių katilų, išnyksta problemos dėl degimui reikalingo oro, o tai užtikrina didesnį saugumą.

Šiuo metu Lietuvoje tokių įrenginių veiklą reglamentuojančios institucijos dar nėra gerai susipažinusios su šių sistemų duomenimis bei galimybėmis, todėl dažniausiai apsiriboja draudimais, kurie neretai būna visiškai nepagrįsti. „Dujų sistemos pastatų“ reglamente STR 2.08.01:2000 nurodoma, kad kiekvienam vartotojui privalo būti įrengiamas atskiras dūmtraukis, geriausiu atveju − galimi keli įvadai, tačiau jie turi būti montuojami daugiau nei 6 m atstumu vienas nuo kito. Be to, tokioje sistemoje gali būti jungiami ne daugiau kaip trijų vartotojų dujiniai šildymo katilai. Nors sistema „Schiedel Quadro“ Europoje žinoma bei sėkmingai taikoma jau ne vienerius metus, tokios sistemos montavimas Lietuvoje iki šiol lieka nepageidaujamas. Paradoksalu, tačiau informacijos trūkumas ir reglamentų normos leidžia prasmukti į rinką ir nekokybiškiems produktams, o daug modernesni ir racionalesni gaminiai lieka nuošalyje.

Sistemos ypatybės

Kaminų sistema „Schiedel Quadro“ skirta šalinti išmetamosioms dujoms iš dujinių katilų su uždara degimo kamera. Oras, reikalingas degimui, patenka iš lauko per oro kanalą, kuris yra kamino viduje. Katilai, prijungti prie „Schiedel Quadro“, gali funkcionuoti neatsižvelgiant į patalpos oro tūrį, todėl išsprendžiama degimo problema, esant sandariems langams, o tai itin aktualu šiandien, kuomet naujos statybos namuose ar po rekonstrukcijos patalpos tampa itin sandarios. Be to, išsprendžiama kita, neretai pasitaikanti problema, kuomet iš netinkamai suprojektuotų bei sumontuotų kaminų išmetamojo vamzdžio, esančio virš virtuvės lango, iškeliaujantys dūmai, atidarius langą, grįžta atgal į patalpas.

Kamino sistema „Schiedel Quadro“ pritaikyta katilams su uždara degimo kamera, atspari aukštų temperatūrų poveikiui ir suodžių užsiliepsnojimui. Kitos patrauklios ypatybės: paprastas montavimas, energijos taupymas, daug prijungimo galimybių, užima mažai vietos, turi papildomą statinį kamino sutvirtinimą, išoriniai tuščiaviduriai blokai yra maži ir lengvi, kamino kepurė sujungta su aukštos kokybės keraminiu vamzdžiu, atitinka visus priešgaisrinės saugos reikalavimus, nepraleidžia šilumos ir apsaugo nuo triukšmo, siūlomas 6 skersmenų (14, 16, 18, 20, 25 ir 30 cm), atestuotas pagal IGNiG keraminis vamzdis, paženklintas CE ženklu pagal EN–1457 normą. Be to, sistemai suteikiama ilgametė garantija.

Tvirta bei patikima konstrukcija

Kaminas turi visus pranašumus – nuo kondensato indo iki kamino kūgio. Kaminas „Schiedel Quadro“ yra saugus, paprastas montuoti, turi papildomą statišką sutvirtinimą. Jei kaminas kyla aukštai virš stogo ribų, būtina papildomai sutvirtinta konstrukcija dūmų išmetimo sistemai. Tam dūmtraukio elementuose numatyti keturi kanalai ir siūlomi specialios tvirtinimo konstrukcijos komplektai, kuriuos naudojant papildomai sutvirtinamas vamzdis.

Blokelio „Quadro“ kampuose yra sutvirtinti skirtos angos. Šio blokelio vidus − kvadrato formos. Kartu su apvaliu vamzdžiu jis sudaro idealius kanalus orui patekti.

Viduje: keraminis vamzdis

Sistemoje „Schiedel Quadro“ montuojamas patikimas vidinis keraminis vamzdis, gaminamas iš aukštos rūšies nedegios šamotinės keramikos, atsparus aukštai temperatūrai bei temperatūros svyravimams. Šamotiniai vamzdžiai „Schiedel“ nejautrūs drėgmei, rūgščių poveikiui bei agresyviam kondensatui, atsparūs korozijai, išsiskiria ypatingu tvirtumu bei patvarumu ir atitinka visas šiuo metu tokiems gaminiams galiojančias griežčiausias normas ir priešgaisrinės saugos reikalavimus.

Sutaupoma dalis energijos

Kiekvienai pakurai degti reikia oro. „Schiedel Quadro“ ne tik suteikia degimui reikiamą oro kiekį, bet ir garantuoja saugų degimo medžiagų pašalinimą. Anksčiau dūmams pašalinti buvo naudojama atskira ventiliacinė šachta, o taikant „Schiedel“ pasiūlytą dūmtraukio konstrukciją, sistemos viduje vyksta šilumos apykaitos procesas: šaltas oras, keliaudamas išorėje esančiu kanalu į šilumos židinį, yra pašildomas. Tai leidžia efektyviai taupyti paprastai prarandamą energijos dalį. Toks dūmtraukio veikimo principas itin svarbus, kai naudojama uždara degimo kamera, kuriai reikalingas nuolatinis oro tie kimas. Jo neužtikrinus, katilas ima orą iš aplinkos, dėl to prastėja tokių patalpų mikroklimatas. Sumontavus visiškai uždarą sistemą „Schiedel Quadro“, įrenginys nekontaktuoja su šildoma aplinka, išskyrus tai, kad ten atiduoda šilumą: orą tokia sistema gauna iš kamino ir atiduoda atgal į kaminą.

Nesunkiai diegiama

Tam, kad sistema būtų išnaudojama maksimaliai, patartina, jog naujosios statybos daugiabučiuose pastatuose virtuvės būtų suprojektuotos tose pa čiose butų vietose. Tai palengvina si stemos diegimą bei suefektyvina jos eksploataciją. Kaminas gali būti mon tuojamas tiek lauke, tiek pastato vidu je, sistema uždara, o degimo procesui palaikyti reikiamo oro kiekio patekimas bei degimo medžiagų šalinimas vyksta viename tuščiaviduriame bloke. Tai leidžia sutaupyti dalį gyvenamosios erdvės.

Prie šios sistemos vienu metu gali jungtis keli vartotojai. Išorinio blokelio apvalkalo forma leidžia viename aukšte prijungti įvadus iš keturių pusių. Taip viename aukšte į bendrą sistemą gali būti sujungiama iki keturių šildytuvų, o iš viso į vientisą kamino sistemą gali būti sujungiama iki dešimties vartotojų. Todėl sutaupoma nemaža dalis investicijų, reikalingų tuomet, kai kiekvienam katilui įrengiamas atskiras dūmtraukis.

Keraminiai elementai, naudojami katilui prijungti, montuojami įprastais statybiniais įrankiais. Šie elementai sujungia mi su pagrindiniu dūmų kanalu specia liu „Schiedel“ hermetiku, neleidžiančiu dujoms sklisti į išorę. Dėl visų šių priežasčių šis kaminas idealiai tinka 5–6 aukštų daugiabučiams namams su autonominiais dujiniais šildymo katilais.

Siekdami palengvinti tokių sistemų projektavimą bei diegimą „Schiedel“ atstovai architektams ir projektuotojams yra sukūrę keletą palengvinimo priemonių: tiesiog internete galima pasižiūrėti ir parsisiųsti kaminų brėžinius, taip pat bendrovės specialistai gali pasiūlyti 3D kompiuterines projektavimo programas. Todėl beveik nebereikia sukti galvos, kaip suprojektuoti kaminą. Be to, daugumoje modernių pastatų laikančiąsias sienas įprasta projektuoti išorėje, tai gerokai palengvina ne tik erdvės iš dėstymą, bet ir dūmtraukio viduje montavimą.

Patogus montavimas

Išoriniai tuščiaviduriai blokeliai itin praktiški, jie lengvi ir nedidelių mat menų, todėl kamino viduje esantis keraminis vamzdis lengvai centruojasi. Naudojant tik keturis skirtingus išorinius blokelius, jų viduje galima sumon tuoti šešių skirtingų skersmenų keraminį vamzdį.

Sistema nesudėtinga, montuojama analogiškai kaip „rondo plus“, tačiau tam, kad būtų funkcionali, patvari ir atitiktų parametrus, turi būti montuo jama tiksliai pagal instrukcijas, todėl kiekvienam įsigijusiam sistemą „Schie del Quadro“ įmonės atstovai Lietuvoje siūlo visą reikiamą informaciją. Į staty bų aikštelę atvyksta įmonės specialis tai, baigę specialius kursus gamyklose, ir pamoko užsakovus visų montavimo subtilybių, be to, prie kiekvieno „Schie del Quadro“ komplekto pridedama montavimo instrukcija su kiekvieno montavimo etapo iliustracijomis bei paaiškinimais.

Pavyzdys

  • Pastatas trijų aukštų. Kiekvienas aukštas – po 3 m. Visas kamino aukš-tis – 10 m.
  • Prijungtų dujinių katilų kiekis – 6 vnt. Po 24 kw.
  • Kamino aukštis nuo paskutinio viršu-tinio katilo prisijungimo – 2 m.
  • Kaminas (vidaus matmenys – 14 x 14 cm) su nerūdijančio plieno įdėklu ø 120 mūrinių laiptelių pavidalu per 1/2 plytos
yra Kita
"Schiedel" - kokybiško kamino sinonimas