Seimas spręs, ar apmokestinti faktiškai nenaudojamą neužbaigtą statybą

Seimo narys Artūras Paulauskas parlamentui pateikė Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisas (projektas Nr.XIIP-692), kuriomis siekiama atsisakyti teisingumo ir neutralumo principų neatitinkančių nekilnojamojo turto apmokestinimo nuostatų, įtvirtintų nuo 2011 m. sausio 1 d. įsigaliojusiuose įstatymo pataisose, ir užtikrinti teisingesnį nekilnojamojo turto apmokestinimą.

Teikiamais teisės akto pakeitimais numatoma atsisakyti nuostatos, jog neapmokestinama faktiškai nenaudojama neužbaigta statyba. Pasak A.Paulausko, šiuo metu galiojanti nuostata neskatina tvarkyti, prižiūrėti faktiškai nenaudojamų pastabų vaiduoklių ir baigti juos rekonstruoti. „Mokesčio nereikia mokėti už realiai pabaigtus, naujai išvystytus nekilnojamojo turto projektus ir faktiškai naudojant juos ekonominėje veikloje, tačiau neregistravus. Pasinaudodami šia įstatymo nuostata ir sudėtinga mokesčių mokėjimo kontrole asmenys gali išvengti mokesčių mokėjimo, kai jie nekilnojamąjį turtą faktiškai naudoja, bet vengia įforminti naujos statybos ar rekonstrukcijos baigtumą. Štai Vilniaus mieste iš 314 nebaigtų gyvenamosios paskirties pastatų patikrinus paaiškėjo, kad 197 yra naudojami“, – teigė Seimo narys.
Įstatymo projektu taip pat siūloma mokesčių mokėtojams priskirti finansų įstaigas ir kitus asmenis, kurie turtą suteikia kitiems asmenims naudoti ir valdyti pagal finansinės nuomos (lizingo) sutartis, kuriose numatytas nuosavybės teisės perėjimas, pirkimo-pardavimo išsimokėtinai sutartis ar išperkamosios nuomos sutartis.
Kaip tvirtinama dokumento aiškinamajame rašte, projektu siekiama užtikrinti savivaldybių pajamų iš nekilnojamojo turto mokesčio stabilumą.
Už pristatytus pakeitimus balsavo 64 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 11 parlamentarų. Pritarus jiems po pateikimo, toliau projektas bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų komitete, papildomais – Audito ir Kaimo reikalų komitetuose. Seimo posėdyje numatoma svarstyti IV (pavasario) sesijoje.
 
Daugiau info:

Rimas Rudaitis
Ryšių su visuomene skyrius, tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt
Lietuvos Respublikos Seimas

yra Kita
Seimas - prieš, kad ilgalaikiai socialinio būsto nuomininkai jį išpirktų pigiau