Sinagogos kyla iš griuvėsių

Iš griuvėsių kyla unikalus XIX amžiaus Joniškio sinagogų kompleksas. Avarinės būklės Raudonąją sinagogą ketinama restauruoti jau šiemet. Kitais metais numatoma baigti ir Baltosios šventovės remonto darbus, praneša LTV „Panorama“.

Šventovėse tvyrančios įprastos ramybės šiuo metu Raudonojoje sinagogoje nė su žiburiu nerasi. Jau antra savaitė čia kaukši plaktukai, į sienas skverbiasi grąžtai. Statybininkai prieš pradėdami pastato restauravimą dar turi daug ką išardyti.

Sovietmečiu sinagogoje buvo įkurti butai, tad atsirado papildomų pertvarų, gelžbetoninių perdangų ir kitų svetimkūnių, kuriuos pašalinus norima atkurti autentišką šventyklos išplanavimą.

Per artimiausius kelis mėnesius bus atstatyta nugriuvusi siena, pakeistas stogas, sudėti langai ir durys, sutvarkytas sinagogos fasadas.

„Yra pateikti prašymai, kad būtu galima atlikti ir antrojo etapo darbus – pastato pritaikymo ir rekonstrukcijos darbus. Jų metu būtu įrengiami visi lauko, vidaus inžineriniai tinklai, pastato apdaila“, – teigė Joniškio rajono savivaldybės paveldosaugos vyriausiasis specialistas Artūras Pališkevičius.

Vietoje nestovi ir Baltosios sinagogos restauravimas. Buvo sutvirtinti ir pakelti pastato pamatai, pakeistas supuvęs stogas, atidengtos originalios ir sovietmečiu užmūrytos langų angos.

Jau kitą savaitę bus sudėti 44i nauji sinagogos langai, o kitais metais norima baigti ir fasado apdailos darbus. Tikimasi unikaliame komplekse įkurti kultūrinio paveldo centrą.

„Baltoji sinagoga būtų labiau skirta didesniems koncertams, konferencijoms. O Raudonosios sinagogos funkcija turėtų būti labiau muziejinės pakraipos. Ten vyktų įvairios parodos, epizodiniai renginiai“, – pasakojo A. Pališkevičius.

Raudonosios sinagogos atstatymo darbus ketinama baigti iki šių metų pabaigos. Tam Norvegijos fondai, valstybė ir Joniškio savivaldybė skyrė beveik 2 mln. litų.

Viliamasi, kad restauruotas sinagogų kompleksas duris lankytojams atvers per artimiausius porą metų.
 
Jevgenijus Bardauskas
LTV „Panorama“
yra Kita
Sinagogos kasinėjimai viršijo lūkesčius