Siūlė t.y. gražus užbaigimas

Apie elegantišką moters išvaizdą byloja ne tiek jos suknelė, kiek tinkamai parinkti priedai. Panaši situacija yra ir su keramine danga. Net gražiausiai parinktas plyteles gali sugadinti blogai parinkta siūlė. Ir atvirkščiai. Banalios plytelės su gerai parinktomis siūlėmis – pavyzdžiui, parinktis pagal kontrasto principą – gali duoti puikų efektą.

Keraminių dangų siūles galima užpildyti dviem būdais: naudojant siūlių užpildymui skirtą skiedinį, arba, naudojant tam skirtą silikoną. Medžiagos pasirinkimas priklauso nuo to, kokį vaidmenį turės atlikti siūlė. Jos pagrindinė paskirtis – suteikti plytelėms tam tikro judrumo, kad išvengtume įtrūkimų atsiradimo ir atkritimų. Jeigu ji turi būti elastinga – t. y. visur ten, kur reikia kompensuoti įtempimus (kompensaciniai tarpai: pavyzdžiui, sienų kampai, sienų ir grindų sandūros vietos) bei reikia kruopščiai užpildyti tarpus aplink vonias, dušo padėklus, kriaukles ir t.t.– reikia panaudoti silikoną. Ir tuomet geriausia, kad silikonas būtų tos pačios spalvos, kaip ir siūlė. Pavyzdžiui: kiekvienam iš 30 spalvų Atlas Artis glaisto tarpams tarp plytelių (siūlių plotis 1-25 mm) atitinka identiškos spalvos sanitarinis Atlas Silton S silikonas.
 
Tiek tarpų tarp plytelių užpildymas glaistu, tiek silikonu nesukelia sunkumų, jeigu tai daroma rūpestingai pagal instrukcijoje pateiktus nurodymus. Tarpus tarp plytelių užpildyti galima pradėti praėjus mažiausiai 24 valandoms nuo plytelių klijavimo užbaigimo. Prieš tai iš visų tarpų reikia pašalinti klijų likučius.
 
Skiedinio mišinį tarpams tarp plytelių užpildyti įberiame į vandeniu pripildytą indą, vadovaujantis pakuotėje nurodytomis proporcijomis. Išmaišome jį rankiniu būdu arba pasinaudojus lėto sukimo maišytuvu, kol gausime masę be gumulėlių. Rekomenduojame pasinaudoti jau minėtu Atlas Artis glaistu tarpams tarp plytelių. Jis pasižymi geresniais naudojimosi parametrais: aukštu atsparumu trynimuisi ir mažesne vandens absorbcija. Tai elastingas ir greitai kietėjantis skiedinys, jam yra būdingi tokie privalumai, kokių neturi plačiai naudojamos siūlės: ilgesnis spalvos laikymasis, atsparumas spalvos pakeitimams, užteršimui ir UV spinduliams.
 
Atlas Artis glaistas tarpams tarp plytelių yra skirtas visų tipų sienos ir grindų plytelių siūlėms užpildyti, jį ypač rekomenduojama naudoti sudėtingų pagrindų atveju, tačiau taip pat puikiai tinka tradiciniams statybiniams pagrindams. Jis idealiai tinka siūlėms užpildyti tiek sausose, tiek drėgnose ir šlapiose patalpose, o taip pat išorėje (yra atsparus šalčiams ir drėgmei): balkonuose, terasose ir fasaduose. Trumpo rišimo laiko dėka, juo patogiau naudotis, tokiu būdu darbų vykdytos sutaupo savo darbo laiką. Galime pradėti vaikščioti danga jau po 3 valandų nuo siūlių užpildymo, o to dėka greičiau galima pradėti valyti dangą.

Silikonas – sudėtingoms vietoms

Vietas, kuriose susiduria skirtingi paviršiai – pavyzdžiui sienų briaunos, sienų sandūros su grindimis vietos – bei siūles prie sanitarinių įrenginių (tame tarpe aplink vonias, dušo padėklus, kriaukles) reikia užpildyti silikoniniu sandarinimo Atlas Silton S preparatu. Jis yra atsparus pelėsiams, grybeliams, todėl rekomenduojame jį naudoti vonios kambariuose, dušo kabinose, virtuvėse, skalbyklose bei kitose padidinto drėgmingumo vietose. Silikonas, reaguodamas su oro drėgme, duoda tvirtą, elastingą ir vandeniui atsparų izoliacinį sluoksnį.

Pagrindas, ant kurio norime užpildyti siūles, turi būti sausas, išvalytas nuo dulkių, riebalų, rūdžių arba kito tipo nešvarumų, kurie galėtų sumažinti silikono priekibą. Užpildymui skirtus tarpus reikia prieš tai apklijuoti iš abiejų pusių dažymo juostele. Ji palengvins silikono uždėjimą ir apsaugos plyteles nuo užteršimo. Prieš naudojant silikoną, reikia nukirpti tūbelės galiuką, po to atitinkamai nukirpti dozatoriaus galiuką, kad jis atitiktų siūlės plotį. Silikoną į siūles įspaudžiame su nedideliu pertekliumi, pasinaudojus taip vadinamu pistoletu. Šį veiksmą reikia atlikti be pertraukų, kad nepaliktume tarpelių arba tuščių vietų. Uždėtą masę galime išlyginti mentele arba kitu įrankiu, sumirkytu, pavyzdžiui, muilo vandens tirpale, profiliuodami siūlės formą. Per vieną kartą reikėtų užpildyti bent vieną vonios, kriauklės arba dušo padėklo briauną. Silikono likučius/perteklių reikia pašalinti judesiais iš vidaus į išorę.

Užbaigus darbus su silikonu, nuo keraminės dangos paviršiaus reikia atplėšti popierinę lipnią juostą. Gausime vienodo storio bei lygių kraštų siūlę. Atplėšus juostą, dar per 5 minutes galime lyginti silikono paviršių, kol ant jo paviršiaus nesusidarys plėvelė. Silikono atsparumas UV spinduliams, senėjimo procesams bei valymo priemonių poveikiui užtikrina siūlėms estetinę išvaizdą ir patvarią spalvą.

Apdailos juosta kampe

Dažnai pažeidžiamose vietose, pavyzdžiui, vidiniuose ir išoriniuose kampuose, mineralinės siūlės patvarumas gali būti nepakankamas. Patvarų ir estetinį kampų išbaigimą galime gauti panaudojus apdailos juostas, pagamintas iš aliuminio arba PCV. Jie palengvina plytelių klijavimą ir maskuoja apkarpytus plytelių kraštelius. Apdailos juostos yra tvirtinamos dangos klijavimo etapo metu.

Priklausomai nuo vietos paskirties, yra naudojami atitinkami išoriniai arba vidiniai profiliai, o juostos aukštį reikia parinkti priklausomai nuo plytelių storio. Firmos Atlas apdailos juostos yra gaminamos 6, 7, 8, 9 mm aukščio, todėl jas galime panaudoti kiekvienos dangos tipui. Iš PCV yra gaminama 6/9 apdailos juostos, kurias galima pritaikyti plytelėms, kurių storis tiek 6, tiek ir 9mm. Jų elastingi kraštai leidžia apdailinti kampus, kurių 90° kampas yra netiksliai suprofiliuotas.

EKSPERTAS PATARIA:

Vanduo yra reikalingas skiediniui susirišti

Skiedinių, skirtų tarpams tarp plytelių užpildyti, rišamoji medžiaga – cementas. Todėl reikia laikytis teisingos susirišimo su vandeniu proceso eigos. Prieš pradedant skiedinį tepti, gerai būtų sudrėkinti tarpus tarp plytelių vandeniu, tai galime padaryti, pavyzdžiui, su purkštuvu. Sudrėkinti plytelių kraštai netrauks vandens iš skiedinio, kas galėtų vėliau grėsti siūlių įtrūkimais.

Skiedinį užtepame į siūles su gumine mentele arba guma apklijuota mente. Skiedinio perteklių/likučius surenkame mente ir vėl užtepame ant siūlių. Skiediniui šiek tiek išdžiūvus (po15-30 minučių), paviršių praplauname, surinkdami nuo plytelių paviršiaus skiedinio likučius/perteklių. Šį veiksmą atliekame kempinėle arba mentele, kuris yra apklijuota kempine su didelėmis skylutėmis bei lengvai sudrėkinta švariu vandeniu. Kempinė turėtų būti drėgna, tačiau iš jos vanduo negali lašėti, kadangi vėliau naudojantis paviršiumi, ant siūlių gali kauptis dulkės. Skiediniui vėl išdžiūvus (apie 1 val.), pradedame galutinį valymo etapą - kruopščiai išvalome paviršių švariu skudurėliu iš flanelės arba šiurkštaus paviršiaus kempinėle.
yra Kita
Širvintose pasirašoma sutartis su rangovu, atliksiančiu vandentvarkos ūkio modernizavimo darbus