Skandinaviško stiliaus baldai už konkurencingą kainą

Lietuvos baldų pramonė ir toliau sėkmingai didina pardavimą ir eksportą, baldų gamyba praėjusiais metais išaugo 27,7 proc. Tačiau Mažeikiuose įsikūrusios UAB „Mažeikių lyra“ specialistų teigimu, įdėmiau pažvelgę į vyraujančią baldų pasiūlą pastebėsime, kad egzistuoja nemažas atotrūkis tarp vis dar vyraujančių tarybiniais laikais susiformavusių baldų gamybos tradicijų ir stilių bei modernių baldų pasiūlos ir kainų. Iki šiol daugiausia produkcijos eksportavusi į Skandinavijos šalis „Mažeikių lyra“ nusprendė patenkinti šiuo metu pastebimai besikeičiančius mūsų šalies vartotojų poreikius – pasiū-lyti savo produkciją ir Lietuvos rinkai.

Skandinavų įvertinta kokybė

Jau penkiolika metų gyvuojanti UAB „Mažeikių lyra“ iš pradžių niekuo neišsiskyrė iš kitų šalies baldų gamintojų. Tačiau prieš penkerius metus bendrovė apsisprendė gaminti skandinaviško stiliaus minkštus baldus ir tapo viena eksporto lyderių − 2004 ir 2005 m. UAB „Mažeikių lyra“ vidutinių įmonių kategorijoje apdovanota kaip daugiausia minkštų baldų pagaminusi ir eksportavusi įmonė. Ne paslaptis, kad Lietuvos rinka baldų gamintojams per maža, tačiau eksportuojant įprastus lietuviškus baldus galima patenkinti tik Rytų Europos užsakovų estetinius bei funkcinius poreikius. Šiuo metu daugiau nei 95 proc. pagamintos produkcijos (apie 3 000 komplektų per mėnesį) parduodama Danijos, Švedijos, Suomijos ir Norvegijos rinkose. Bendrovės gaminamais baldais prekiaujama didžiuosiuose Skandinavijos šalių prekybos centruose.
 
Sėkmingai didindama produkcijos asortimentą (gaminamų baldų modelių asortimentas nuolat atnaujinamas) bendrovė šiandien gamina apie 60 skirtingų minkštų baldų modelių, kurie pelnė kokybiškų ir išskirtinio stiliaus baldų vardą Skandinavijos šalyse. Šiuo metu įmonėje dirba 260 darbuotojų. Bendrovės gamybines patalpas, dabar užimančias 6 500 m², netrukus planuojama gerokai padidinti. Prognozuojama, kad 2007 m. UAB „Mažeikių lyra“ apyvarta sieks 40 mln. litų.

Požiūris pamažu keičiasi

UAB „Mažeikių lyra“ specialistų teigimu, pastebėtina, kad jau formuojasi grupė žmonių, kuriems tradiciniai lietuviški baldai atsibodę, o pasirinkimas gana ribotas – arba įsigyti pastaruo sius, arba pasirinkti itališkus, vokiškus ar skandinaviškus baldus, kurių, beje, nemažai gaminama Lietuvoje arba gre timoje Lenkijoje, ir skirti tam didžiulę pinigų sumą, kelis kart viršijančią baldo savikainą. Todėl nuspręsta užpildyti šią rinkos dalį ir pasiūlyti skandinaviško, minimalistinio stiliaus baldus ir Lietuvos vartotojams, juolab kad tokių baldų poreikis itin sparčiai auga. Bendrovės siekis − suteikti gali mybę kiekvienam šiuolaikiškam žmogui gyventi kitaip: pa lankiausiomis sąlygomis rinktis išskirtinio stiliaus ir komfor to baldus už prieinamą kainą.
 
Pagrindinė užsakovų auditorija, į kurią orientuoti šie baldai, yra 25– 40 metų vidutines ir aukštesnes pajamas gaunantys žmonės. Domėjimasis šio stiliaus baldais dažniausiai byloja apie originalių formų ir sprendimų paieškas, jaunat višką veržlumą. Kitai kategorijai priskiriami užsakovai, daž-niausiai linkę rinktis tradicinius ir neretai įvairios paskirties baldus. Tačiau suteikiant baldui papildomų funkcijų, daž-niausiai nukenčia jo patvarumas ir patogumas, o bendro vės „Mažeikių lyra“ baldų gamintojų siekis – kokybiški ir patogūs baldai. Siekiant išlaikyti šias ypatybes ir prieina mą kainą baldas turi atlikti tik vieną funkciją. UAB „Mažei-kių lyra“ vizija – tapti lanksčiausia ir aukščiausios kokybės skandinaviško stiliaus minkštų baldų gamintoja visose Bal tijos šalyse.

Minimalistinės formos skirtingoms būsto koncepcijoms

Minimalizmo tendencijoms plintant ir Lietuvoje, sienų grio-vimas, erdvės atvėrimas senuose daugiabučiuose, atviros gyvenamosios erdvės kaip modernumo simbolio būste akcentavimas pamažu tampa visuotiniu reiškiniu. Nauji daugiabučiai projektuojami ir statomi neretai visai be vidinių pertvarų. Toks reiškinys sveikintinas kalbant apie mažus būstus. Tačiau erdvę formuoja ne vien tik sienos bei pertvaros. Minimalizmas – tai ne visiškai tuščias butas, čia svarbu funkcionalumas, mat norint įgyvendinti šio stiliaus būsto idėją privalu pritaikyti ir tokią koncepciją atitinkančius baldus, kurie, kaip ir kitos interjero detalės, yra mus formuojančios aplinkos dalis. Šiems baldams taikomi vientisumo ir harmonijos kriterijai išreiškiami ne formos neigimu, bet aiškaus geometrinio ar organinio tūrio, santūrių ir organiškų detalių teigimu. Todėl nenuostabu, kad skandinaviško stiliaus baldai užkariauja vis didesnį užsakovų susidomėjimą.

Kitas šių baldų pranašumas – griežtos ir švarios jų linijos puikiai dera ne tik minimalistiniuose interjeruose. Pakeitus baldų spalvą ar apmušalus (pvz., pasirinkus odą), jie visuomet gali tapti svarbiausiu modernaus interjero akcentu, ar atvirkščiai –nedarkydami erdvės vientisumo įsikomponuoti klasikiniame interjere. Be to, daug priklauso nuo paties užsakovo ir architekto ar dizainerio išmonės. Vienas svarbiausių UAB „Mažeikių lyra“ baldų ypatumų tai, kad bendrovė užsakovui visuomet gali pasiūlyti pačiam pasirinkti įvairių audinių, tekstūrų bei spalvų derinius, tinkamiausius kiekvienam interjerui. Be to, visiems bendrovės gaminiams suteikiama 24 mėnesių garantija.

Pirmasis firminis baldų centras „Lyra“

Neseniai Vilniuje, Verkių g. 29 (9 korpusas), duris atvėrusiame naujame skandinaviško stiliaus baldų centre užsakovai vienoje vietoje galės išsirinkti ir užsisakyti UAB „Mažeikių lyra“ gaminamus minkštuosius baldus. Bendrovės specialistai kiekvienam atvykusiam suteikia išsamią informaciją apie įmonės gaminamą produkciją ir, atsižvelgdami į kiekvieno užsakovo pageidavimus, padeda pasirinkti tinkamiausią baldą.

yra Kita
Skaitmeninio LRT archyvo saugumui - pasaulinio lygio sistemos