Specialios paskirties patalpoms – specialios durys

Visais laikais projektuojant namą daug dėmesio buvo skiriama durims: jų išdėstymui, kiekiui, dydžiui, konstrukcijai ir dizainui. Ši tradicija išliko ir iki šių dienų, tačiau dėl didėjančios pastatų įvairovės renkantis duris reikėtų atsižvelgti ir į šiuos veiksnius: pastato architektūrą, pastato ir jo atskirų dalių funkcinę paskirtį, tam tikroms patalpoms taikomus ypatingus techninius reikalavimus, visuomeniniuose objektuose – ir į žmonių srautą.

Saugaus biuro garantas

Visuomeninių pastatų ir gyvenamųjų namų durys skiriasi dizainu, naudojimu ir techninėmis ypatybėmis. Siekiant užtikrinti žmonių saugumą, biurų ar administracinių patalpų koridoriuose (kadangi jie laikomi atskiru evakuaciniu vienetu) rekomenduojama montuoti specialias, dažniausiai plienines priešgaisrines duris, o viduje gali būti įtaisytos paprastos durys, kurioms ypatingų reikalavimų nėra.

Nuo 1993 metų savo veiklą pradėjusi UAB „Fauga“, prekiaujanti langais ir durimis, pristato Vokietijoje gaminamas specialiąsias duris „VarioDoor“, skirtas įstaigoms ir biurams; šios durys nuo paprastų skiriasi tik techninėmis ypatybėmis, o dizaino požiūriu yra visai tokios pačios.

Įprastos priešgaisrinės iš metalo gaminamos durys yra nuo 45 iki 65 mm storio. „VarioDoor“ – taip pat metalinės, tačiau jų storis – 40 mm, be to, šaltas metalo paviršius padengtas medžio imitacijos plėvele, todėl durys atrodo maloniau ir estetiškiau.

Jei biure įrengiamos medinės durys, reikėtų žinoti, kad dažnai naudojamos tokios durys apsibraižo, nudyla kampai, po tam tikro laiko jas reikia perdažyti. O specialiosios „VarioDoor“ pritaikytos dažnai naudoti, jų nereikia kaip nors ypatingai prižiūrėti, jos lengvai valomos, o gerai apdirbtas metalas užtikrina, kad net ilgai naudojamos durys bus kokybiškos. Estetinį vaizdą garantuoja ant metalo terminiu būdu uždėta medį imituojanti plėvelė. Norint, kad vaizdas būtų vientisas, tokias duris galima įstatyti ir gyvenamuosiuose namuose įrengtose katilinėse bei garažuose.

Dažniausiai techninėms durims ypatingi estetiniai reikalavimai nekeliami, dėl to vyriai paprastai būna masyvūs. Naujojo produkto gamintojams estetinis vaizdas labai svarbus − duryse gali būti montuojami maži vyriai. Į varčią dedama automatinė sklendė, todėl šių durų garso izoliacijos rodiklis – Rw 30-32 dB. Pagal atsparumą ugniai durys „VarioDoor“ skiriamos klasei EI 30 (30 – tai laikas minutėmis, kurį durų sandarumo ir izoliacijos ypatybės nekinta. Šis laikas skirtas evakuoti objekte esančius žmones).

Kitas svarbus veiksnys įrengiant duris konkrečiame objekte − spalva. Visuomet svarbu teisingai išsirinkti spalvą, nes, neapdairiai pasirinkus, galima pakenkti bendrai patalpos kompozicijai. „VarioDoor“, kitaip nei standartinių techninių durų, spalvų gamą sudaro septynios medžio imitacijos bei bet kuri RAL paletės spalva, todėl galima sukurti originalią patalpos stilistiką.

Estetika ir funkcionalumas viešbučiuose

Dažnai atvažiavus į viešbutį tikimasi, kad bus užtikrinta ramybė ir saugumas. Dėl to viešbučių durims keliami griežti priešgaisriniai ir akustiniai reikalavimai. Atsižvelgiant į viešbučių paslaugų lygį, akustiniai reikalavimai svyruoja nuo 27 iki 42 decibelų. Kompanija „Fauga“ pristato specialiąsias duris, kurių atsparumas ugniai siekia 30 minučių, o garso izoliacija − iki 42 decibelų.

Kompanijos specialistai viešbučiams rekomenduotų duris, kurių garso izoliavimo rodiklis – didžiausias, nes svarbu užtikrinti ne tik klientų saugumą, bet ir ramybę. Paslaugų srityje ypač svarbu, kad kliento žvilgsnio nekliudytų jokie neatitikimai, tad „Fauga“ siūlo didelį viešbučio durų laminatų, natūralių medžio faneruočių ir spalvų pasirinkimą (išskyrus metalo spalvas). Be to, durys dažomos tik ekologiškais (akriliniais) dažais, o lakuojamos ultravioletiniams spinduliams atspariu laku, kuris mažina medžio senėjimą (spalvos pasikeitimą).

Kompanija taip pat siūlo įsigyti durų, įstiklintų ugniai atspariu stiklu, ir dviejų varčių durų su 32 dB oro garso izoliacija. Kitos mums žinomos kompanijos negali pasiūlyti tokių produktų su visais reikalaujamais dokumentais.

Durys namuose – į ką atkreipti dėmesį?

Durų dydis, spalva, tam tikri puošybos elementai turi svarbią įtaką formuojant kambario vaizdą. Nuobodžią patalpą galima pakeisti išsirinkus ryškias ar net kontrastingų spalvų duris, neįprastas detales. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad interjero madų tendencijos greitai keičiasi, tad bijantiesiems likti naujovių užribyje vertėtų atsisakyti drastiškų sprendimo būdų ir rinktis neutralias ar klasikines duris.

Individualiuose namuose, pradedant rūsiais, naudojamos kelių rūšių durys, vienos iš jų turi daugiau estetinių ypatybių, kitos – techninių. Įrengus katilinę ar skalbyklą, kurioje nemažai elektros prietaisų, svarbu, kad durys apsaugotų nuo gaisro ir įvairių ausiai nemielų garsų. Todėl tokiais atvejais specialistai pataria rinktis metalines dažomas priešgaisrines duris, kurioms nereikia ypatingos priežiūros.

Visai kiti kriterijai taikomi durims, esančioms namo viduje. Kitaip nei specialiosios paskirties durys, jos privalo derėti prie bendro dizaino ir stiliaus. „Faugos“ suteikiama galimybė rinktis dažytas, faneruotas ar laminuotas duris atitiks kiekvieno poreikius, o pasirinktos durys tiks prie įvairiausio interjero.

yra Kita
Sarginis šuo gerai, bet reikia ir saugių durų...