Specialistai primena: geras kaminas apsaugo nuo gaisro

Įsibėgėjus šildymo sezonui, ypač spustelėjus didesniam šaltukui, pasigirsta žinios apie vienas už kitą skaudesnius gaisrus, dažnai pasikėsinančius ir į žmogaus gyvybę. Dažna gaisrų priežastis – netinkamai eksploatuojami šildymo prietaisai ir netvarkingas kaminas. Būtent apie kaminus, kaminų įdėklus ir jų svarbą nuolat primena ne tik priešgaisrinės saugos specialistai, tačiau ir vienas didžiausių metalinių kaminų įdėklų gamintojas Lietuvoje, kompanija Sauresta.

Kaip netvarkingas kaminas gali sukelti gaisrą?

Mūrinis kaminas kai kam gali pasirodyti amžinas, tačiau specialistai įspėja, jog senas kaminas yra pavojaus šaltinis. Šaltomis žiemos dienomis stengiantis greitai prikūrenti ir prišildyti patalpas, dedama daugiau degių medžiagų, kartais įmetama ir stipriai liepsnojančių, itin degių atliekų, plastikų ar chemikalų. Stiprus karštis gali paveikti silpnesnį kaminą ir šis gali įtrūkti. Įtrūkus kaminui, ugnis gali pradėti plisti pro plyšius, uždegti šalimais esančius daiktus ir nepastebėtai pasklisti po visus namus.

Kitas įprastas scenarijus – suodžių gaisras. Kaminai pamažu užsineša suodžiais, tai natūralus procesas. Tačiau tuomet, kai itin intensyviai kūrenate pečių ar į kieto kuro katilą įmetate itin degių medžiagų, degimo temperatūra stipriai pakyla ir suodžiai užsidega. Suodžių gaisras gali pasiekti 1000 laipsnių karščio temperatūrą. Silpnesnis, senesnis kaminas neatlaiko tokios temperatūros ir sprogsta, ugnis išplinta akimirksniu.

Kaip išgelbėti seną mūrinį kaminą?

Mūriniai kaminai ne tik apsineša suodžiais, kuriuos beje, reikia reguliariai valyti pasikvietus specialistą, kaminkrėtį, tačiau ir yra ardomi kamine susidarančio kondensato. Kondensato paveiktas kaminas yra lengviau pažeidžiamas ugnies. Tačiau tai nereiškia, jog reikia griauti kaminą ir nuo pat pagrindų mūryti naują – taip ko gero niekas net nesugalvotų daryti. Šiuolaikinis ir jau laiko patikrintas sprendimas yra metaliniai kaminų įdėklai. Kodėl tai geras ir prieinamas sprendimas?

Pirmiausia, kamino įdėklas padeda apsaugoti mūrinį kaminą nuo ardymo. Įdėklas greičiau įšyla (per 1-2 minutes, palyginus su mūriniu kaminu, kuris įšyla per 30-40 min), dėl to nesusidaro kondensatas arba nepatenka ant mūro ir dėl to neardo mūro.

Antra, metaliniai kaminų įdėklai neužsikemša suodžiais. Mūriniai kaminai paprastai kampuoti, o kampai yra gera vieta kauptis suodžiams. Apvaliuose kaminų įdėkluose dūmai kyla sraigtu ir dėl to niekur „neužkliūna“ ir nenusėda ant sienelių. Nėra suodžių – sumažėja suodžių gaisro tikimybė. Beje, metaliniai įdėklai atsparesni aukštesnei temperatūrai, gali atlaikyti ir suodžių gaisrą, todėl yra saugūs.

Apsauga nuo gaisro slypi smulkmenose

Kartais smulkmenos ir paprasti įpročiai gali sukelti arba apsaugoti nuo gaisro. Primename paprastus ir daugeliui žinomus patarimus apsaugančius nuo gaisro namuose.

  • Nepalikite ugnies be priežiūros. Uždegus židinį, kieto kuro katilą, krosnelę ar net žvakę, pasistenkite nepalikti ugnies be priežiūros, ypač jei namuose yra vaikų ar naminių gyvūnų. Nustebsite, kiek smulkių gaisrų kyla dėl to, kad katinas su uodega užkliudė ir nuvertė degančią žvakę...
  • Nedėkite degių daiktų šalia židinio ar katilo. Netyčia „išskridusi“ žarija ar stiprus nuo katilo sklindantis karštis gali paveikti šalimais esančius degančius daiktus ir šie gali įsiliepsnoti. Todėl ten, kur yra ugnis, turi būti tvarkinga ir neturėtų būti nereikalingų, degių daiktų.
  • Nemeskite į katilą šiukšlių. Plastikai, riebalais suteptos medžiagos ar pakuotės, lakuota mediena yra netinkamos priemonės kūrenimui. Taip ne tik teršiama aplinka, tačiau ir gadinamas katilas, labiau suodžiais apsineša kaminas.

Tikimės šie patarimai ir priminimai bus naudingi ir žiemos šalčius sutiksite be nemalonių nutikimų su ugnimi.

yra Kita
Ohoho, kokios odontologijos paslaugos šiais laikais!