Sprendimai žmogui ir gamtai

Lietuvos nuotekų valymo įrenginių rinką nuolat papildo nauji, vis modernesni bei tobulesni sprendimai. Taip stengiamasi patenkinti sugriežtėjusius vandenvalos ir nuotekų valymo reikalavimus, apsaugoti buitį nuo nereikalingų rūpesčių ir užsitikrinti komfortiškas gyvenimo sąlygas. Tradicines nuotekų valymo sistemas šiandien keičia modernūs įrenginiai. Statant individualius būstus bei kitus atokiau esančius objektus, kuriuose nėra galimybių prijungti centralizuotą nuotekų sistemą, ieškoma racionalių bei ekologiškų sprendimų. Slovakų nuotekų valymo sistema − moderni ir ekonomiška alternatyva mūsų šalies vartotojams. Skirtingai nei tradicinėse nuotekų valymo sistemose, šioje sistemoje išvalytas vanduo gali būti iš naujo naudojamas buityje. Taip efektyviai saugoma gyvenamąją erdvę supanti gamta ir atsikratoma daugelio tradicinių valymo įrenginių keliamų problemų. Daugiau apie šią nuotekų valymo sistemą sutiko papasakoti nuotekų valymo įrenginius projektuojančios, gaminančios, montuojančios, prižiūrinčios bei konsultacijas teikiančios UAB „August ir Ko“ specialistai.

UAB „August ir Ko“ direktorius Filionis August

Prieš ketverius metus viešint užsienyje mano dėmesį patraukė unikalus sprendimas. Pasirodo, kad nuotekų valymo įrenginiai gali būti montuojami tiesiog po gyvenamuoju pastatu, namo rūsyje. Pasidomėjus daugiau paaiškėjo, kad įrenginys gali būti montuojamas net gyvenamojo namo rūsyje, kur subėgančios ir valomos nuotekos neskleidžia jokio nemalonaus kvapo, nereikia papildomai įrengti ventiliacijos, nekyla jokių panašių nepatogumų. Įdomiausia tai, kad išvalytą vandenį vėliau galima naudoti buityje: laistyti augalus, plauti automobilį, taip pat naudoti jį tualete ar net duše.

Grįžęs į Lietuvą pasidomėjau, kas siūloma mūsų šalies nuotekų valymo įrenginių rinkoje. Pasirodė, kad čia tuo metu nuotekų valymo technologijų diegėjai toli gražu nieko panašaus negalėjo pasiūlyti. Todėl ėmiausi iniciatyvos tiekti minėtas sistemas į Lietuvą. Sumontavę keletą įrenginių, patys stebėjome, kaip jie veikia. Įsitikinome, kad ši sistema leidžia atsikratyti nepageidaujamo nuotekų skleidžiamo kvapo, įrenginiai skaido plovimo skysčiuose, skalbimo bei higienos priemonėse esančius teršalus. Be to, šiam įrenginiui reikia gerokai mažiau elektros energijos sąnaudų, o tradiciniai valymo įrenginiai privalo veikti 24 valandas. Todėl įrenginių savininkas gauna dvejopą naudą: nuotekos yra gerai išvalytos ir taupoma elektros energija.

Nuosavame name, gyvenvietėje ar poilsio bazėje sumontuota tokia sistema, nepritekėjusi nuotekų, gali veikti automatiniu režimu daugiau kaip 30 parų. Išvažiavę ilgesniam laikui ir neperspėję įrenginius prižiūrinčių specialistų, grįžę įrenginyje rasite ne blogą kvapą skleidžiančią masę, o švarų vandenį.

Šie nuotekų valymo įrenginiai neskleidžia nemalonaus kvapo, todėl gali būti montuojami arti pastatų. Tai itin aktualu sodybose, sodo bendrijose, kurios kartais negali pasigirti dideliais sklypais. Be to, mažoje erdvėje susiglaudusiems kaimynams nekelia nepatogumų nuo valymo įrenginių sklindantis blogas kvapas.

UAB „August ir Ko“ komercijos direktorius Alvydas Danyla

Siūlydami šią modernią nuotekų valymo sistemą bei atskleisdami jos pranašumus, matome, kaip vartotojai nustemba.

Matyt, tai daugiausia susiję su psichologiniu veiksniu. Vartotojams tiesiog nesuprantama, kaip galima, pavyzdžiui, plauti automobilį su valymo įrenginių išvalytu nuotekų vandeniu. O mūsų pristatomos sistemos technologijos patikimumas patikrintas įvairiomis klimato sąlygomis. Ypač ši žiema, kai buvo ir 28-30 laipsniai šalčio, patikrino ne tik mūsų nuotekų valymo įrenginių kokybę, bet ir technologinius procesus. Įrenginiai veikė nepriekaištingai. Siūlomas nuotekų valymo procesas gali būti pritaikytas bet kokioje vietovėje.

Kuo mes skiriamės nuo kitų analogiška veikla užsiimančių įmonių? Mes projektuojame, gaminame, montuojame ir prižiūrime nuotekų valymo įrenginius. Ir tai mes vadiname sprendimu.

Pradžioje įdiegti šias sistemas buvo sudėtinga. Technologija labai smarkiai skyrėsi nuo tuo metu egzistavusių sistemų, tačiau kai sumontavome keletą įrenginių ir buvo pastebėti jų teikiami pranašumai − naujove aktyviai susidomėta. Vien tik praėjusiais metais pardavėme apie 130 įvairaus našumo įrenginių. Tai akivaizdžiai rodo, kad klientui reikia ne tik valymo įrenginio – jam reikia visa apimančio sprendimo nuotekoms valyti. Individualaus namo savininkas ar verslininkas, kurio įmonės veikla neapsieina be nuotekų valymo įrenginių, gauna kompleksinį sprendimą ir šiam klausimui daugiau negaišta laiko.

Šiandien pagrindiniai mūsų klientai − didelės ir mažos gyvenvietės, privačių būstų bei daugiabučių gyvenamųjų namų ir kaimo turizmo sodybų savininkai, viešbučiai, restoranai, kooperatyviniai sodai ir privatūs ūkiai, aludės, skerdyklos ir mėsos perdirbimo įmonės, pieno perdirbimo įmonės, degalinės bei moteliai.

UAB „August ir Ko“ technikos direktorius Vytautas Bernadišius

Mūsų naudojama technologija paremta giliomis nuotekų valy–mo ir apdorojimo technologijų srities tradicijomis ir pagrįsta daugiau kaip keturiasdešimt trejus metus atliekamais moksliniais tyrimais, plėtra ir gyvenimiška patirtimi. Šios technologijos jau įdiegtos dvidešimt dviejuose pasaulio šalyse ir toliau sėkmingai plečiasi. Šiuo metu Lietuvoje sumontuota ir veikia daugiau nei 250 vienetų įvairaus našumo nuotekų valymo įrenginių. Visi nuotekų valymo įrenginiai užtikrina 95–98 proc. teršalų išvalymo efektyvumą ir tokius išvalymo rodiklius:

  • BDS5 – 10–15 mg/l;
  • ChDSchr – 35–50 mg/l;
  • Skendinčios medž. – 15–20 mg/l;
  • N-NH4+ – 5 mg/l;
  • Pbendras – 50–70 proc.;
  • Nbendras – 60–70 proc.

Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento laboratorijos atlikti tyrimai rodo, kad valymo įrenginiuose išvalytos nuotekos neviršija 5 mg/l, o atskirais atvejais siekia tik 2–4 mg/l pagal BDS5, 5-7 mg/l pagal bendrąjį azoto ir nesiekia 1 mg/l pagal bendrąjį fosforo kiekį. Nors teisės aktai nereikalauja iš mažų nuotekų kiekių šalinti biogenines medžiagas (azotą ir fosforą), tačiau jos su nuotekomis patekusios į vandens telkinius yra pagrindinės vandens eutrofikacijos priežastys. Ypač aktualu, kad biogeninės medžiagos būtų pašalintos iš nuotekų, jei jos išleidžiamos į nedidelius bei nepratenkančius vandens telkinius, filtracijos į gruntą įrenginius, priešgaisrinius rezervuarus ar priimtuvus, kurių vanduo naudojamas žuvininkystės tvenkiniams užpildyti.

Mūsų valymo įrenginiai išsiskiria paprasta konstrukcija, kadangi biologinis reaktorius susideda iš apvalaus arba stačiakampio gretasienio formos polipropileno talpyklos, suskirstytos sienomis į atskiras sekcijas denitrifikacijai ir galutiniam vandens nuskaidrinimui. Nuotekų valymas šiose nuotekų tvarkymo sistemose vyksta biologiniu būdu, naudojant heterogeninę aktyvuotą dumblo suspensiją. Šio proceso technologija apima visus pažangiausius pailginto aeravimo aktyviojo dumblo procesus, įskaitant nitrifikaciją, denitrifikaciją, fosforo šalinimą, dumblo tankinimą, filtravimą per skendintį sluoksnį vienoje kompaktiškoje talpoje (reaktoriuje). Tame pačiame reaktoriuje taip pat yra mechaninės grotos (schemoje pažymėta MP), aktyvacijos sekcija (A), kuri susideda iš trijų zonų (anaerobinės fermentacijos (AF), denitrifikacijos (D) ir nitrifikacijos (N), sujungtų per tam tikras ertmes ir latakus, vidinį recirkuliacijos vamzdyną ir antrinį nusodintuvą (atskyrimo arba separacijos (S). Aktyvacijos sekcijoje aktyviojo dumblo, kurio koncentracija turi būti nuo 1,5 iki 5 g/l, mišinys pašalina azotą ir fosforą. Maišymas, aktyviojo dumblo mišinio cirkuliacija ir recirkuliacija vyksta naudojant suslėgtą orą, tiekiamą orapūte, kuri yra vienintelė besisukanti mechaninė sistemos dalis. Antriniame nusodintuve iš išvalytų nuotekų atskiriamas aktyvusis dumblas.

Konsultantas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas, daktaras Algirdas Matuzevičius

Ši nuotekų valymo technologija atitinka visus pačius aukščiausius ekologinius reikalavimus. Unikali technologija apima visus pažangiausius ilgo aeravimo aktyviojo dumblo procesus, įskaitant nitrifikaciją, denitrifikaciją, fosforo šalinimą, dumblo tankinimą, filtravimą per skendintį sluoksnį viename kompaktiškame įrenginyje – tai efektyvus gamtos saugojimas ir lengvas valdymas.

yra Kita
Pažangiausi nuotekų valymo srityje