Statybininkai problemas spręs bendroje darbo grupėje kartu su Mokesčių inspekcija

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Lietuvos statybininkų asociacija (toliau - LSA), kurio pagrindu steigiama darbo grupė aktualiems klausimams mokesčių administravimo statybos sektoriuje spręsti.
 
Susitarimo tikslas - bendradarbiauti nagrinėjant šalis dominančius klausimus, operatyviai keistis informacija, reikalinga šalių funkcijoms vykdyti, skatinti savanorišką mokesčių mokėjimą bei prireikus rengti papildomus bendradarbiavimo projektus.
 
"Tikimės, jog taip bendradarbiaujant iš statybų rinkos bus eliminuoti nesąžiningi rinkos dalyviai, - sako VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas. - Tai būtų galima pasiekti su statybininkais keičiantis informacija apie statybų verslo proceso ypatumus, atlyginimų dydžius tam tikroms kategorijoms ir suteikta informacija apie nesąžiningus ar abejonių keliančius rinkos dalyvius, kurių veikla neatitinka rinkos dėsnių ir mokesčių slėpimą išnaudoja konkurenciniam pranašumui įgyti".
 
VMI vadovo teigimu, tokia bendradarbiavimo forma yra naudinga abiem pusėms - VMI gauna daugiau informacijos apie konkrečią verslo sritį bei jo specifiką, o verslininkai - sužino VMI poziciją vertinant įmonių veiklos rodiklius bei sudaromus sandorius.
 
Dažniausiai VMI dėmesį ši rinka atkreipia mokamų mokesčių ir pajamų bei apyvartų santykio disproporcija ir neįprastai mažais atlyginimų dydžiais sparčiausiai augančioje šalies rinkoje, kurioje paklausa vis dar viršija pasiūlą. VMI abejonių taip pat sukelia statybos įmonėse naudojamos didelės rangovų grandinės statybos darbams atlikti, nustatomi standartinių paslaugų paketai, kurie apima didžiules išlaidas reklamai, rinkotyrai bei konsultacijoms, ekonomine logika nepagrindžiami sandoriai bei kitos aplinkybės. Statybų verslas yra viena iš prioritetinių VMI vykdomos veiklos prieš šešėlinę ekonomiką plano sričių.
 
Kaip susitikimo metu teigė LSA prezidentas Adakras Vincentas Šeštakauskas, statybininkai jaučia akivaizdų poreikį bendradarbiauti su VMI ir palankiai vertina naują VMI bendradarbiavimo su verslininkais formą. "Dar iki sutarties pasirašymo 5 asociacijai priklausančios įmonės pasisiūlė į bendrą darbo grupę - tai rodo, jog interesas yra. Asociacijos įmonės jau šiandien yra suformulavusios ir pirmuosius aktualius klausimus ir problemas, kurias siūlys VMI svarstyti pirmųjų posėdžių metu", - sako LSA prezidentas. Anot jo, statybininkai tikisi atviro dialogo su VMI ir realios naudos iš bendradarbiavimo. "Be to, darbo grupių diskusijoms pateiksime nuomonių ir pasiūlymų dėl mokesčių administravimo procedūrų tobulinimo ir supaprastinimo". Jo teigimu, LSA ateityje ketina VMI pateikti rekomendacinius sąžiningų šios rinkos subjektų sąrašus.
 
VMI siekdama apsaugoti sąžiningo statybų verslo dalyvių teises bei efektyviai išaiškinti mokesčių įstatymų pažeidimus, su siūlymais kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos. Institucijos ieško būdų, kaip efektyviai patobulinti statybos techninius reglamentus ir kitus statybos dalyvių teises ir pareigas reguliuojančius teisės aktus.
 
Bendradarbiavimas su asocijuotomis verslo struktūromis yra vienas iš VMI strateginių tikslų plėsti partneryste grindžiamą bendradarbiavimą su mokesčių mokėtojais. Pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su LSA ir sukurti bendrą grupę mokesčių administravimo problemoms statybų versle spręsti VMI pasiūlė birželio pradžioje.
 
Šiandien su LSA pasirašyta sutartis yra viena pirmųjų VMI sutarčių su nacionalinėmis verslo asociacijomis. Iš viso - tai jau ketvirtoji VMI ir verslininkų bendradarbiavimo sutartis, kuria siekiama skatinti savanorišką mokesčių mokėtojų mokestinių prievolių vykdymą ir padėti mokesčių mokėtojams naudotis nustatytomis teisėmis. Analogiškas sutartis, kurių pagrindu yra įsteigtos bendradarbiavimo tarybos aktualiems verslo srities klausimams spręsti, apskričių VMI yra pasirašiusios su Šiaulių, Telšių ir Tauragės asocijuotomis verslo struktūromis. Su pastarosiomis veikla vykdoma apskričių mastu.
 
Statistikos departamento duomenimis, statybos sektorius buvo viena sparčiausiai augusių šakų 2003 ir 2004 metais - pridėtinė jo vertė 2003 m. augo 22 proc., 2004 m. - 10 proc.
 
VMI duomenimis, 2004 metais iš statybos ekonominės veiklos į šalies Nacionalinį biudžetą, administruojamą VMI, buvo sumokėta 760 mln. litų mokesčių; per šių metų 9 mėnesius - 636 mln. litų.

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos

yra Kita
Statybininkai duonos randa užsienyje