"Stiklainio" savininkai nori taikos

Kaune daug ginčų sukėlusio pastato, dar vadinamo „stiklainiu“, šeimininkai siekia su paveldosaugininkais pasirašyti taikos sutartį ir taip baigti ilgai trunkančių ginčų maratoną.

Jei pavyks sutarti, skandalingasis antstatas ant prieškario namo Laisvės alėjoje nebus griaunamas, bet bus keičiama jo išvaizda. Vis tik galutinį žodį šioje istorijoje tars teismas, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.
 
Architektas Rimas Adomaitis siūlo garsųjį Laisvės alėjos pastato stiklinį antstatą apjuosti vertikaliomis aliuminėmis konstrukcijomis, kurių išdėstymas atkartotų šalia esančio savivaldybės pastato motyvus, sukurti išskirtinį apšvietimą. Pasiūlymas sudomino paveldosaugininkus ir šie teigia svarstantys apie taikos sutartį.
 
„Laimėtojų šitame kare nebus. Bylos tęsiasi, tas pastatas grynai juridiškai žiūrint – nenuginčytas. Bylos dar 2 metus gali tęstis – tai niekam nenaudinga, nei miestui, nei mums. Jeigu galima taikiai išspręsti tai mes visada „už“, – sako Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus.
 
Kauno paveldosaugininkai neprieštarauja, kad būtų keičiama pastato fasado apdaila. Tiesa, naujus siūlymus turės svarstyti kultūros paveldo departamentas.
 
„Stiklainiu“ vadinamo pastato šeimininkas, į jį jau investavęs pusšešto milijono litų, džiaugiasi, kad galimi antstato pataisymo variantai sulaukė paveldosaugininkų ir teismo dėmesio.
 
„Teisėjas priėmė sprendimą – leidžia ruošti taikos sutartį mūsų pateiktos vizualizacijos pagrindu“, – teigia verslininkas Rimantas Meška.
 
R. Meška pastebi, kad viešbučio rekonstrukcijos autoriaus Virginijaus Juozaičio sumanytas projektas iš pradžių buvo panašus į dabar siūlomą, tik antstatas jame buvo mūrinis. Esą derinant projektą įvairiose institucijose jis ir virto stikliniu.
Jei pavyks susitarti, o teismas tam pritars planuojama, kad papildoma fasado apdaila galėtų būti atlikta iki rudens.
 
Loreta Mačiulienė
yra Kita
Stichija pridarė eibių ir kelininkams