Stiklo konstrukcijų projektavimo laisvė

Šiuolaikinė architektūra dažnai vadinama stiklo architektūra. Iš tiesų šios statybinės ir konstrukcinės medžiagos naudojama labai daug. Architektai ir interjero dizaineriai stiklą mėgsta dėl jo lengvumo įspūdžio, laidumo šviesai ir vaizdo efektų. Ši medžiaga domina ir dėl tokių ypatybių kaip patvarumas, nekintamumas. Architektūroje stiklas drąsiai gali būti vadinamas niekuomet nesenstančia medžiaga, tinkančia ir pastatų vidui, ir išorei. Stiklinė eksterjero architektūra – tai langai, durys, stoglangiai, stogo konstrukcijos, kupolai, žiemos sodai ir, žinoma, fasadai. Dažnai didelę pastato fasadų dalį sudaro stiklas.

Lietuvos projektuotojai ir stiklo fasadų gamintojai žino, kad tokiems fasadams projektuoti itin tinka programa „Athena“. Bendrovės „CADPLAN Gmbh“ (Vokietija) sukurtas specializuotas programinės įrangos komplektas skirtas konstruktoriams, projektuojantiems aliuminio ir stiklo fasadus, žiemos sodus, erkerius, metalines konstrukcijas. „Athena“ veikia „AutoCAD“ aplinkoje. Šioje programoje įdiegtos labai praktiškos braižymo komandos ir projektavimo elementų biblioteka. Itin patogu tai, kad galima projektuoti dvimatėje ar trimatėje erdvėje, braižyti lankstinius ir gauti jų išklotines. Tačiau svarbiausia, kad naudojant praktiškas šios programos komandas ir duomenų bazes nesudėtinga kurti pjūvius, detalizuotus vaizdus ir darbo brėžinius, paprasta apskaičiuoti įvairius statinio parametrus ir atlikti jų analizę. Kompleksinis programinės įrangos „Athena“ paketas labai palengvina kasdienį konstruktoriaus, projektuojančio stiklo fasadus, darbą.

Nepažabojamos stiklo galimybės architektūroje

Šiuolaikinėje architektūroje įsitvirtino berėmio stiklo konstrukcijos. Jos derinamos su metalu, natūralia mediena ar poliruotu akmeniu. Tinkamai parinktos stiklo konstrukcijos puošia ir vizualiai padidina patalpą, atrodo lengvos ir grakščios. Dažnai stiklo konstrukcijos naudojamos prestižiniams pastatams papuošti, nes stiklo elementai leidžia realizuoti pačias drąsiausias idėjas.

Tačiau stiklas architektūroje tinkamas ne tik fasadams. Dabar jis aktyviai naudojamas ir interjere. Tai puiki medžiaga, kuri gali būti naudojama apdailai ar net meno kūriniams. Iš stiklo gaminamos durys, grindys, lubos, pertvaros ir kt. Stikliniai gali būti ir laiptai, baldai, perdangos, netgi santechnika. Stiklinė siena vizualiai gali gerokai padidinti mažų patalpų erdvę, sukurti įspūdingus šviesos efektus, sąlytį su gamta, atskleisti peizažo pranašumus. Naudojant stiklinius elementus puikiai realizuojamas lengvumo, skaidrumo, šviesos poreikis.
 
Išmoningų kūrėjų, architektų, interjero dizainerių rankose stiklas tampa universalia neribotos fantazijos išraiška. Iš šios medžiagos sukuriami fantastiški šedevrai: stiklinis laikrodis, šviestuvas, kėdė ar net automobilis. Nestandartiniams stiklo gaminiams projektuoti labiausiai tinka kompiuterinė programa „Autodesk Inventor“. Naudojantis ja, įmanoma sukurti sudėtingiausius gaminius iki smulkiausių detalių.

„Autodesk Inventor“ – neribota laisvė kurti

Dažniausiai stiklo gaminius ir konstrukcijas gaminančios įmonės paprastus produktus projektuoja programa „AutoCAD“, o sudėtingesnius – „Autodesk Inventor“. Tai programa, skirta gaminio skaitmeniniam prototipui modeliuoti ir virtualioje erdvėje išbandyti, sukuriant realias sąlygas. Šia programa itin patogu modeliuoti sudėtingus gaminius: berėmio stiklo konstrukcijas, stiklinius laiptus ir pan. Taip pat šiuo įrankiu verta naudotis, kai numatomas sudėtingesnis montavimas ar reikia sukurti naujus inžinerinius sprendimus.
 
„Autodesk Inventor“ naudojama, kai reikia ne tik projektinės dokumentacijos, bet ir atlikti skaičiavimus. Šia programa galima apskaičiuoti gaminiui tenkančias apkrovas. Galimybė sumodeliuoti gaminį, detalizuoti bet kurį pasirinktą konstrukcijos mazgą ir iškart atlikti gaminio charakteristikų skaičiavimus – didžiausias „Autodesk Inventor“ pranašumas. Naudojant šią programinę įrangą skaitmeninėje erdvėje galima paprastai ir greitai kurti ir tuo pat metu testuoti modelio prototipo formą, jungtis ir funkcionalumą, dar prieš pradedant materialaus gaminio gamybą. Gaunami rezultatai yra labai tikslūs. Standartinės detalės įvertinamos įprastais integruotais skaičiavimo metodais, sudėtingų konfgūracijų gaminiai tikrinami baigtinių elementų metodu.

Programą verta taikyti ne tik kuriant stiklo konstrukcijas, bet ir projektuojant stakles, atskiras mechanizmų detales, medicinos įrangą, transporto priemones. Taip pat „Autodesk Inventor“ produktus galima taikyti reklamos gamybos įmonėse (kuriant stendus, tūrines raides ir pan.), projektuojant minkštuosius ir korpusinius baldus. Ši programa tinkama ir elektros prietaisams projektuoti, vamzdynams ir jų įrangai modeliuoti ir daugeliui kitų sričių.

Automatizuotas gaminių kūrimas

Viena priežasčių, kodėl verta naudoti „Autodesk Inventor“ – dėl parametrinių programos galimybių konstrukciją paprasta pakeisti. Tai leidžia greitai analizuoti variantus ir pasirinkti technologiškesnį bei išvaizdesnį gaminį.Šia programa galima suprojektuoti standartinius gaminius iš stiklo (pavyzdžiui, berėmes konstrukcijas), juos parametrizuoti ir susikurti daugybę specifnių funkcijų. Kartu su standartinėmis gaminių projektavimo funkcijomis programa suteikia ir galimybę kurti papildomas funkcijas – taip palengvinamas projektuotojų darbas. Tada įmanoma labai greitai ir veiksmingai keisti gaminį, pavyzdžiui, konstrukcijos matmenis. Projektuotojai, puikiai žinodami naudojamų medžiagų ir kuriamų gaminių konstrukcines ypatybes, gali spręsti konstrukcines (technologines) problemas, operatyviai parinkti reikiamus medžiagų derinius.
Projektuotojams labai naudinga, kad „Autodesk Inventor“ galimybes galima panaudoti rinkodaros tikslams, t. y. galima sukurti puikią gaminio vizualizaciją ir ją panaudoti pristatant projektą. Pristatymą įmanoma pateikti internete, galima sukurti gaminio surinkimo flmuką, brėžinius ir kt. Programa suteikia galimybių, palengvinančių gamintojų, kūrėjų ir užsakovų bendravimą. Pateikiama visa reikalinga medžiaga: mazgai, pjūviai, trimačiai mazgų vaizdai ir t. t.

Stiklinės konstrukcijos – ne tik stiklas

Stiklinių konstrukcijų svarbūs sudedamieji elementai – apkaustai, įvairios jungtys, rankenos ir pan. Būtent juos naudojant sukuriama praktiška konstrukcija. Papildomi elementai leidžia pritvirtinti stiklą ir jungti jį į įvairias, ne tik statines, bet ir paslankias konfgūracijas. Atsižvelgiant į konstrukcijos dydį, aukštį, vyraujančias apkrovas ir kitus veiksnius, projektuojant parenkamos tinkamos medžiagos, elementai, stiklas ir kt.
 
Programa „Autodesk Inventor“ nesusieta su konkretaus gamintojo profliais, programos bibliotekoje pateikiami įvairių konfgūracijų standartiniai elementai pagal ISO, GOST, DIN ANSI ir kitus standartus. Be to, projektuotojas gali pats susikurti jam reikiamą elementą ir jį išsisaugoti bibliotekoje.

Sudėtingiausios stiklo konstrukcijos projektas – greičiau nei per savaitę

Marijampolėje prekybos centrą suprojektavę architektai G. Vieversys, L. Tumynienė ir T. Eidukevičius norėjo, kad pagrindiniame fasade numatyta siena būtų visiškai skaidri ir kuo mažiau užstotų už jos eksponuojamą prekybos centro ženklą. Čia geriausiai tiko UAB „Durų sistemos“ pasiūlyta kabamoji dviejų stiklų berėmių stiklo paketų siena su stiklinėmis standumo briaunomis. Iš 53 kabančių stiklo paketų sudarytos sienos pranašumai: nepriekaištingai grynas stiklinės sienos vaizdas ir daug geresnės termoizoliacinės ypatybės.
Devynių metrų aukščio ir 18 metrų pločio sienos konstrukcijos pagrindas – aštuonios standumo briaunos iš laminuoto grūdintojo stiklo lakštų. Dėl techninių stiklo ypatybių standumo briaunas reikėjo pakabinti. Pasak UAB „Durų sistemos“ konstruktoriaus Svajūno Jako, stiklas daug geriau „dirba“ tempiamas nei gniuždomas. Iš plieno elementais sujungtų stiklo segmentų sudarytos standumo briaunos viršuje kabo vos ant vieno varžto. Šie su stogo konstrukcija jungiantys aštuoni varžteliai išlaiko visą sienos, kurios vien stiklas sveria 20 tonų (!), svorį. Lietuvoje tai kol kas didžiausias įgyvendintas kabamosios berėmio stiklo konstrukcijos projektas.

Didžiausią kabamąją berėmio stiklo sieną pavyko suprojektuoti per vieną darbo savaitę. Stiklinės sienos autorius konstruktorius S. Jakas sudėtingus konstrukcinius mazgus projektavo kompiuterine programa „Mechanical Desktop“. Ši programinė įranga padėjo pagrindus daug geresnei programai – „Autodesk Inventor“. Tai parametrinis produktas, kurį šiandien naudoja daugelis stiklo konstrukcijų projektuotojų, įvairių įrenginių ir mechanizmų konstruotojų bei gamintojų.
 
Šiuolaikinis projektavimas be stiklo nebeįsivaizduojamas. Milžiniški fasadai, stogai, langai, durys, grindys, lubos, pertvaros, sienos, baldai, aksesuarai – stiklo panaudojimo ir pritaikymo galimybių sąrašas beribis. Stiklo naudojimas akivaizdžiai atskleidžia drąsius projektuotojų ir užsakovų sprendimus, kurie sėkmingai įgyvendinami sukūrus juos tinkamais ir patogiais kokybiško projektavimo įrankiais.
yra Kita
Stiklo konstrukcijos ir elementai žengia į privačių būstų interjerus