Stogo latakai ir lietvamzdžiai

Ar esate mate namo stogą be latakų ir lietvamzdžių? Lietaus sistemos nesimontuoja tik ant šiaudinių stogų ir laikinų ar beverčių pastatų stogų. Jei jūs statotės namą, ar renovuojate seną stogą, Jums tikrai reikės stogo latakų ir lietvamzdžių. Šiandien Jums papasakosiu į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis lietaus nuvedimo sistemą.

Pirmiausia išsiaiškinime kokia yra lietaus nuvedimo sistemos funkcija. Per stogą tekantis lietaus vanduo patenka į lataką ir per lietvamzdį nuteką ant žemės ar į požeminę lietaus nuvedimo sistemą. Tarp kitko dabar labai populiarėja įsirengti požeminę lietaus nuvedimo sistemą, nes namo kiemas labai greitai išdžiūva. Tik svarbiausia reikia turėti kur nukreipti lietaus vandenį, taip paprastai į žemę išleisti lietaus vandenį nepavyks.

Latakai su lietvamzdžiais būna išoriniai arba paslėpti sienoje. Paslėpta lietaus sistema po truputi ateina į madą, tai yra brangesnė ir sudėtingesne lietaus nuvedimo sistema už išorinę latakų sistemą. Šiuos latakus su lietvamzdžiais reikia suprojektuoti iš anksto, kad jie teisingai pasislėptų sienoje ir stogo konstrukcijoje susiformuotų ventiliacija.

Išoriniai latakai su lietvamzdžiais skirstomi į plastikinius ir metalinius. Kurie lietaus sistema geresnė, sunku pasakyti. Plastikinius latakai su lietvamzdžiais tikrai lengviau montuojasi, tai yra pagrindini jų pliusas. Beje, plastikinė lietaus nuvedimo sistema būna pigesnė už metalinę.

Mano manymu, solidžiau atrodo metalinė lietas nuvedimo sistema, nes ji visada bus tiesi ir neišsikraipiusi. Išduosiu paslaptį, anksčiau aš prekiavau plastikine ir metaline lietaus sistema, bet dabar, kai kainos beveik susilygino, apsiribojau tik metaliniais latakais ir lietvamzdžiais.

Metalinės lietaus sistemos būna stačiakampės arba pusapvalės. Pusapvaliai latakai mažiau reikalauja priežiūros, juos rečiau reikės valyti. Taip yra dėl to, kad pusapvaliai latakai ir lietvamzdžiai neturi stačių kampų ir juose neužsilaiko purvas. Ar Jūs kur nors matėte stačiakampius kanalizacijos vamzdžius? Apvalę lietaus nuvedimo sistemą visada bus lengviau sumontuoti, nes apvalų lietvamzdį bus lengviau pasukti reikiama kryptimi.

Kai rinksitės stogo lietaus nuvedimo sistemą, atkreipkite dėmesį, ar latakai ir lietvamzdžiai padengti dažo sluoksniu iš abiejų pusių. Jei iš latako išorės matosi tarkim ruda spalva, o iš vidaus- balta, reiškiasi latakas pagamintas iš paprastos stoginės skardos ir jo viduje yra tik gruntas. Tokie latakai gali greičiau surūdyti, nes jų viduje kaupiasi dulkės ir nuo lietaus susidaro rūgšti terpė.

Atkreipkite dėmesį į pusapvalių stogo latakų kampus, ar jie yra užapvalinti. Jei kampas yra stačias, dulkės ir kitos šiukšlės prasčiau išsiplaus. Tai gali kam nors pasirodyti kaip smulkmena, bet jei jau perkate naują lietaus nuvedimo sistemą, geriau susimontuoti geriausią ir po to „nesukti galvos“ apie tai kas darosi latakuose.

Dar vienas labai svarbus niuansas yra pusapvalių latakų forma. Visada rinkitės stogo latakus, kurie yra išriesti į vidų. Užriesta į vidų latako išorinė kraštinė visada atmuš vandenį atgal į lataką ir jis neperšoks. Taip atsitinka per stiprias liūtis.

Tikiuosi mano pastebėjimai padės Jums išsirinkti teisingą lietaus sistemą. Jei kils daugiau klausimų, galite drąsiai su manimi susisiekti.

Eugenijus Mačiukas

mob. 865629133

P.S. Čia trumpas „reziume“ apie tai ką čia parašiau:

 

yra Kita
Žaliuojantis stogas – ekologijos žavesys