Su tyčiniais gaisrais bus kovojama pristabdant teritorijų detaliųjų planų rengimo procedūras

Vakar Vilniaus meras Artūras Zuokas su Vilniaus miesto priešgaisrinių padalinių viršininku Danieliumi Bučinsku diskutavo, kaip kovoti su senų medinių pastatų gaisrais Šnipiškėse, Užupyje, Žvėryne ir kitose sostinės vietose.
 
Vilniaus miesto priešgaisrinių padalinių viršininkas merui pateikė iškalbingus duomenis: šiais metais sostinėje degė 146 apleisti statiniai, seni namai, kurių gyventojai jau iškeldinti. Pradėta 18 ikiteisminių tyrimų, įtariant tyčinius tokių pastatų padegimus. Galima išskirti aiškias miesto teritorijas, kurioje sukoncentruota po kelis tokių gaisrų atvejus. D. Bučinsko teigimu, apleistų medinių pastatų gaisrų, palyginus su praėjusiais metais, padaugėjo 15 procentų.
 
Mero ir priešgaisrinių padalinių viršininko susitikime pastebėta, kad tokių gaisrų aplinkybes sunku tirti dėl nukentėjusių asmenų nenoro liudyti. Meras pabrėžė, kad tyrimus palengvintų ir glaudesnis priešgaisrinių tarnybų, policijos ir Savivaldybės bendradarbiavimas.
 
Susitikime A. Zuokas ir D. Bučinskas aptarė kaip kartu spręsti šią problemą, kokias prevencines priemones galima taikyti siekiant išvengti tokių gaisrų. Meras ir priešgaisrinių padalinių viršininkas sutarė ieškoti galimybių laikinai sustabdyti detaliojo plano rengimo procedūras, tais atvejais, kuomet po gaisro yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, įtariant tyčinį padegimą. Detaliojo plano rengimo procedūros galėtų būti stabdomos iki pat ikiteisminio tyrimo pabaigos.
 
„Dažnai yra aišku, kad tokių gaisrų vietos yra investicinės zonos ir gaisrų susitelkimas jose primena teritorijos valymą. Tokie metodai negali būti toleruojami. Detaliojo plano rengimo procedūrų sustabdymas teritorijoje, kur vyko gaisras ir yra pradėtas tyrimas, įtariant padegimą, reiškia, kad norint vystyti statybas, bus sugaišta daug brangaus laiko ir taip elgtis tamps tiesiog nenaudinga“,- sakė miesto meras A. Zuokas.

Susitikime taip pat pasidžiaugta, kad priėmus sprendimą, jog sudegę vertingi ir saugotini mediniai pastatai privalo būti atstatyti, šių pastatų gaisrai liovėsi. Šiemet nedegė nė vienas toks pastatas.

Vilniaus miesto savivaldybė

yra Kita
Su Sartų regioniniu parku kviečia susipažinti ekspozicija