Šviesolaidinio kabelio sujungimų movos – kaip nepasiklysti pasirenkant?

Ne paslaptis, kad Lietuva jau eilę metų yra viena pirmaujančių valstybių pasaulyje,  pagal šviesolaidinio/optinio ryšio aprėptį. Turime tikrai nemažai specialistų, kurie geba projektuoti, instaliuoti ir prižiūrėti duomenų perdavimo tinklus ir tai tikrai džiugina. Tiesa, net patyrusiems projektuotojams ir instaliuotojams dažnai kyla problemų, parenkant tinkamą šviesolaidinę movą optinio kabelio sujungimui ar atsišakojimui. Dauguma naudojasi prieš dvidešimt metų į rinką atejusiais ir nuo to laiko netobulintais modeliais ir gal nežinodami, o gal bijodami pigių kiniškų daiktų kokybės net nežino,  kad rinkoje jau senai yra patogesnių darbui, ne mažiau kokybiškų, bei ženkliai pigesnių sprendimų.

Šiame straipsnyje pabandysime movos parinkimo užduotį palengvinti ir trumpai aptarti pagrindinius niuansus, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį.

MOVOS TIPAS:

Paprastai movos skirstomos į vertikalias (kolbos tipo) ir horizontalias  (su atverčiamu ar nuimamu dangčiu/durelėmis):

movos

Horizontalios movos  - sandarinamos  guma, kuri užsispaudžia jas uždarant. Kabelių įvadai taip pat užspaudžiami guma, arba papildomai naudojant vyniojamą mastiką (minkštos gumos juosta), kuri paprastai jau būna movos komplekte.

Vertikalios movos - uždaromos ir užspaudžiamos specialiu žiedu, o kabelių įvadai čia buna dviejų tipų – mechaninio sandarinimo (kabelis užspaužiamas guma, sukant specialų kabelio įvadą), arba karšto užlydymo susitraukiančiu termofitu.

SANDARINIMO BŪDAI MOVOSE:

Karšto užlydymo (termo vamzdeliu) sandarinimo būdas - vertinamas kaip kokybiškesnis ir ilgaamžiškesnis kabelio sandarinimo sprendimas. Lydant klijai pasiskirsto aplink kabelį(-ius), o išorinis termovamzdelis susitraukęs suklijuotus kabelius apspaudžia.

Sandarinimas mechaniniu būdu - truputį greičiau atliekamas, bei yra patogesnis pakartoniniam kabelio ištraukimui (nors šis veiksmas nėra labai dažnai atliekamas), ar papildomų kabelių įvedimui per tą patį portą.

Mišraus sandarinimo įvadai - Daug metų populiariausiomis buvo laikomos vertikalios movos, su karšto užsandarinimo įvadais. Prieš kelis metus atsirado ir itin patogių movų turinčių karšto užlydymo įvadus, į kuriuos galima montuoti ir mechaninio užspaudimo sandariklius (Pvz.: mova SC-225). Šios movos jau kelis metus labai mėgstamos didžiųjų šviesolaidinių tinklų statytojų, dėl savo patogaus kabelių užvedimo sprendimo – didesnieji ir magistraliniai kabeliai jose montuojami karšto sandarinimo būdu, o smulkūs atsišakojantys(klientiniai) kabeliai gali būti montuojami dviejuose specialiuose mechaniniuose įvaduose, kurie įsistato į didesniuosiu movos įvadus. Specialūs mechaniniai įvadai leidžia sumontuoti viename movos porte iki 8vnt (dviejuose 16vnt) abonentinių kabelių, kuriuos galima instaliuoti ne vienu metu - papildant. Tai idealiausias sprendimas, kai reikia saugiai suvesti daug kabelių į vieną portą, ypač kai kabeliai suvedami ne iš karto, o vis papildant.

Tai ką visgi reiktų išsiaiškinti pasirenkant movą?

1. Kiek skaidulų joje planuojama sujungti?

Tai pirmas ir pagrindinis klausimas, kurį reiktų sau užduoti, bei pagalvoti, ar čia ateityje nebus planuojami papildomi pajungimai. Taip pasirinksite optimalų movos dydį.

2. Kokioje aplinkoje ji bus montuojama?

Šuliniuose, po žeme ar kitose didelės drėgmės ar užsėmimo riziką turinčiose vietose norisi maksimalios apsaugos, todėl čia prioritetas būtų vertikalioms movoms, su termo, arba mišriais įvadais.

3. Ar dažnai man ją reiks pildyti?

Jei movos neplanuojate dažnai pildyti galima rinktis vertikalią movą. Jei reiks dažnai pildyti, pasirinkimas būtų vertikali mova, kuri turi galimybę montuoti papildomą mechaninį įvadą, arba horizontali mova.

4. Kiek ir kokių kabelių planuojama įvesti?

Jei planuojama įvedinėti daug plonų kabelių, protingas pasirinkimas būtų vertikali mova, su galimybe įdėti mechaninį įvadą. Vedant daug kabelių į vieną termoįvadą yra galimybė atsirasti oro tarpams tarp kabelių, taigi taip gali būti prarandamas sandarumas. 

5. Ar movos, kurias planuojate pirkti jau patikrintos vietinių didžiųjų vartotojų?

Rinkoje buvo ir yra nemažai įvairių kiniškų daiktų(kurie blogi ne dėl kilmės šalies), kurie labai skiriasi savo kokybe, taigi derėtų būti atsargiems. Iš pirmo žvilgsnio identiška mova gali būti pagaminta iš pigesnio antros rūšies plastiko, kuris esant temperatūrų svyravimui ar net nedideliam mechaniniam poveikiui skyla. Blogiausia, kai tai įvyksta jau sumontavus movą(tarkim po pusės metų), taigi patiriami kaštai dėl movos pakeitimo ir skaidulų pervirinimo gali būtų neproporcingai dideli.

Viena didžiausių įdirbių šviesolaidinių tinklų įrangos srityje turi kompanija SOMI NETWORKS, taigi čia galite drąsiai kreiptis dėl konsultacijos parenkant movas ar kokį kitą sprendimą. Jie turbūt vieninteliai Lietuvoje siūlo naujausios technologijos vertikalias movas su galimybe naudoti mechaninius sandariklius.

yra Kita
10 klausimų jūsų SEO specialistui