Tobulos jaukumo technologijos

Šiandieninėje židinių rinkoje pastebimos naujos tendencijos − renkantis židinį vis dažniau akcentuojama estetikos svarba. Blėsta atvirojo tipo židinių populiarumas ir vis labiau paklausesni tampa patikimi uždaro tipo židiniai. Taigi kitas Lietuvos interjero rinkos laukiantis žingsnis − pripažinti modernius židinius.

Keičiasi požiūris

Malonu, kad stereotipinis lietuvių mąstymas laisvėja ir jie, užuot rinkęsi pigesnius variantus, pamažu linksta prie galimybės kiek brangiau įsigyti kokybišką, pagal naujausias technologijas pagamintą, patikimą ir ilgaamžį gaminį. Židiniai palengva virsta estetikos preke, pagyvinančia interjerą bei suteikiančia jaukumo.

Jau nuo 1996 m. šalies židinių rinkai UAB „Krosnys ir krosnelės“ tiekia pripažintų Prancūzijos, Vokietijos ir Danijos kompanijų aukštos kokybės produkciją, todėl gali pasiūlyti daug estetika bei funkcionalumu išsiskiriančių židinių ugniakurų ir krosnelių.

Komplimentai danams

Židinių rinkoje siūloma daug produktų, bet ypatingo mūsų šalies vartotojų pripažinimo sulaukė danų gamintojų „Scan“ ir tik šiemet Lietuvoje pasirodžiusios įmonės „Hwam“ židiniai bei krosnelės.

„Scan“ geležinės krosnelės puikiai vertinamos daugelyje pasaulio šalių. Jos nėra tik efektyvus šilumos šaltinis − subtilaus dizaino geležinės krosnelės puošia būstą ir yra vertinamos interjero specialistų.

O „Hwam“ išsiskiria modernaus dizaino išraiška. Ši danų įmonė – viena iš medžiu kūrenamų krosnelių gamintojų lyderių Europoje, turinti daugiau kaip trisdešimties metų konvekcinių krosnelių gamybos patirtį. Jos tikslas − pažangiausių technologijų bei architektūrinio dizaino stilistikos darna. Rinkai pateikiamas didelis ilgaamžių bei funkcionalių malkomis kūrenamų krosnelių, gaminamų gamykloje, turinčioje aukšto lygio kompiuterizuotą techniką, asortimentas.

Modeliai labai įvairūs – nuo subtilių krosnelių, pritaikomų nedidelėse patalpose, iki pagrindinio vizualaus didelių erdvių interjero akcento. Išskirtinis „Hwam“ gaminių bruožas − kuo aukštesnis durelių stiklas. Tarp siūlomų gaminių yra ir egzotiškų, intriguojančių, ir itin originalių krosnelių modelių. Vienas jų − krosnelė „Wall“, kabinama ant sienos, bendrą jos įspūdį erdvėje dar labiau sustiprina apdailai naudojami stiklo vamzdžiai.

Interjero subtilybėmis besidomintis užsakovas prekybos salonuose „Krosnys ir krosnelės“ gali pats užsisakyti bei susikomplektuoti krosnelės apdailą iš norimų medžiagų: pilko, juodo ir nerūdijančio plieno ar stiklo.

Nekenksmingi dūmai

„Scan“, visame pasaulyje žinoma įmonė, intensyviai plėtoja verslą JAV, kur techniniai bei gamtos apsaugos reikalavimai, keliami krosnelėms, itin griežti. Ekologiškumo klausimas sprendžiamas reguliuojant išmetamų dūmų sudėtį. Švariausi dūmai kyla deginant malkas itin aukštoje temperatūroje (apie 800 °C). Siekiant tokioje pakuroje gauti minėtąją temperatūrą, reikia tam tikros pakuros konstrukcijos, taip pat dozuoti orą ir, aišku, sausų malkų. Pakura dengiama šamotu, tarp iš šamoto pagamintų liepsną atspindinčių detalių įtaisyta speciali metalinė plokštelė, pro kurią patenka oras. Šis oras aktyvina viršutinėje liepsnos dalyje esančių nesudegusių medžiagų (suodžiai, dujos) degimą, kyla temperatūra, į kaminą patenka švaresni ir šaltesni dūmai, stiklas nepadengiamas suodžiais. Šis procesas turi atitinkamą pavadinimą − dvigubas degimas, arba antrinė degimo sistema.

Kai viršutinėje pakuros dalyje temperatūra kyla, liepsną atspindinčios dalys ją atmuša ir į kaminą kylančio bei vėliau į aplinką patenkančio dūmo sudėtis tampa nekenksminga.

Tobulos technologijos

„Hwam“ modeliai išsiskiria automatika, suteikiančia klientui ypatingą komfortą. Įmetus keletą pliauskų, nebereikia rūpintis liepsnojančia krosnele, nes automatikos įrenginiai reguliuoja, kiek oro pateks į pakurą. Kai pasiekiama tam tikra žema temperatūra − sklendės automatiškai atsidaro ir įleidžiama oro, tada degimas suaktyvėja. Arba atvirkščiai − pakilus temperatūrai, neleidžiama tiek daug oro, todėl slopinamas degimas.

Pagal Danijoje nustatytus reikalavimus užpakalinė krosnelės dalis neturi įkaisti daugiau kaip iki 70 °C. Tai didelis pranašumas, nes daugeliu atvejų krosnelės montuojamos šalia tapetais išklijuotų sienų, stiklinių vitrinų ir kitų architektūrinių elementų. Tokie projektai unikalūs bei itin įdomūs, tačiau anksčiau juos įgyvendinti buvo ganėtinai sunku. Ne vieną tokią idėją pavyko išpildyti tik padedant „Scan“.

Aptariamųjų krosnelių pranašumas − šildymas konvekcijos būdu. Karšto oro srautai kyla aukštyn, patalpoje oras maišosi ir į krosnelę natūraliai atkeliauja šaltas oras. Palyginti su įprastomis ketaus krosnelėmis, šis procesas pastovesnis, todėl patalpos įšyla tolygiai. Ketus skleidžia šilumą spinduliavimo būdu, tokiu atveju temperatūra patalpoje ne vienoda − kuo arčiau krosnelės, tuo karščiau, kuo toliau − tuo vėsiau. Šildant „Scan“ krosnele, patalpose cirkuliacija vyksta nenutrūkstamai ir visose erdvėse palaikoma vienoda temperatūra.

Europos šalyse žmogus, norintis įsirengti židinį ar krosnelę, kviečiasi į namus savo regiono gaisrininką, kuris patikrina kaminą ir tai, ar įsigytas židinys ar krosnelė atitinka tos šalies sertifikavimo sistemos reikalavimus. Jei įrenginiai neatitinka minėtųjų reikalavimų, tiesiog nesuteikiamas leidimas atlikti įrengimo darbus. Deja, Lietuvoje vis dar nėra institucijų, kurios prižiūrėtų, kad ši įranga būtų naudojama saugiai bei racionaliai.

Liepsnos estetika

Pastaruoju metu žmonių skoniai keičiasi, ryškėja nauji poreikiai bei tendencijos. Architektai projektuoja minimalistinius interjerus, todėl paprastai norima, kad užsakovo pageidaujamo židinio formos būtų priderintos prie kitų interjero detalių. Visus šiuos kriterijus puikiai atitinka daniški produktai. Danų gamintojų credo − „Matyti kuo daugiau ugnies“, todėl stengiamasi, kad stiklas būtų kuo aukštesnis, o visos kitos sudedamosios krosnelės dalys kuo mažiau kristų į akis. Tokios krosnelės neišsiskiria iš aplinkos, gali būti derinamos tiek rąstiniame užmiesčio namelyje, tiek ir modernaus interjero stiklo konstrukcijose. Įvairiose patalpose derančios krosnelių formos − danų dizainerių kūrybos paslaptis. Nepaisant kalbų apie itin efektyvų šildymą, žmonių nuostatos bei suvokimas keičiasi. Dauguma vartotojų domisi estetika, o ne šildymu. Norima, kad krosnelė būti graži, kompaktiška ir ekonomiška. Daniškos krosnelės − tai tarsi parengtos vartoti „dėžutės“, jas įrengti nereikia jokių ypatingų pastangų. Dabar užsakovai nebelinkę rinktis akmeninių „altorių“, o teiginys, kad židinio šilumos užtenka patalpoms apšildyti − klaidingas. Mūsų klimato sąlygos įpareigoja naudoti ir kitą šildymo sistemą. Be to, krosnelėms tinkamas kuras nėra toks pigus, todėl vien tik jomis šildyti būtų neracionalu − tai labiau estetikos objektas.
yra Kita
Šiuolaikiškas požiūris į ugnį − biožidiniai