Trisluoksniai dūmtraukiai tapatinami su „Schiedel“ vardu

Prieš kelerius metus į Lietuvos rinką įžengę kaminų sistemų „Schiedel“ atst ovai pademonstravo visiškai naują požiūrį į produkto vadybą, gerokai aukščiau užkėlė kokybės kartelę ir kartu pasiūlė patrauklias bei pagrįstas kainas. Kitaip nei daugelis ieškančiųjų tik ekonominės naudos, jie pasiūlė atkreipti dėmesį į naujoves – racionalesnius ir saugesnius sp rendimus.

Per palyginti neilgą gyvavimo Lietuvoje laiką „Schiedel“ mūsų šalies rinkai jau spėjo pasiūlyti visą grupę naujienų: nuo universaliųjų „Schiedel“ gaminių „Absolut“, „Rondo plus“ ir „Quadro“ privatiems būstams bei daugiabučiams iki pramoninių „Schiedel Rite-Vent“ bei renovacijai skirtų kaminų sistemų. Todėl nenuostabu, kad šiandien žodis „Schiedel“ neretai suvokiamas kaip bendrinis, nusakantis trisluoksnius dūmtraukius. Deja, vis dar nutinka ir taip, kad dėl šio nesusipratimo nuvykęs pas kitą tiekėją ar gamintoją užsakovas, pareikalavęs kamino „Schiedel“, įsigyja alternatyvą, t. y. panašią sistemą, tačiau toli gražu ne tą patį.

Ar ne laikas visiškai atsikratyti mitų?

Šiandien Lietuvos kaminų rinkos pasiūlos įvairove tikrai negalime skųstis, tačiau kad ir kaip būtų keista, iki šiol patys populiariausi išlieka atgyvenę mūriniai kaminai su plieniniu įdėklu. Natūralu, kad kyla klausimas, kodėl susiklostė tokia paradoksali situacija? Specialistų teigimu, pagrindinės to priežastys iki šiol išlieka naujovių baimė ir informacijos trūkumas. Nepriekaištinga reputacija ir patikimais sprendimais garsėjančios kaminų sistemų gamintojos „Schiedel“ atstovų Lietuvoje teigimu, vis dar dažnai tenka susidurti su tuo, kad net pažangesnėmis keraminių kaminų sistemomis besidomintys žmonės paprasčiausiai nesuvokia tokios sistemos sandaros bei veikimo principo, todėl renkasi atgyvenusius sprendimus. Vis dėlto drąsiai galima teigti, kad paskutinis žodis kaminų sistemų rinkoje priklauso būtent sistemoms su keraminiais įdėklais. Pastarųjų gamintojai vieninteliai gali pasiūlyti tokius sistemos duomenis ir žymiai ilgesnį garantinį laikotarpį − net iki trisdešimties metų.
 
Moduliniuose kaminuose montuojami patikimiausi vidiniai vamzdžiai gaminami iš aukštos rūšies nedegios šamotinės keramikos, jie atsparūs aukštai temperatūrai ir jos svyravimams. Šamotiniai vamzdžiai nejautrūs drėgmei, rūgščių poveikiui ir agresyviam kondensatui, atsparūs korozijai, jie yra itin tvirti ir patvarūs, atitinka visas šiuo metu tokiems gaminiams galiojančias griežčiausias normas ir priešgaisrinės saugos reikalavimus.
 
Tradicinis plytinis kaminas susideda tik iš sienelės. Kamino viduje karštis paprastai siekia apie 150 ºC temperatūrą. Palyginti su išorės temperatūra, ji labai aukšta. Kadangi tradiciniame kamine nėra karštį sugeriančios medžiagos, deformacinės jėgos, veikiančios dėl didelio temperatūrų skirtumo, tenka plytinio kamino sienelei, kuri ilgainiui ima trūkinėti, deformuotis ir pan. Taigi konstrukcija tampa nesandari. Modulinėje konstrukcijoje naudojamas keramzitbetonio blokelis, viduje įdėklas įtvirtinamas su mineraline vata, todėl jis gali laisvai plėstis į plotį ir, kas ypač svarbu, į viršų. Kaisdami konstrukcijos elementai plečiasi (10 m ~ 3 cm išilgai), todėl pati konstrukcija negali būti stacionari, nes ji praranda patvarumą ir sandarumą.
 
Kaminų sistemos „Schiedel“ paslaptis − trisluoksnė konstrukcija. Izoliuotas vėdinamas bendrovės kaminas montuojamas iš serijinių gamyklinių elementų, tiksliai derančių vienas prie kito. Pagrindiniai sudedamieji jo elementai − keraminis vamzdis, mineralinė vata ir išorinė blokelių konstrukcija.
 
Tokie dūmtraukiai ne tik užtikrina sistemos funkcionalumą, bet ir gerokai padidina projektavimo galimybes. Užtenka paminėti, kad, pavyzdžiui, „Schiedel“ siūlomi daugiasluoksniai kaminai gali būti montuojami net 5 cm atstumu nuo degių objektų, o projektuojant plytinius kaminus su metaliniu įdėklu pagal reikalavimus tarp metalinio įdėklo ir degių konstrukcijų būtina išlaikyti ne mažesnį kaip 38 cm atstumą. Be to, plytiniai kaminai patys yra didesnių matmenų. Kai jie montuojami mediniuose namuose, dar daugiau vietos turi būti skiriama papildomam nedegių medžiagų sluoksniui. Taigi pasirinkus „Schiedel“ sprendimus, sutaupoma nemažai erdvės. Beje, šios įmonės gaminami kaminai gali būti montuojami kartu su vėdinimo kanalais.
 
Dar viena priežastis, dėl kurios daugelis užsakovų vis dar nusisuka nuo kaminų sistemų su keraminiais įdėklais, yra tebevyraujantis mitas, kad jų kaina gerokai didesnė nei kitų. Tačiau iš tikrųjų kainų skirtumas visiškai nedidelis. Keraminiai kaminai tik apie dešimt procentų brangesni, bet jie sumontuojami gerokai sparčiau. Be to, pasirinkęs šį sprendimą užsakovas įsigyja ne atskiras sudedamąsias dalis, o visą sistemą, kurią sumontuoti užtenka vienos ar dviejų dienų. Palyginkime, pavyzdžiui, tradicinio plytinio kamino montavimas trunka apie savaitę, o vėliau tenka ieškoti, kas galėtų įmontuoti plieninį įdėklą, prijungti katilą ir pan. Dėl to ne tik prarandama daug laiko, bet ir išleidžiama nemažai papildomų lėšų. Beje, statybininkai neretai linkę siūlyti būtent tradicinį mūrinį kaminą dar ir dėl to, kad taip jie apsirūpina darbu ilgesniam laikui.
 
„Schiedel“ specialistų tvirtinimu, kaminas sudaro tik vieną procentą ar net mažiau visos pastato vertės, todėl kaminų sistemos tikrai nėra ta vieta, kur būtų galima taupyti. Juolab kad bandydami taupyti kamino sąskaita negalėsime visavertiškai džiaugtis židiniu, ne tik neužtikrinsime saugumo, bet ir nejausime jaukumo bei komforto, dėl kurio paprastai ir norima turėti židinį.
 
Be to, „Schiedel“ atstovai Lietuvoje visuomet gali pasiūlyti racionaliausią, užsakovų poreikius atitinkantį sprendimą. UAB „Schiedel kaminų sistemos“ siūlomų dūmtraukių sistemų „arsenale“ yra visi įmanomi kaminų dūmtraukių variantai: nuo trisluoksnių modulinių ar gaminamų iš pemzos (lavos akmens) iki nerūdijančio plieno viensluoksnių ar dvisluoksnių kaminų, skirtų individualiems namams, daugiaaukščiams gyvenamiesiems pastatams ar pramoniniams objektams.

Kokybė tiesiogiai priklauso nuo montavimo

Kalbant apie kamino įrengimą, būtina pabrėžti, kad vien įsigyti gero produkto nepakanka. Jo funkcionalumas tiesiogiai priklauso nuo jo montavimo – tai turi būti atliekama griežtai laikantis gamintojo nurodymų ir statybos techninių reglamentų reikalavimų. Sistemos patvarumas, geras dujų ištraukimas, aplinkinių saugumas – juk to tikimasi iš įsigytos sistemos. Deja, statybininkai, montuodami kaminą, vis dar dažnai numoja ranka į instrukcijas, o kiekviena padaryta klaida trumpina naudojimosi kaminu laikotarpį ir – svarbiausia – neužtikrinama jo saugumo ir funkcionalumo. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį į specialistų nurodomas projektavimo bei montavimo rekomendacijas, juolab kad kokybiškų sistemų gamintojų atstovai šiandien siūlo nemokamas konsultacijas ir visokeriopą pagalbą.
 
„Schiedel“ atstovų teigimu, norint išvengti daugybės problemų ir sunkumų, kamino įrengimą būtina suplanuoti dar rengiant projektą. Toli gražu nepakanka nuspręsti, kurioje patalpoje ir kurioje vietoje kaminas turės būti. Reikia užtikrinti, kad jam ant stogo nekliudytų stogo gegnės ar antrame aukšte toje vietoje nebūtų įrengta pertvara. Taip pat iš anksto patartina žinoti, koks prietaisas bus jungiamas prie kamino, nes nuo to priklauso, kokio kamino skersmens reikia. Dėl poros trūkstamų centimetrų gali tekti ieškoti naujos vietos, tinkamesnės kaminui.
 
Kita dažna klaida – netinkamas medžiagų laikymas. Nuo atmosferos poveikio neapsaugotas keramzito blokelis gali lengvai įmirkti. Jam išdžiovinti reikia nemažai laiko, tačiau dar blogiau, jei nusprendžiama darbus atlikti tada, kai blokelis dar drėgnas. Įmirkęs blokelis nesugeria vandens, todėl neleidžia sustingti mūro skiediniui. Be to, blokelis tampa daug sunkesnis. Taigi sumontavus kelis tokius blokelius, visa konstrukcija netrukus ima krypti, laiptuotis, išsispaudžia skiedinio.
 
Nuo pat bendrovės įkūrimo UAB „Schiedel kaminų sistemos“ specialistai, siekdami užtikrinti, kad klientas, įsigijęs produktą, galėtų įsirengti tikrai patikimą kaminą, kaip numato „Schiedel“ filosofija, nemokamai organizuoja montavimo mokymus statybininkams. Gamintojų įsitikinimu, techninė priežiūra turi atitikti produkto kokybę. Pasak jų, daugybė klaidų padaroma paprasčiausiai dėl to, kad statybininkai nepasivargina paskambinti ir pasikonsultuoti su kvalifikuotais specialistais, išmanančiais montavimo dėmesį. Tai padarius, „Schiedel“ kaminų sistemų montavimas tampa visiškai nesudėtingas.

Trisdešimt patikimų metų

Savo produkcijai „Schiedel“ suteikia trisdešimties metų garantiją. Užsakovas gali būti tikras, kad tai ne vien deklaruojami skaičiai. Bendrovė jau dirba daugiau kaip šešiasdešimt metų ir tikrai žino, kiek naudojamos jų sukurtos kaminų sistemos. Šito toli gražu negalima pasakyti apie daugelį kitų gamintojų. Juk paradoksalu, kai įmonė gyvuoja penkerius metus, o savo produkcijai teikia ilgesnio laikotarpio garantiją, nei pats produktas egzistuoja. Tai pasitaiko neretai. „Schiedel“ jau daugiau kaip pusę amžiaus užsiima vien kaminų gamyba ir jų tobulinimu, todėl gali garantuoti nepriekaištingą produkto kokybę ir funkcionalumą.
yra Kita
Po trisdešimties metų pertraukos N. Fosteris suprojektavo dar vieną draudimo kompanijos „Willis“ būstinę